22 Март, 2012 17:02 3 034 0

Маргарин или масло

  • масло-
  • маргарин-
  • здраве-
  • диета

Мекият маргарин е оптималният избор за тези, които са загрижени за своето здраве, но не могат да се откажат от сандвичите, заявява специалистът по въпросите за храненето Джо Ан Карсън отS outhwestern Medical Center в САЩ.

Маргаринът по правило следва да е произведен от растително масло. Той е богат на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване нивото на лошия (LDL) холестерол, пише zdrave.bg.

Този тип маргарин не съдържа холестерол, докато маслото, приготвено от животински мазнини, съдържа холестерол и наситени мазнини, които водят до повишаване нивото на лошия холестерол в кръвта.

Но маргарините се различават един от друг. Твърдите видове маргарин съдържат трансмазнини, образуващи се в процеса на хидрогенизация на маслата, които са вредни за организма. В последно време именно срещу тях се води най-силна кампания.

“Мекият маргарин е по-полезен за здравето, в него има повече вода и други компоненти, способстващи за намаляване на калоричността и гарантиращи по-ниско съдържание на трансмазнини”, твърди д-р Карсън в статия в списание Prevention.

При избора на мек маргарин трябва да се обръща задължително внимание на съдържанието на наситени и трансмазнини, което следва да е изписано на опаковката.

Разбира се, употребата на масло и маргарин съвсем не е задължителна. Диетологът препоръчва да се последва примера на жителите от Средиземноморието, които потапят филийките хляб в зехтин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА