1 Август, 2019 13:54 15 911 11

Диетолог разби най-големите митове за пиенето на вода

  • вода-
  • пиене-
  • диетолог-
  • митове-
  • диета-
  • хранене

Д-р Марина Хачатурова разби 5-те най-големи митове за пиенето на вода

Диетолог разби най-големите митове за пиенето на вода - 1
Снимки: Shutterstock

Чували сме безброй много пъти, че колкото повече вода пием, толкова по-добре. Приблизително 2 литра вода дневно е препоръчителното количество, а през лятото дори стават три литра, съветват лекари и диетолози.

Но дали това е така и в сила ли са съществуващите митове за това кога, как и колко вода да пием , коментира диетологът от Московската клиника на д-р Волков - Марина Хачатурова, цитирана от zdrave.to.

Диетолог разби най-големите митове за пиенето на вода

1. Трябва да приемате по 2 литра вода на ден

Всъщност това не е съвсем вярно. Традиционно се смята, че скоростта на консумация на вода (количеството, необходимо за поддържане на правилния метаболизъм) е 1 литър вода на 30 кг тегло. Ако теглото ви е 60 кг, тогава се оказва, че препоръката за 2 литра вода наистина е валидна. Но ако теглото на човек надхвърля нормалното (в една или друга посока), тези изчисления могат да покажат други резултати.

Момиче, което страда от анорексия, ще бъде дехидратирано, а затлъстял мъж с над 100-килограмово тегло ще умре от интоксикация с вода. Ето защо, има смисъл да се припомнят препоръките на Националната академия на науките на Съединените щати от 1945 г.: “1 мл вода за всяка консумирана килокалория”.

Диетата на съвременния човек е средно 2000-2500 калории. И се връщаме към прословутите два литра. Но има и нещо специфично: тези два литра включват и други течности - сок, чай, течни храни. Накратко, няма смисъл да се пресмята колко литра вода трябва да се пие ежедневно. Пийте вода във всеки един момент, в който усетите жажда, независимо колко голяма е тя.

Диетолог разби най-големите митове за пиенето на вода

2. По време на диетата е необходимо да се намали не само количеството храна, но и потреблението на вода. В противен случай не губите тегло

Всъщност, водата е един от основните помощници в борбата срещу затлъстяването. Нейната консумация помага да се извлекат от организма продуктите от разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати, което е една от най-важните цели на много диети. Несъмнено, диетата е ограничение. Но недостатъкът на всяка забрана е да се знае какво е позволено. Повечето жени се опитват да намалят приема на вода по време на диетата, защото се страхуват, че ще подпухнат и поради това допълнителните сантиметри няма да изчезнат. Това не е напълно вярно. По правило, подпухналостта се свързва не толкова с консумацията на питейна вода, колкото с приема на солени или пикантни храни, чрез които се задържат телесни течности. Ако намалите броя на пикантните и солените храни в диетата, резултатът няма да отнеме много време. Разбира се, при условие, че отделителната система работи правилно. Но за хората с болести на бъбреците или пикочния мехур диетите обикновено трябва да се прилагат много внимателно. Те могат да отслабнат само с разрешение на лекаря и под негов контрол.

3. Не можете да пиете вода по време на хранене. Водата разрежда стомашния сок и това води до забавено храносмилане

Това не е нищо повече от теория, която наскоро стана популярна. Тя няма сериозни оправдания. Напротив, водата, която пием по време на хранене, удължава процеса на дъвчене, омекотява храната и улеснява храносмилателната система. Освен това консумацията на вода помага да се намали количеството консумирана храна.

Основната роля в процеса на усвояване на храната принадлежи на солната киселина, съдържаща се в стомашния сок. Тя се освобождава в отговор на приетата храна, омекотява, активира ензими, подпомага формирането на храносмилателни хормони.

Малки промени в концентрацията на солна киселина поради питейната вода не са от основно значение. Освен това водата, за разлика от храната, напуска стомаха много бързо - така че няма за какво да се тревожите. Препоръчително е обаче по време на обяда да не се пие ледена вода, защото времето на престоя ѝ в стомаха е намалено от 4-5 часа до 20 минути. Това води до факта, че чувството на глад се връща много бързо и рискът от преяждане и затлъстяване се увеличава.

В допълнение “ускореното” храносмилане не носи ползи за организма. Другата препоръка е час след като сте се нахранили, да не пиете вода. Оставете стомаха да се освободи от приетата храна, а не да увеличавате обема му, в резултат на което следващият път ще ядете повече.

Диетолог разби най-големите митове за пиенето на вода

4. Сутринта трябва да пиете чаша вода на празен стомах, но не и през нощта

Можем да се съгласим с първата част на твърдението - сутринта наистина е полезно да се пие чаша вода на празен стомах. Той помага да се активира нервната система, подобрява нашето благосъстояние. Най-добрият ефект от сутрешната чаша вода е, когато добавите в нея парче лимон. Препоръчително е да го сложите в чаша вода вечер, след което, когато се събудите, ще получите чудесна витаминозна течност.

Но забраната да се пие вода през нощта е много условна. Смята се, че това може да причини подуване на лицето сутрин. Въпреки това, ако бъбреците работят добре, това е малко вероятно. Всъщност, в последно време лекарите все повече стигат до заключението, че е желателно да се пие вода на малки порции и равномерно през целия ден. След като сте събудили, пийте вода с лимон на празен стомах, преди закуска изпийте чаша билков чай или отвара. Не забравяйте да пиете преди обяд. Сутрин и следобед изпийте няколко чаши билков чай, сок или вода.

