Last news in Fakti

19 Април, 2012 10:37 994 3

Проф. Миланов: Здравната система е изкривена

  • живка лехчанска-
  • педиатър

След разкрития на Нова ТВ беше установена поредна лекарска злоупотреба в Столична педиатрия. Д-р Живка Лехчанска е предписвала фалшива диагноза на деца, без да спазва медицинските изисквания за установяването на заболявания.

Освен това лекарката взимала пари без да ги отчита пред болницата и продавала на родителите лекарства с изтекъл срок на годност. Лекарската етика и проблемите на здравната система в студиото на „Здравей, България" дискутираха проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на БЛС и Донна Костадиноваа, бивша медицинска сестра от Столична педиатричната болница.

В Столична педиатрия работят много добри специалисти, но случаят с д-р Лехчанска не е прецедент, а система. Система, която разрешава подобно погрешно поведение. Това заяви проф. Миланов. В допълнение той характеризира случилото се не само като нарушаване на лекарската етика, но и като престъпление.

Цялата система трябва да се промени, за да не се допускат повече подобни случаи след този с д-р Лехчанска, която беше уволнена дисциплинарно, категоричен беше Миланов. Въпреки че Лекарската комисия трябва да наложи наказание, то ще бъде в зависимост от сериозността на провинението. Тоест Лехчанска ще получи глоба, порицание или отнемане на права.

Донна Костадинова сподели, че детската лекарка често е демонстрирала грубо отношение към родителите, които чакали пред кабинета. Отделно от това сама е избирала с кои сестри да работи. Костадинова не можа да коментира установените от репортера Мария Цънцарова факти, тъй като не е забелязала Лехчанска или друг педиатър да взима пари на ръка или да назначава погрешна диагноза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д.р Ханибал

    0 0 Отговор
    Ми според мен трябва да се сезира и прокуратурата и да постои десетина годинки и в затвора госпожата.Докога ще си ги криете и ще ги отървавате с някакви измислени комунистически наказания от рода на обществено порицание.Стига вече!
  • 2 доктор

    0 0 Отговор
    Уважаемата майка за да оспори диагнозите на Лехчанска,да си подложи детето на тройна,петорна а защо не и 7 членна експертиза,в която да има задължително детски ендокринолог и хематолог.Колко е MCV.това е предвестник на анемия.Целият репортаж е поръчков.Коя прокаратура даде разрешение за използване на СРС?
  • 3 Доктор 2

    0 0 Отговор
    Това прилича на лов на вещици. Проста цялата ни система е сбъркана. Пациентите са компетентни в областта на медицината. Четат непрекъснато интернет, правят погрешни преценки и интерпретации. В случая е лошо стечение на обстоятелствата. Нека попитат министерството, кой заплаща тези прегледи. Спешната помощ в България наистина е безплатна за пациента, но все пак някой трябва да заплати труда на персонала. От повече от 1 година никой не заплаща тези прегледи. Бих искала запитам, кой човек ще извърши какъвто и да е труд без той да бъде заплатен. Когато някой е инвестирал години и лични средства в образованието си, все пак трябва някой да остойности труда му. Не знам каква е тази система, в която и пациентите и лекарите са недоволни. Очевидно тя не работи и трябват много сериозни промени.