Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 17:15 7 238 8

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)

  • астронавт-
  • шега-
  • мистерия-
  • тайна-
  • архитектура-
  • испания-
  • катедрала-
  • космонавт

Защо има фигура на космонавт върху стара испанска катедрала от XII век?

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

В продължение на близо две десетилетия светът не може да разреши една наистина голяма и странна мистерия. Стотици интернет потребители се чудят какво точно е изобразено на стената на древния испански храм на Свети Йероним в Саламанка, построен още през 1102 година.

Става въпрос за миниатюрната фигура на космонавт. Странен бонус е и фигурата на фавн, който държи сладолед във фунийка.

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)
Снимка: Wikipedia

Фигурата на космонавта обаче се разпространява скоростно в интернет, но никой не може да разбере как и защо се е появила тя върху вековната катедрала.

Първото, което повечето от хората предполагат е, че става въпрос за игра с фотошоп, но всъщност не е така. Астронавтът е съвсем истински.

Фигурата му вярно, не е на храма, който е бил построен през 1102-ра година - т. нар. "Стар храм" (Catedral Vieja), а върху по-късния - "Нов храм" (Catedral Nueva), построен в периода от 1513 до 1733 година. Дори и така да е, разлика от почти 500 години всъщност няма особено значение. Защото и по онова време не е имало астронавти.

И въпреки това, на стената на този храм е изобразена точно такава фигурка и то до най-малкия детайл, дори и с характерните, специални обувки.

Сензацията се забелязва, след като съвременната фотография позволява да се отличават дори и най-малките детайли на това великолепно архитектурно творение, независимо колко далеч от обектива са те.

Самата фигурка е била поставена на такава височина, че да не бъде забелязана подробно с просто око и така не е била достъпна по-рано за обикновените фотоапарати на туристите. Но когато те успяват да забележат на кадрите сред митичните същества на барелефа нещо наистина необикновено, остават без отговор за тази мистерия.

И започват да задават въпроси какво точно е изобразено на барелефа, а историците и музейните работници просто не знаят как да отговорят на любопитните туристи. Най-странното е, че дори и те не могат да се обединят около единна версия за това какво точно представлява въпросната фигура.

Всъщност за първи път фигурата на астронавта е била забелязана през 1995 година от зам.-директора на музея на катедралния храм Серхио Арела. Той обяснява по-късно, че през 1990 година скулпторът - реставратор Мигел Ромеро си позволил "малка, художествена пакост." Фавнът със сладоледа също е негово дело.

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)
Снимка: Wikipedia


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mao in da space

    6 4 Отговор
    Сензацията не е защо има астронавт, защото това не е никакъв астронавт а защо е тайконавт, тоест китаец!

    Коментиран от #2

  • 2 Голем смях

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Mao in da space":

    Не е китаец,а росиянин.Те са монголи и са с дръпнати очички.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Изумен

    5 1 Отговор
    Тоя реставратор плаче за малка пакост в острилката! Келеш перверзен.
  • 5 Изумен

    4 1 Отговор
    Тоя реставратор плаче за малка пакост в острилката! Келеш перверзен.
  • 6 Гости

    3 1 Отговор
    Древни астронафти посетили земята преди много години
  • 7 гост

    4 2 Отговор
    А може да е тежко водолаз и те изглеждат така.
  • 8 Вода

    0 3 Отговор
    Измийте си очите