Last news in Fakti

24 Април, 2012 14:01 6 219 3

Бира и спорт – идеалната комбинация

  • бира-
  • спорт-
  • здраве-
  • хидратация-
  • дехитратация
Бира и спорт – идеалната комбинация - 1
Добре е след тичане да ударите 1-2 бирички. Дамите - по една

Според испански учени от Университета в Гранада пиенето на бира след физически усилия помага за рехидратацията и възстановяването, съобщава онлайн изданието Vitaminasport.bg.

Давид Хименес, Моника Сервантес и Мануел Кастийо са автори на революционното проучване и публикуване във вестник "Марка". Безбройните привърженици на спорта за здраве  вече могат да си отдъхнат. Тяхната съвест е спасена. Няма нищо лошо след реализиране на определени физически натоварвания да се подкрепим с 1-2 бирички.

По възможност НЕ много студени, за да пазим гърлото. НЕ повече от 2 бутилки от по 330 милилитра. И БЕЗ мезета от типа на пържени картофи или чипс. И да не забравяме, че бирената мая е отговорник за добрите свойства на бирата. Не алкохола в нея.

„Нашето проучване е базирано на проби, които сме направили със спортисти и тяхната имунна система" – обяснява един от членовете на научния екип. Заключението на този анализ е, че бирата трябва да се пие винаги с мярка и в комбинация с вода. По този начин подпомага хидратирането. Подсилва имунната система. Помага да се намалят евентуални възпаления или други увреждания, типични при практикуването на спорт.

Възстановяването на хормоналния и имунния метаболизъм при спортистите след физическо натоварване е фундаментално. Особено когато се има предвид „че спортистът по принцип е изложен на опасности, които пречат на нормалното функциониране на неговата имунна система.". В този смисъл, любимата на мнозина спортисти бира се оказва една алтернативна на водата напитка.

„Видяхме, че е едно и също да се пие вода или бира в определени количества що се отнася до имунната система" – продължават коментарите си учените. Алкохолът беше този, който предизвикваше съмнения. Заради него се реализират анализите в Гранада. Оказва се, че алкохолът не афектира капацитета за вземане на решения. Подложените на проучване спортисти тичат 60 минути на пътека, при 60% от своя максимум, на 35 градуса температура и 60% влажност. Тези условия провокират обилно потене.

Отделената от тялото течност е между литър и литър и половина. Според протокола след потене се налага повторна хидратация. Първата група спортисти пие вода. Втората – 2 кутийки бира от по 0,33 литра и вода, колкото могат.

Тестовете – за кръв, урина и биометрични – показват, че единственото, което различава спортистите от първата с тези от втората група, е че последните били една идея „по-щастливи". Освен, че бирата им носи удоволствие, тя им помогнала да се рехидратират и освежат. Благодарение на над 100-те полезни елемента, които се съдържат в бирената мая, течността с цвят на старо злато е здравословна. Действа като антиоксидант. Внася витамини, най-вече витамин „В" , който помага за разпускането на мускулите. И на всичкото отгоре в умерени количества, от бира не се надебелява.

„Алкохолът действа като дехидратант, защото временно спира действието на антидиуретичния хормон. Това се случва обаче САМО при нормална хидратация, не когато няма достатъчно вода в организма. Именно за това бирата не е подходяща напитка преди физически упражнения. Много по-лесно да се подсили хидратацията, когато се приемат течности с вкус, а не БЕЗвкусни, какъвто е случаят с водата."

Бирата е първоизточник на изотоничните напитки, твърдят учени и спортисти в Испания.

Адекватната и препоръчителна ежедневна доза за спортуващи е 2 бири от по 0,33 литра за мъжете и 1 бира от 0,33 литра за дамите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Момчев

    0 0 Отговор
    Знаех си, че е полезно.
  • 2 Пламен Момчев

    0 0 Отговор
    Отношението ми към статията е ''весело'', но начина по , който се борави с изразяване на настроение е малко объркващ.
  • 3 Рънър

    0 0 Отговор
    Ей псевдоучени! Ясно е, кой ви плаща за подобни "открития". На всички заинтересовани, мога да кажа, че алкохолът е абсолютно несъвместим с тренировката - било то преди, след, или по време на!
    Освен, ако не става дума за тренировка на маса, но това е специфичен спорт.