Last news in Fakti

1 Април, 2019 00:30 25 330 40

Изневярата вече не е повод за развод

  • изневяра-
  • развод-
  • шарлът фридман

През последните години жените все по-рядко искат развод. Вижте каква е причината за тази неочаквана статистика

Изневярата вече не е повод за развод - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на разводите неумолимо нараства – през последните 30 години брачните двойки са започнали да се разпадат с 20% по-често. Това обаче не е единствената промяна, свързана с брака, пише woman.bg. Невероятно, но факт - напоследък жените, които обикновено са инициаторите да се сложи край на брака, са започнали по-рядко да подават молби за развод.

В сравнение с миналия век сега жените имат много повече права. В цивилизованите страни представителките на слабия пол вече не са задължени да се примиряват и да търпят грубо отношение към себе си или открита дискриминация. Мъжете обаче сякаш не са станали по-сговорчиви и по-малко конфликтни.

Какво се е променило?

По данни на Националната статистическа служба на Великобритания и на британското Министерство на правосъдието през 1993 г. разводите са ставали по инициатива на жените в три четвърти от случаите. 25 години по-късно това се променя – и броят на мъжете, желаещи да сложат край на брака си, продължава да расте. Какво става с нашите партньори и най-вече с нас самите?

Засега въпросът не е проучен задълбочено, но можем да намерим обяснение например в психологията. И жените, и мъжете съществено са променили възгледите си за любовните връзки. Разбира се, светът се променя, а с него се променя и отношението ни към брака и към причините да му сложим край. Мъжете обикновено правят всичко възможно да отбягват разговорите за проблеми във връзката. На тях им е по-лесно да се преструват, че всичко е наред, дори ако партньорката проявява все по-голямо недоволство. Често срещана ситуация е жената да се старае по всякакви начини да намекне, че ѝ липсва внимание от страна на мъжа, че ѝ липсва задушевно общуване, докато съпругът упорито се прави, че не разбира за какво става дума. Но ако партньорът си позволи сериозно „нарушение“ като изневяра, той обикновено смята, че всичко ще бъде наред, докато жена му не разбере. Може и да се надява тя да му прости, ако разбере, просто за да запази семейното си положение и финансовата си стабилност. За женските изневери пък доскоро на хората им беше неловко дори да говорят, но времето внася своите корекции в семейните отношения.

Шарлът Фридман, адвокат по семейно право и терапевт, заявява пред The Telegraph, че мотивацията на жените във всички въпроси, свързани с развода, постепенно се променя. Вече не става дума за тъй наречената „точка на кипене“, в която търпението на единия от партньорите се изчерпва и той решава да сложи край на семейните си отношения с определен човек.

„Почти всички, които познавам, ме смятат за безволев и страхлив човек, защото не се разведох с мъжа си, след като той ми изневери. Аз се примирих с изневярата и реших, че можем да преживеем това. В същото време много се нуждаех от подкрепата на обкръжението си, за да преодолея тази травма. С мъжа ми бяхме живели заедно 12 години, имаме две деца, а той самият е прекрасен баща. Бих достигнала „точката на кипене“, за да поискам развод, ако той ме беше излъгал за пари. Това се случи на сестра ми – мъжът ѝ много пъти я заблуждавал относно финансовото си положение, докато на прага на дома им не дошли съдебни пристави. Това и стана причина за развода им“. Керъл, на 40 години.

Колкото повече си говорела с хора за съпружеската невярност, толкова повече Шарлът се уверявала, че към изневери са склонни не само мъжете, но и жените. И нещо още по-интересно – дамите не се срамували да говорят за това. Друга нейна позната споделила следната история:

„След 20 години съвместен живот не бих се разсърдила на Майк, ако си хване любовница. Аз самата не съм светица, имала съм връзки с други мъже през тези години. Но ако той ми изневери с моя приятелка или с човек, когото познавам добре, това неминуемо ще доведе до развод“.

