29 Август, 2019 14:48 8 748 9

В Египет откриха път към света на мъртвите

  • задгробен живот-
  • смърт-
  • мъртви-
  • египет-
  • древно-
  • откритие-
  • археология

Древните египтяни са обръщали много специално внимание на задгробния живот

В Египет откриха път към света на мъртвите - 1
Снимки: Shutterstock

В Древен Египет хората вярвали, че преди да попаднат в задгробния свят, покойниците трябва да преминат през сурови изпитания. Археолозите са открили именно тази пътека с препятствия.

Полско - египетска археологическа група е открила пътя към страната на мъртвите, който бил изграден специално за фараон Джосер. Той е управлявал през 2648 - 2667 година преди нашата ера.

Именно на този фараон се приписва строителството на най-първата пирамида в Египет.

В Египет откриха път към света на мъртвите

По време на разкопките на пирамидата му археолозите са открили система от ровове и няколко десетки мумии. Самите мумии са били лошо съхранени и явно не са принадлежали на висши представители на обществото. В рова е имало преходи и стълби, а също така и ниши с неясно предназначение.

Според египетските вярвания, пътят към задгробния живот бил труден и опасен. Преди покойникът да стигне до насладите на вечния живот, трябвало да премине през редица изпитания, за да си заслужи това.

"Сухият ров е вероятно първообраз на този път, през който фараонът трябвало да премине, за да достигне вечния живот. Това е именно пътят с препятствията, охраняван от опасни същества", смятат археолозите.

В едно от помещенията на рова учените са намерили ритуален харпун със змия.

Ето какво разкрива ръководителят на групата Камил Курашкевич:

"Това оръжие би могло или да е едно от очакващите фараона изпитания, или пък е служело за негова защита."

Намерените съоръжения доказват, че някои от вярванията, свързани със задгробен живот в Египет, са били отразени и в реалността.

При това първите текстове и надписи, описващи пътя на фараона към задгробния живот, са започнали да се появяват във вътрешността на пирамидите едва след няколкостотин години след управлението на Джосер.

Археолозите предполагат, че свитъците или не са се съхранили до наши дни, или са били откраднати.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАГАРЕ

    15 1 Отговор
    Ние какви магистрали правим сега по 10 000 години ще издържат най-малкия.

    Коментиран от #2

  • 2 МАГАРЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "МАГАРЕ":

    най-малко
  • 3 МАГАРЕ

    31 1 Отговор
    А на Хемус има един участък може спокойно и той да се ползва като пътека за изпитания.А нашия Фараон е най-великия .Създал е пирамиди малко по -скъпи от Египетските.Пирамида КТБ ,пирамида Ф-16 и т.н.Само,че при нас страданията за народа не са в момента на създаване на пирамидите ,а годините след това.Ако не ми изтрият коментара веднага се нареждаме на 109 място по свобода на словото, а не както е сега на незавидното 110.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Истината

    8 1 Отговор
    Страхът кара хората да оглупяват, все е задължително живота да е свързан с мъчения, изпитания, самоунижение и т.н. и все боговете били казали. Как па не се намери един бог дето да каже:- Веселете се и се забавлявайте, че живота е един ! -Те на такъв Бог бих се кланял, а всички други са невежи садисти и терористи, никога не бих им лазил в миризливите израстъци

    Коментиран от #6, #7, #8, #9

  • 6 Сатаната

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    На Дионис бе бате.
  • 7 Алфа Ромео

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Че кой е казал че египтяните не се се веселяли и забавлявали, има данни даже че са използвали редовно упойващи вещества.
  • 8 Алфа Ромео

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Фараоните са имали хареми със много жени.
  • 9 Митьо Пищова

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Добре дошъл ,мирянино.