9 Април, 2012 15:29 2 402 1

Холестеролът - съвсем не винаги вреден

  • холестерол-
  • диета-
  • здраве

Холестеролът всъщност не е вредно, а важно за организма вещество. Проблемите възникват, когато той е в твърде голямо количество и започва да се наслагва по стените на артериите, с които намалява капацитета на кръвоносните съдове, пише порталът zdrave.bg.

В средата на миналия век и по точно по време на Втората световна война учените успяха да докажат връзката между хранителните мазнини и различни заболявания. Мазната храна и яйцата по онова време са били рядкост и атеросклерозата практически изчезва. Изследванията потвърждават, че намаляването на холестерола с 1% намалява вероятността за исхемична болест на сърцето с 2-3%. Нивото на холестерол в кръвта зависи от наследствеността и от неговото съдържание в храната.

Съществуват няколко начини за контролиране на нивото му в организма:

• В храната трябва да има по-малко мазнини от животински произход. Яйчните жълтъци са богати на холестерол, поради което не трябва да се приемат повече от 3 яйца седмично. Препоръчително е и да се намали употребата на мазни колбаси. Специалистите съветват да се готви със зехтин, а почти всеки ден в храната ни трябва да присъстват орехите - минимум 3-4 ореха или 8-10 бадеми дневно.

• Борете се с наднорменото тегло е следващата препоръка. Ако излишните килограми не са за сметка на по-голяма мускулна маса, те говорят за излишно количество мазнина и холестерол.

• Използвайте здравословните начини за приготвяне на храната, които помагат да се контролира холестерола: печене, варене, готвене на пара.

• Избирайте обезмаслени видове мляко и млечни изделия. В тях съдържанието на калций и протеини не е завишено.

• Употребявайте по-малко полуфабрикати и тестени изделия. Те съдържат голямо количество наситени мазнини, които се добавят, за да подобряват вкуса на продукта.

• Яжте повече риба, отколкото месо. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, намаляващи нивото на холестерола. Месото трябва да присъства в менюто не повече от 2-3 пъти седмично. Предпочитайте бялото птиче месо.

• Консумирайте повече еленчуци и бобови култури. Зеленчуците са богати на целулоза, забавяща наслагването на мазнините, а бобовите съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.

• Забравете за мазните салами, кашкавала с висок процент на масленост, сланината, тежките видове маргарин.

• Движете се повече. Разхождайте се след вечеря, преди лягане и винаги при възможност на чист въздух.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 RIALI

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО Е ДО ГЕН ДРУГОТО Е АЛА БАЛА ОСВЕН АКО НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАШ СИСТЕМНО И НЕ ПРДИЗВИКВАШ СЪДБАТА ! ПОЗНАВАМ ВЪЗРАСТНИ ХОРА КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА ПУШИЛИ (и то цигари без филтър ) ЦЯЛ ЖИВОТ СА ПИЛИ ДОМАШНА РАКИЯ 50-55ГРАДУСА ( поради липса на пари за магазинна) И СА НАД 80 ГОДИНИ ВСИЧКИ - ЖИВИ И ЗДРАВИ ( както мъже така и жени)