В горещия сезон, когато загубата на течности и жаждата се увеличават, трябва да пиете повече. В тези случаи е по-добре да се пие чаша вода не едновременно, а постепенно, като се приемат 1-2 глътки на кратки интервали. Ако правите нещо, сложете чашата вода около себе си и отпивайте периодично на малки глътки. Такъв режим на пиене е много полезен за бъбреците и уретерите.

5. Пиенето по време на спорт е вредно. Това увеличава натоварването на тялото и предотвратява загубата на тегло

Не е така. Всеки знае, че, ако се потите добре по време на тренировка и след това не пиете вода за известно време, теглото ви ще намалее, но си струва да се пие вода, тъй като килограмите се връщат в първоначалното си състояние бързо.

Факт е, че клетките, включително мастните клетки, са частично съставени от вода. По време на тренировката те я губят, така че ни се струва, че сме загубили тегло. Но броят на мастните клетки не намалява, а след известно време те се възстановяват в пълния си обем. Ето защо, да тествате тялото си с дехидратация, докато спортувате, не е добре. Губите тегло от това само илюзорно. За да се отървете от мазнините, трябва да промените естеството на храненето, да изберете друга тренировка.

И все пак, можете да пиете вода. Натоварването върху тялото не се увеличава. Напротив, по време на тренировка телесната температура се повишава, увеличава се изпотяването, в резултат на което обемът на циркулиращата кръв намалява, а вискозитетът ѝ се увеличава. И тук тя е близо до понижено налягане или тромбемболизъм. Консумацията на вода помага да се предотврати това.

Ако вашата тренировка е интензивна, лекарите препоръчват следния режим на пиене. 1,5-2 часа преди заниманието изпийте чаша вода. Друга половин чаша се добавят 10-15 минути преди тренировка. По време на тренировка трябва да пиете по 100-150 мл на всеки 15 минути. В същото време не е необходимо да се насилвате. След тренировка изпийте 150-200 мл на всеки 15 минути, до пълното възстановяване на загубената течност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    58 1 Отговор
    Абе общо взето - вслушвайте се в организма си, той сам ще ви каже от какво има нужда!!! Просто и ясно!!!
  • 2 Организъм какво искаш...!?

    16 14 Отговор
    Мълчи, не казва нищо.....!
  • 3 гост

    17 4 Отговор
    Малий, аз съм 100 кила и инстинктивно отбягвам водата - явно да не пукна тутакси от интоксикация. Добре че не пише за бирата!
  • 4 Нищожеството на Пловдив...!

    6 2 Отговор
    Аз пък съм вампир, вместо вода, преминах на младежки,, сок,,...! Много ми ареса...! Дано и на оня свят, дойде рошко с мене...!

    Коментиран от #5

  • 5 Дедо МъдрЮ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Нищожеството на Пловдив...!":

    Чул те господ,ама на оня свят друг те чака _()_

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Я пак че е смешно

    4 2 Отговор
    Значи Събина пише - 1 литър за 30 кг препоръчително. А иначе общото правило за човек е 2литра на ден. Та - анорексичката, дето е сигурно 30 кила - тя щяла да дехидратирана, а 100 килограмовия интоксикиран с излишно количество вода????? Ма я пак? Не е ли май обратно? Като си 30 кила и изпиеш 2 литра - прекаляваш; като си 100 кила и изпиеш 2 литра - не стигат! Алооооу, ние картофите с бомба ги вадим! 😂😂😂

    Коментиран от #10

  • 8 Дедо1

    1 1 Отговор
    В тия жеги кой пие вода бре,само биррааа
  • 9 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Много ги обичам такива писания. Ами всеки човек е отделна планета. Всеки живее при различни условия от другия, яде различна храна. Дори не се случва много често - на двама мъже една и съща тъща !! После един и същи човек в различни дни има различни потребности от всичко --даже и от вода.По едно време съвсем се бяха побъркали .....Днес пишат – кафето е вредно, утре – полезно.... И така цял месец – днес -така, утре -иначе. И все капацитети, учени, институти -най-вече хамерикански. Те от всичко най-много разбират на този свят! Абе, голям майтап - ама и ние....носим !!! Ох, увлякох се.. Ще вървя да си смятам погълнатите калории. Че и китайски калкулатор имам - да пресметна колко вода да глътна, че взе да ми става лошо.....
  • 10 Папуняк

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Я пак че е смешно":

    Какво се чудиш, преписват без да влагат грам мисъл. Точно това мислех да коментирам, изпреварил си ме. Те и повечето коментиращи са като пишещите статиите - писатели, не читатели.
  • 11 Митю

    0 0 Отговор
    Тая докторка наистина се е взела на сериозно! Разбила е митове,ама не и факти написани от по-умни от нея,професори с дълго годишни изследвания - например проф.Иван П.
    Умъйвакин. Стомаха има две клапи,като долната към червата се отваря след смилането на храната! Така че,вода се пие преди хранене,защото ако е по време на хранене храносмилателните сокове се разреждат и храната се смила над 4 - 6 часа,което води до загниване и образуване на токсини! Ако имаш малко мозък ще го разбереш? Така че поредната балалайка,която дава вредни съвети! Улучила е че пиенето на билков чай е полезно,по принцип топлата вода помага на организма да изхвърли токсините по-добре!