Изневярата вече не е основната причина за развод

Излиза, че съвременният брак е някаква илюзорна фикция, в която постоянно се променят правилата и границите. Преди ни се струваше, че най-непреодолимата причина за развод е изневярата, а сега се оказва, че двойките се разделят по други поводи. Най-често хората взимат решението да разтрогнат брака, ако поведението на партньора започне да застрашава финансовата стабилност на семейството и нормалните отношения между партньорите. Например ако мъжът започне да злоупотребява с алкохол или наркотици, което води до крах на семейния бюджет и до домашно насилие.

Бивша колежка на Шарлът живяла със своя мъж-пияница над 30 години. Той никога не се държал агресивно, но когато се напивал, падал и се блъскал в предмети, така че можел сам да се нарани. Държал се неподобаващо на празнични сбирки и можел да заспи по всяко време, дори и през деня. В резултат на това го уволнили, но той си намерил друга работа и престанал да пие в работно време. Жена му търпяла това години наред, но стигнала до своята „точка на кипене“ не заради пиенето му. Веднъж мъжът ѝ се блъснал в друга кола на светофар. В колата освен него били съпругата му и неговата внучка, още кърмаче. Дрегерът показал, че човекът бил пил доста, преди да седне зад волана. Жена му поискала развод – но не защото той изложил на риск себе си или нея, а защото можело да се случи нещо непоправимо на внучката им.

Шарлът смята, че в днешно време емоционалното насилие и силните зависимости са най-непростимите проблеми, ако говорим за запазване на брака.

„Сега по тези теми са написани вече много статии, има анонимни групи за подкрепа, където човек може да потърси помощ, поради което вече не сме съгласни да си затваряме очите за това“.

Връщайки се към въпроса за изневерите, Шарлът Фридман подчертава, че за повечето съвременни жени, особено ако са семейни от дълги години, разводът не е първото, което им хрумва, когато разберат, че съпругът им е изневерил. Дамите са по-рационални – ако допреди случая са били доволни от отношенията с партньора си, те най-вероятно ще се опитат да спасят този брак. Затова „точката на кипене“ се оказва не първата изневяра, а повторната, когато мъжът е обещал да не прави така повече, жена му е повярвала, а той пак я е излъгал.

Последиците на еманципацията

При това обаче бракът има и други аспекти, които могат да обяснят намаляващия брой женски инициативи за развод. Не бива да забравяме, че съпружеският живот не е живот в изолация. Умните жени са наясно, че да започват бракоразводен процес в период на криза не е разумно. Слабият пол има природно заложен стремеж към спокойствие и стабилност. Парадоксално Шарлът отбелязва и негативния ефект на ситуацията, в която жените все по-често издържат цялото семейство. Исторически е прието съпругата да е пазителка на спестяванията и семейния бюджет, но днес самите жени често печелят много повече от партньорите си. Тук в играта влизат определени двойни стандарти. Жените просто отказват да се държат като добре печелещи мъже и да издържат изцяло партньора. За тях е болезнено те дълго и упорито да са работили, за да постигнат финансово благополучие, а сега изведнъж да им се предлага да споделят средствата си с мъжа си, с когото са в лоши отношения. В ситуацията, в която има риск от подялба на имуществото 50/50, жената ще помисли сто пъти, преди да поиска развод.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изневери в бг

    34 3 Отговор
    Неееееееее, нашите не изневеряват 😊
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алфа Вълкът

    24 1 Отговор
    Аз рекох, ей тъй да видя за какво става въпрос, пък то било цял роман.
    Екстра е статия за преспиване, ако не сте свикнали със смяната на времето.
  • 4 Киро

    21 15 Отговор
    Хахаха аз за тва нямам брак с жената щот знам че ако и изневеря ще ми вземе всичко, а ако тя ми изневери ше я убия от бой.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дрън-Дрън Дрис

    17 3 Отговор
    Аууууу, каква смотана и дълга статия! Скъсах си нервите да чета щуротии. Едно го.но се рита отведнъж, независимо от пола. И се рита още преди да се стигне до тез гадории, тоест като усетите че почва да вони. Имайте лично достойнство, хора! Не се оставяйте на някакви боклуци да ви играят хоро на главата!
  • 13 ЖЕНСКАТА МЕРКАНТИЛНОСТ ПРОМЕНЯ ЖЕНАТА

