Last news in Fakti

27 Януари, 2019 14:17 23 147 42

Страшно знамение се появи в река край Луковит (СНИМКА)

  • черен лебед-
  • легенди-
  • поверие-
  • страшно знамение-
  • река-
  • луковит

Заради многобройните водоеми в района, тук се срещат много видове водолюбиви птици

Страшно знамение се появи в река край Луковит (СНИМКА) - 1
Снимка: shutterstock

Черни лебеди са били заснети да плуват в река край Луковит. Фотографията бе разпространена във Facebook, където някои от потребителите коментират, че това е страшно знамение.

Те припомнят, че в митологиятачерният лебед е приеман като предвестник на промяна или беда. През средновековието хората смятали, че е невъзможно да се срещне черен лебед. Причината за това вярване била, че те са изключително редки птици.

Страшно знамение се появи в река край Луковит (СНИМКА)
Снимки: Facebook

Всъщност, появата на черните лебеди не е толкова изненадваща, тъй като Община Луковит се намира в преходен район между Дунавската равнина и Предбалкана, а през територията ѝ минават три реки: река Искър, река Вит и река Златна Панега. Освен тях, района е известен с множеството си водоеми, заради които и видовото разнообразие на водолюбиви птици е голямо.

Климатът в района е смекчен умерено континентален, липсват екстремните летни горещини и зимни студове, който са характерни за рязко изразения умерено — континентален климат на Дунавската равнина. В резултат на тези и други фактори Община Луковит може да се похвали с голямо разнообразие от растения, животни и птици.

Все пак да се върнем на митологията и символиката на черния лебед.

Смята се, че черният лебед е бил използван за първи път като метафората от римския поет Decimus Iunius Iuvenalis, който пише: „Добрият човек е рядкост като черния лебед”.

Лебедите са почитани още от древни времена. Древните хора са свързвали красивите птици със слънцето. Например в намерените изображения на етруските племена се вижда слънчевата колесница, теглена именно от лебеди. При славяните красивите птици са придружавали Бога Слънце.

Монголците вярват, че лебедите са родители на първите хора в света. Според сибирските народи през зимата лебедите се превръщат в сняг, а през пролетта се съживяват от него.

В индийската митология е описано как един много мъдър човек, благодарение на силата на своите познания се превърнал в златен лебед. Те вярват, че лебедът и гъската са свещени птици. Именно от лебедово яйце се родил индийският бог Брахма.

Страшно знамение се появи в река край Луковит (СНИМКА)
Снимка: shutterstock

Поверие за лебедите има и в митологията на индианците. Изобразявани са по стените на храмовете и символизирали перфектния съюз.

В гръко-римската митология образите на лебедите са свързвани с Аполон, Афродита и Зевс. Веднъж синът на бога Хелиос подкарал слънчевата му колесница, но успял да се справи и едва не изпепелил цялата земя с огъня, който излизал от колесницата. Зевс се уплашил, че синът на Хелиос ще унищожи земята и го ударил с мълния. Богът на слънцето Аполон видял мъките му и се смилил над него. Превърнал го в лебед. На него е кръстено съзвездието Лебед. Самият бог Аполон често летял над земите в Гърция, яхнал колесница, която била теглена от лебеди.

В друг мит царицата на Спарта, Леда впечатлила със своята красота самия бог Зевс. Върховният господар на боговете се явил пред красавицата във формата на ранен лебед. Ледът погалила лебеда, а скоро след това птицата снесла яйце, от което се родила самата Елена, причината за избухването на Троянската война.

В германските поверия лебедите са птици, които предсказват бъдещето. В тях се вселявали чистите и непорочни души на млади момичета.

