Last news in Fakti

27 Декември, 2018 12:20 25 662 21

Как да се отървем от миризмата на старост на тялото?

  • стари хора-
  • миризма-
  • хигиена-
  • години

Неприятната телесна миризма се получава заради 2-ноненала

През годините за човек е по-трудно не само да се справя с ежедневните задължения, но и да следи собственото си тяло. Започва да функционира по-зле: старите рани се влошават, ставите се изтриват, метаболизмът се забавя.

В допълнение към визуалните промени, стареенето на тялото се забелязва и със специфичната миризма, която може да не бъде усетена от самия човек, но е неприятна за другите. И ако, с редовна хигиена , телесната миризма на човек е слаба, кисело-сладка, тогава един не поддържащ добра хигиена старец може да мирише доста по-зле.

Неприятна миризма на тялото

Старческата миризма обикновено се появява при хора на възраст 70-75 години и нараства с възрастта. Една от причините, поради която се появява, според японски учени е ​​химичното вещество 2-ноненал, чиято концентрация при възрастните хора се увеличава поне 3 пъти. 2-ноненалът е продукт на разграждане на ненаситени мастни киселини в кожата и е невъзможно да се повлияе на този естествен процес.

При по-възрастните хора зависи и от чистотата на тялото и дрехите, тъй като се получава неприятна смесена миризма на пот и други секрети на тялото. Освен това, в напреднала възраст проблемите на стомашно-чревния тракт се влошават, прогресират заболявания на зъбите и венците, което само засилва неприятния ефект.

Когато тази миризма стане твърде забележима, става невъзможно да останем близо до съответния човек.

Как да се справим с неприятната миризма:

Почистване на дома
Неутрализирайте нежеланата миризма чрез редовно мокро почистване с дезодориращи вещества. Въпреки че такава мярка помага само за известно време, едва ли е възможно някой да почиства всеки ден. Все пак, седмично почистване трябва да се направи.

Неутрализатор на миризмата
Можете да използвате и домашни дезодоранти, както и продукти за миене на подове или съдове, ароматни масла и дори лимонов сок. Възможно е да се придаде на къщата приятна миризма, като се използват сух пелин, листа женшен или евкалиптови листове.

Пране
Редовното пране на дрехите ще ви спаси от постоянна неприятна миризма. Но при използване на ароматни детергенти трябва да се вземат предвид възможните противопоказания (алергии, астма). В допълнение, по-възрастните хора могат да сбъркат мръсните дрехи с чисти поради невнимание или разсеяност. Трябва да следите за това.

В напреднала възраст е трудно човек да е активен, защото на 70-годишна възраст тялото се износва. Затова на възрастните мъже е трудно да изпълняват дори елементарни хигиенни процедури. Поради това им е трудно както физически, така и морално. Следователно всяка помощ трябва да е правилна, без да засяга суетата на човека.

Забележки и хокания са напълно неправилни. Само ако изпитваме това на собствен гръб и сме в напреднала възраст, ще може да разберем и почувстваме колко е трудно. По-добре е да се уверите, че вашият близък възрастен човек винаги разполага с необходимите хигиенни продукти.

Важно е да се отбележи, че къпането в напреднала възраст често се превръща в изтезание поради суха кожа. Затова трябва да се използвате течен сапун и по-добър pH-неутрален крем за душ. Според лекарите старите хора трябва да се мият на всеки 2-3 дни. Трябва да се спазва и редовна смяна на спалното бельо.

В жилището на възрастен човек са необходими източници на приятен аромат: букет от цветя, ароматизирани свещи. Те не само ще скрият неприятна миризма, но и ще дадат приятни емоции. По-добре е да купувате ароматизатори за въздух с аромат на билки, дървета, чай или цитруси. Тогава миризмата на старост на тялото ще бъде почти неуловима.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    31 0 Отговор
    Баш, блъскай химия и 5 пъти повтори да се изпозлва ароматизатор. Това е маскиране, а не решаване на проблем, навремето французите са го измислили, за да са мръсни и мързеливи.
  • 2 Дофторе Кажи

    25 23 Отговор
    Ето рецептата: кални бани. За да свикваме с пръстта. Това е, друго няма....
  • 3 Радо

    24 9 Отговор
    Като одъртея съм решил да се къпя всеки ден, че като ритна камбаната поне да им спестя къпането на моите хора.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Защо? Сега на какъв интервал го правиш? Седмица, месец, тримесечие..? :))))