    23 1 Отговор
    Исторически е прието съпругата да е пазителка на спестяванията и семейния бюджет, но днес самите жени често печелят много повече от партньорите си. Тук в играта влизат определени двойни стандарти. Жените просто отказват да се държат като добре печелещи мъже и да издържат изцяло партньора. За тях е болезнено те дълго и упорито да са работили, за да постигнат финансово благополучие, а сега изведнъж да им се предлага да споделят средствата си с мъжа си, с когото са в лоши отношения. В ситуацията, в която има риск от подялба на имуществото 50/50, жената ще помисли сто пъти, преди да поиска развод.
  • 14 АМи то

    18 2 Отговор
    нема разводи, шот вече и бракове нема
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лорчето от красивия град!!!!!!

    8 6 Отговор
    Това е много важна тема, браво на автора, че я засегна...! Никого няма да защитя, но пък и мен няма да унизя..., защото се уверих, тук има лоши същества, които не заслужават човек, да се оплаква пред тях...! Добре, имаш,, нетърпим брак, аз какво съм ти виновна, че трябва да ме тормозиш всячески и психически....! След като си,, интелигентен,, човек, ти не би писал тук като някой хамалин,да обиждаш и да се опитваш да казваш недъзите на някого...! Тогава ти не ставаш за брак, а за бардак....! След като си хамалин, явно си заслужаваш съдбата ...! Два различни характера, много трудно се спогаждат, ако постъпиш отначало с с половинката си, като лека жена, той ще те приеме като.такава...!Каквито. и коментари да напиша от доста дълго време бях захапвана от три неуравновесени наречени уж,, жени,,...!! Познавам и ги трите, какъвто си като млад, такъв си и като стар, даже и по зле...!!! Не харесвам много връзки и ако е търпимо, съм против развода....!!! Бих казала още по цветущи приказки, но нейсе, ще остискам тоз път...!!!!
  • 17 Психолог

    17 1 Отговор
    Да, вече не са моралните качества, принципността и духовността които са водещи, а откровената меркантилност и абсолютният прагматизъм, и не са ми при брака, а навсякъде.
  • 18 Кристалната Истина

    12 9 Отговор
    Само глупавите мъже днес се "бракуват " !
  • 19 Непоносимо

    8 17 Отговор
    Ако тя ми изневери ще я приспа и ще я хвърля на релсите да я смаже влака. Спокойно аз ще и напиша смъртното писмо. Така ще изценирам самоубийство. Целта е никой да не те види. Ни камери ни цивилни ни никой. Така и се пада като изневерява и не е верна на мъжа си.

    Коментиран от #20

  • 20 Мара Общата

    19 7 Отговор

    До коментар #19 от "Непоносимо":

    Явно си болезнено ревнив ! Такива подтикват половинките си към изневяра с мнителността си и непрекъснатото дебнене ! Запомни , една жена ако реши , може да ти изневерява цял живот и няма да можеш да я хванеш !
  • 21 Изстрадал поданик на ЕС

    35 10 Отговор
    КОй нормален се жени вече, бе?! Полудяхте ли, да ходите да плащате една торба пари на черния поп за 10мин. и да квичи неща дето не разбирам, а после и да нахраня 100-200 гладни лицемера, дето дошли да си покажат колите, бижутата и парцалките, за да могат да клюкарстват цяла година?! Ами ресторанта, дето ще ти резне главата с "ден година храни", ами фотографа дето и той ще иска за 200 снимки кола да си купи?! Пръстени, рокли, простотииииии... Луди хора!!! Живеем в 21век, Студената война свърши и победителят е дивият, безочлив капитализъм, ЗАЩО да ставам поредната жертва на ритуалната суета, щом всички рискове са в БРАКА??? Никакво подписване на брачен документ ако не сте африканци, дето търсят паспорт и как да се махнат с някоя баба от клона! Не правете тази грешка! Бъдете разумни! Семейството не е документ, а вяра, саможертва и любов!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Два много силни коментара...!!!