При славяните лебедът олицетворява красотата и семейната вярност. Според поверие в Русия, който убие лебед смърт ще покоси него и цялото му семейство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръстоска

    12 11 Отговор
    от циг👊👊👊👊ан и бял лебед
  • 2 Споко бате

    12 15 Отговор
    Боядисани от мръсната вода наздраве 💣💣💣💣💣💣
  • 3 Гост 1

    75 4 Отговор
    какво означава когато черна котка ти мине път ? ----просто животното е тръгнало на някъде !
  • 4 Хайл

    67 2 Отговор
    Красива птица е

    Коментиран от #7

  • 5 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    71 10 Отговор
    Това е знамение за, началото на края на ГРОБАДЖИЙСКАТА КРАДЛИВА ПАСМИНА!

    Коментиран от #22

  • 6 Стоев

    23 0 Отговор
    Аз преди 10-тина дена видях в София, Бъкстон чайка или гларус, щото беше доста голям, направи няколко кръга. Веднъж лятото сме виждали ято чайки но никога през зимата и то под Витоша

    Коментиран от #16, #20, #27

  • 7 Активен Борец

    20 30 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    И !!!!!! кой мислиш че ще те спаси ???????
    кУрнелия !!!!!! да пази господ !!!!!!

    Коментиран от #8, #19

  • 8 ПЪРВАНОВ

    26 2 Отговор

    До коментар #7 от "Активен Борец":

    Объркал !! си коментарите пич !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тодор

    35 2 Отговор
    Свещена простота ! Появили се птици,те изпадат в ужас !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Ставри

    45 0 Отговор
    Ако срещнете този вид птици едва ли ще ви се случи нещо странно . Виж ся ако срещнеш прост човек тва вече е друго
  • 13 Аз Варна

    40 2 Отговор
    Я стига с тези суеверия,лебедите са толкова красиви и грациозни.Не ги свървам със страшно знамение.Както е написал колега №3 Гост 1,същото е като черните котки.Домашният ми любимец е черен котарак,който ми носи много радост и позитивизъм.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 hienata

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стоев":

    Можеш даги видиш (чайки) по всяко време на сметището.
  • 17 Спас безделника

    6 1 Отговор
    Това което си видял са гларуси и не е странно. По странно е това, че са приятели с един разкошен гарван и котарака Джери-ядат от неговата паница за голям кеф на собственика Роско.
  • 18 О я помислих!

    9 1 Отговор
    Че е обратното магаре ,а то било красив лебед....!!Не всичко ,което е черно е ром а има и мръсни и черни души....!!!!
  • 19 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Активен Борец":

    Нещо се обърка май
  • 20 Краят

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Стоев":

    наближава краят на света. Така пише, че в последните времена ще се появяват птици на места, на които обичайно не живеят. Има и други признаци.
  • 21 Алфа Ромео

    11 0 Отговор
    Ами ние сме в беда от 29 години
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Prorok

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Ромео":

    И като станем президентска република, какво ще се промени?
    Дали ше престанете да мрънкате, или ше започнете да работите, или ше престанете да искате/давате рошвети, или ще спрете да си изхвърлят боклука през прозореца на колата/апартамента, или пък може би ше започнете да помагате на околните без причина, и т. н.?
    Със стари к.рви нов бардак не става...
    А ние сме си калпав народ и все не кой друг ни е виновен и все некои друг трябва да ни оправи. Жалка картинка...(за сегашния президент и особено за изобра ти н автомобилна марка, нищо хубаво не бих могъл да кажа 🤐)

    Коментиран от #24

  • 24 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Prorok":

    Първо, не знам колко хора си хвърлят боклука през прозореца, сигурно има такива, и на запад би ги имало ако не се прилагаше закона и нямаше солени глоби. Второ, няма по-голям стимул от финансовия за да се труди човек повече, в крайна сметка човек ходи на работа предимно заради пари, съответно има и глоби и отстраняване от работа за обратното. Трето, повече са хората които са склонни да помогнат без причина, но по медиите се тръби само за такива които са пребили някой или не са оказали помощ на някой в беда. Не знам за кви бардаци дрънкаш, не сме много по-различни от по-богатите страни, просто там всичко е строго и ясно регулиран и се прилага за всеки, няма свои няма чужди, няма връзки без връзки, рибата се вмирисва откъм главата.
  • 25 Prorok

