12 Ноември, 2019 16:05 52 344 36

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле?

  • кисело зеле-
  • зимнина-
  • ползи-
  • вреда-
  • организъм-
  • здраве-
  • ферментация-
  • консервирани храни-
  • кисело

Споровете около ползите от зимнината и по-конкретно от тези на киселото зеле се водят всяка година

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле? - 1
Снимки: shutterstock

Всяка година щом дойде сезонът на туршиите и киселото зеле хората започват да спорят за ползите от консумацията на този вид зимнина.

Всеки има свое мнение по въпроса дали различните туршии са полезни, или точно обратното. Някои хора ги отричат, посочвайки голямото количество сол, което се слага, и развитието на гъбички и бактерии, докато други уверяват, че туршиите са чудесен начин да се компенсира зимният дефицит на витамини и минерали.

Защо туршията помага при махмурлук?

Консервирането помага да се запазят полезните свойства на зеленчуците - те не се подлагат на термична обработка, а самият процес на мариноване дори увеличава техните ползи.

Киселото зеле е лидер по отношение на ползите. То има огромно количество витамин С и други антиоксиданти.

Освен това киселото зеле има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Маринованите краставици, домати и други зеленчуци също помагат на чревните бактерии, но зелето все още заема водеща позиция.

С какви продукти да запълни липсата на йод?

То помага да се справите със запека и да помогнете на доброто храносмилане.

Но туршиите могат да са противопоказни за някои хора. Това се отнася предимно за пациенти с хипертония, за които излишната сол е вредна.

С кисели краставички и мариновани зеленчуци трябва да бъдат внимателни и бременните жени. Също така те по-добре да не бъдат давани на деца под три години.

Поради солта, оцета и подправките, консервираните храни могат да бъдат противопоказани при определени заболявания, така че се посъветвайте с вашия лекар.

Както казват лекарите обаче, една или две кисели краставички или кисело зеле не могат да бъдат опасни, но основното е да вземете предвид индивидуалните си рискове и да не прекалявате.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    123 4 Отговор
    Е какво се случва - попръдват яко!!!
  • 2 ми кво

    13 60 Отговор
    Получават подагра.
  • 3 Рошко

    47 7 Отговор
    Ми ядеш зеле с,,, ш зеле какво да се случва
  • 4 Проста химия

    45 16 Отговор
    Алкохола е основа, зелето е киселина, при смесването им се отделя газ и се получава вода! Просто просто просто!

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Обикновен човек

    76 6 Отговор
    Спомням си за "Зелева супа"френски филм от 1981с великия Луи дьо финес!!!!
  • 7 Франкенщайн...!

    41 24 Отговор
    Не обичам кисело зеле, само сърмички, приготвени от някоя засукана, стара и чиста,, туркиня,,....!

    Коментиран от #9

  • 8 еш па тоа

    21 8 Отговор
    Комбинира се с Нутела.
  • 9 Хасан

    35 25 Отговор

    До коментар #7 от "Франкенщайн...!":

    Ми от някой турчин ,не искаш ли да ти свие сърмичките !Преди да ги ядеш де !

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боцмана

    45 2 Отговор
    Получава се солидна артилерийска канонада а и миризмата е на ниво макс.
  • 12 Франкенщайн...!

    30 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Най обичам лично аз да свия сърмичките на турчин като теб преди да ми изяде ... Искаш ли?

    Коментиран от #13

  • 13 Ревнив франкенщайн

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Франкенщайн...!":

    Къшшш...!
  • 14 Радо

    15 6 Отговор
    Да уточним - с чесън или без чесън???
  • 15 За отворено общество

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    сме, бе що се косиш? За шарена Европа с кисело зеле, и 9-годишни на пистата! Щото вашия порок казва че щом е 9 може! Имаш ли някоя у вас да я разлистим?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Митъо питоня

    8 7 Отговор
    Ей мършоляк, ти да не си герентофил
  • 18 пия

    10 5 Отговор
    Една голяма ракия!
  • 19 Dedal

    23 4 Отговор
    Ми ако е с боб, пърдят, пускат метан в атмосферата и помагат за глобалното затопляне. Требе да се наложи еко такса. Па и по един газ анализатор може да им заврвм, за да може да надуваме честно сметките
  • 20 Ганьо

    21 2 Отговор
    Слагам и червена зелка за боя в бидона.

    Коментиран от #21

  • 21 Бай Петко

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ганьо":

    Аз турам червено цвекло.
  • 22 Ezio

    9 2 Отговор
    Пръдим яко.
  • 23 Next

    8 0 Отговор
    За киселото зейе питайте Гацо Бацов.
  • 24 злобар

    20 0 Отговор
    Особенно полезно е киселото зеле със задушено свинско, ако някой твърди обратното не му вярвайте!

    Коментиран от #28

  • 25 Шкембаро

    43 4 Отговор
    Кисело зеле с лют червен пипер, гореща пача с мнооого чесън и оцет, 55°ракия и сланина! Формула за здраве и дълголетие.

    Коментиран от #26

  • 26 Коко

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "Шкембаро":

    Точно така колега съгласен само откъде ще намерим свинско за пача и прясна сланинка че тези европейски здървени прасета дето ги карат от Европа за никакъв чеп на стават

    Коментиран от #36

  • 27 Нафърфорий

    4 0 Отговор
    Сложихте ли зелето вече или още топло?

    Коментиран от #30

  • 28 куку руку ку

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "злобар":

    Аз твърдя обратното! Задушено свинско с кисело зеле е полезно!
  • 29 von Manstein

    2 3 Отговор
    Е, какво..... като пръднат мирише лошо
  • 30 Аз Варна

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Нафърфорий":

    Когато сложиш зелето,пресичай веднага още същия ден с натриев бензоат в съотношение на килограм зеле-1 грам натриев бензоат предварително разтворен в хладка вода.Става стахотно зеле и няма да ти се развали и да се разточи на слуз и гъба(не се влияе,че навън е 20 градуса през ноември).

    Коментиран от #31

  • 31 Да бе.... Чи как...

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Варна":

    Ама трябва първо да е втасало зелето, да е готово за консумация на сто про и после го пресичаш!

    Коментиран от #32

  • 32 Аз Варна

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "Да бе.... Чи как...":

    Нищо подобно-в началото и аз не вярвах,но от години си го приготвям точно по този начин.Зелето става.Гаранция.Иначе може да го изтървеш.Моето вече е готово-сложено е в края на октомври.Ако си от Варна,заповядай да опиташ хем е вече кисело,хем е твърдо и хрупкаво.Ако не беше пресечено,при тези температури щеше да се разложи.А рецептата я имам от балканнджии.

    Коментиран от #33

  • 33 Бай Петко

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аз Варна":

    Не е лошо, но това си е химия. Даже в някой страни е забранен за използване. Аз слагам корени от хрян след като стане зеленцето. Така или иначе не го чакам до пролетта.
  • 34 Посерко

    1 3 Отговор
    Катализатор на задника трябва да си слагам че от киселото зеле много вредни емисии пускам.
  • 35 Цар Винкел и царица Цепеница

    4 2 Отговор
    Епа то височайшите прасета изтрепаха бедните прасета,затова ще купуваме европейските прасета.
  • 36 Шкембаро

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    Вярно мъка е.. Но с търсене по селата намира се.. Все още!