    7 1 Отговор
    И верни, независимо на кого са, аз им поставям +++++.!!!
  • 24 Баракуда

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "Изстрадал поданик на ЕС":

    Изродения си начин на мислене може да си го поставиш на едно определено скришно място.
  • 25 Хасан

    7 3 Отговор
    Така е. Аз колко пъти изневерих на Синан с Онур, ама и дума не може да става за развод.
  • 26 Айди лек ден ви желая

    4 3 Отговор
    Здравейте баджанаци, спокойно ве , успокоявам женски сърца по всяко време.
    А и нито една нямаше километраж , то и аз нямам .
  • 27 гост

    12 4 Отговор
    Тъй като я гледам на снимката много й харесва да гледа къде влиза нещото на мъжа й. Повечето жени се подмокрят от мисълта за тройка с друга жена, но са ревниви ако мъжа го спомене.
  • 28 Никой мъж не вярва

    10 2 Отговор
    Че жена му кръшка докато не я хване а няма жена дето да не кръшне рано или късно
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Днес аз Лорчето обещавам

    4 2 Отговор
    Че няма да досаждам повече с умопобъркани коментари !

    Коментиран от #36

  • 31 сноу

    4 1 Отговор
    А бе журналя, вие нямате ли си друга работа,ами все на ингилизите в паницата надничате..Кирилка /керъл/тъй ,Шарла онъй..ами то в ингилизката чиния, все буламач и вкисната манджа с грозде.
  • 32 Грую

    0 3 Отговор
    Така е, ако можеш да се разведеш за пари защо да правиш заради изневяра, но ако няма пари няма и друга алтернатива!
  • 33 ЛеЛЕ

    5 3 Отговор
    Към края всичко е ясно! Омъжена жена с кариера жив калкулатор с вагина! Мъж с кариера потенциална дойна крава! Мислете добре мъже !
  • 34 След дълъг съвместен живот

    6 1 Отговор
    Ако не си заподозрял жената в изневяра значи добре го е направила и въпросът е с кой ли го е направила 😎✌️
  • 35 Не изневерявайте

    9 0 Отговор
    Напускайте. Веднъж завинаги. Без обръщане назад. Тези, които са доказали, че не ви заслужават, заслужават на прощаване да ви видят задните части... и край.
  • 36 Абе боклук завистлив...!

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Днес аз Лорчето обещавам":

    Затрий се некъде, не виждаш ли, че и да си с ник Миризливо, не струваш пукната пара..!

    Коментиран от #37

  • 37 Лорче

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Абе боклук завистлив...!":

    Не откачай 😂😂😂🙈
  • 38 гост

    5 2 Отговор
    Изневерите почват тогава когато двамата спрат да се харесват и са недоволни един от друг. А тогава вече са стигнали момент, в който е по-добре да си кажат довиждане отколкото да се играят филми с изневери, ревности, караници, гонене, шамари, аз какво правя за теб, а ти какво правиш за мен. Изпари ли се уважението и желанието, вече няма спиране и рано или късно на един от двамата, а може и на двамата, да им се прииска да разнообразят с някой, който не им мели постоянно, не мрънка, не иска пари,а се старае да се представи възможно най-добре.
  • 39 Аха

    3 0 Отговор
    До там я докарахме, че не се развеждаме главно по финансови причини. Много оскъпиха таксите и нахитряха адвокатите. Не-семейните да си опичат акъла преди брак!
  • 40 maira

    0 1 Отговор
    Здравейте, трудно е да видиш истинската си любов да поеме в друга посока. Здравейте всички, казвам се Мария Лука. Омъжена съм от 20 години. Един ден съпругът ми ми каза, че не може да продължи брака ни, тъй като е видял друга жена да реши да поиска помощ и да намери някой с моята подобна история онлайн, как е възстановен бракът му и че усещам промяната си на историята, живея доволен от съпруга ми, както когато се оженихме, засилваме любовта си един към друг и също така откривам, че мъжът ми е оказал отрицателно влияние, аз съм много благодарен на този човек за помощ, ако имате нужда от помощ + 2349073178333 [email protected]