    Коментиран от #9

  • 5 хаха

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    А сега се къпеш само за празниците ли?
  • 6 Онур

    7 6 Отговор
    Два метра под земята и няма миризми
  • 7 Радо

    10 5 Отговор
    Да се къпят мръсните, да се учат простите - аз съм си добре така.
  • 8 Мишето

    24 2 Отговор
    За миризлмите и хигиената ,също може да се напише ода!Наистина ,както се казва в статията , старостта не прощава,и тогава всички миризми са на главата на човек!Но,има отново едно голямо Но,за съжаление има и млади хора доста нечистоплътни и миришещи ужасно!С мзни коси,с мръсни дрехи, изглеждащи ужасно!И в един момент ,намират некое на аванта спа басейнче , бухат се в него ,като бай Ганьо,и казват,Чен вече били чисти!Няма как да стане това,защото има и вътрешна чистота,чистота на душата...!!!!!Благодаря за вниманието.....!!!!!!
  • 9 Пръцко

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Без майтап - къпе се само тоя, дето го мързи да се почеше :))
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Alfa Romeo 159 TI

    22 0 Отговор
    Брутално полезна статия!!! Ако миришеш, пръскай се с дезодоранти и се къпи. Строшихте ми главата от информация. Още немога да я асимилирам!
  • 12 впечатлен

    25 2 Отговор
    Млади, стари, всичко е въпрос на лична хигиена. Авторът на написаното май не се е замислял много. На връх Коледа да поместиш такава статия е малко нетактично. Да не споменавам колко пъти в градския транспорт вони ужасно на младежка пот и мазни младежи. Колкото до възрастните хора, няма как в изоставените села, където много възрастни хора едва имат покрив над главата си, да поддържат толкова необходимата хигиена. Като цяло, българинът не се слави с личната си хигиена, нито като млад, нито като стар. Статията е отвратителна!
  • 13 гост

    12 1 Отговор
    Вчера пазарувах в ПРАКТИС . В. Търново. Обслужваше ме момче на 20- 25год. Едва издържах на миризмата му. От учтивост не избягах...

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Лулу

    6 2 Отговор
    Имам и интимен дезодорант,това значи горе бич може,долу оазис!Всичко ухае на пролет,дори и в най големия студ.....!!!!!!
  • 15 Крис

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Бягам ,дори и му казвам,зависи от ситуацията....!!!!!
  • 16 Члена

    5 2 Отговор
    Евала факти,спестихте ми една вечеря
  • 17 Въх малии ко шъ прай ся???

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Баце ела във Лидл Враца в комплекса , има един младеж който реди стоката със една изключително атрактивна слушалка и също толкова атрактивна воня на превкиснанала 12 годишна трушия. Беше много забавно да гледаш как клиентите го заобикаляха от около 3-4 метра. Но най-интересното беше ,че хората го коментираха на висок глас -пък на него изобщо не му пукаше!
  • 18 Приятно Кух

    6 3 Отговор
    В десети клас една Светла на чина пред мен така миришеше отдзаде че аз и Ивчо я спукахме от гъдел и тя не издържа и избяга от час. След някоя друга година разбрах че жените имали мензис.
  • 19 КУРТИЕЕЕЕЕЕ

    6 3 Отговор
    ВСИЧКО СИ Е ДО ЛИЧНА ХИГИЕНА ----ТЯ БИЛА МЪРЛА НА МЛАДИНИ ,КЪПАЛА СЕ ПРЕЗ СЕДМИЦА .АМИ ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ НА СТАРИНИ ЩЕ МИРИШЕ НА ЛЕШ ТО ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ НАСЛАГВА МИРИЗМАТА ПО КОЖАТА , И НАЙ ВЕЧЕ МЪЛРА И МЪРЛА ЩЕ УМРЕ
  • 20 Милена

    8 1 Отговор
    Статията показва основно съчувствие към тези от нас които всеки ден се грижат за възрастни и неподвижни родители Да трудно е ...... Но такъв е животът
    И
  • 21 Йоанна

    3 0 Отговор
    Работя с възрастни пациенти и виждам доста чистички и спретнати хора дори и много болни,така че респект към тях.Всичко си зависи от човека.Вече само простите човеци се къпят в неделя.