    1 0 Отговор
    По-богатите страни не са по-добре, съгласен съм, както и да разбираш под"по-добре".
    Моето е, че хората не живеят по-добре(което е също е дискусионни и въпрос на преоритети, ценностна система и т. н.)
    Как то и да е, въпроси са ми е, хората които са на експертно, ниско и средно управленски ниво идват на работа всяка сутрин, от друга държава, а може от друго измерение.
    Не знам какви закони има в "белите" държави, как се спазват, но битовата престъпност в България не ми се вижда да е по-висока.
    Сега понеже не ми се пише повече, ще пропусна част с това, защо едни хвалят Русия, други САЩ, трети западна Европа, четвърти Турция, други близък и далечен изток, и всички вкупом изливат помия в-у България.
    Интересно ми е от всички, които пишат в тоя форум дали са управлявали организация от хиляда души, сто или петдесет поне.
    Едвали, като чета как си представят управление на държавата.
    Промяната на която и да е организация изисква доста мероприятия, постоянство и хора, които ги изпълняват.
    Мисълта ми е, че човешкия фактор е много важен, особено когато това са десетки хиляди, голяма част от които се чудят как да си "помогнат" финансово.
  • 26 Готвач

    1 0 Отговор
    Подобно на "Мисия "Лондон"" - лебед със зеле :)
  • 27 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стоев":

    Гларуси са,през ден ги гледам в Надежда.

    Коментиран от #29, #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 El Torro

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иво":

    Момчета много ви силна химията😂😂😂 щом гларуси ви се привиждат.
  • 30 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    красиви са
    дано не ги убият

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Питам

    0 1 Отговор
    Къде ги тези лебеди по стените на индианските храмове?
  • 33 Мари Бел

    4 0 Отговор
    Лебедите се отглеждат от един човек,който си ги е купил и си ги отглежда .Патиците в реката също ги отглежда любител на птици.Преди да пишете глупости ,просто да сте се информирали от местните хора.Толкова простотия не съм срещала никъде.
  • 34 Danat

    2 0 Отговор
    През септември минавахме от там и ги зърнах. Журналистите от всяко нещо правят голяма драма! Предполагам, че са полупитомни- някой собстветик от близко заведение ги е пуснал за атракция и ги храни.
  • 35 Мари Бел

    3 0 Отговор
    Той е обикновен човек, обича птиците и ги отглежда,не са атракция на никое заведение.Журналистите от мухата правят слон.Няма друго какво да пишат ,чак пък,,страшно знамение,,Толкова измислици за пари и рейтинг ,вече ни дойде в повече. Много неграмотни и в много сфери некомпетентни са младите журналисти.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Цветелин Христов

    3 0 Отговор
    Успокойте се, наш съгражданин ги закупи и пусна в реката, също така има два бели лебеда, както и много домашни и диви патици. Така, че спокойно. 😃
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кичка

    1 0 Отговор
    ЧУДЕСА само Чудеса стават пред нас: синът на Миню Стойков днес научил че го търсят даже от Интерпол а той не знае.
    Славчо се чуди на простотията на нашия народ а той самия е знаменосец им.
    Президентът ще прави някакви някакви комитети за управление (такова животно го няма никъде по света) И още и още чудеса)
  • 41 Цецо

    1 0 Отговор
    Г-жо Трачева, в описаните от Вас митове, легенди и вярвания никъде не видях твърдение, че черните лебеди са страшно знамение? Или сте сложили това заглавие, само за привличане на вниманието, без значение, че не отговаря на истината?
  • 42 123

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иво":

    Гларусите вече са из цялата страна особено по сметища и засети ниви.Отдавна напуснаха морето.