ФАКТИ.БГ

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле?

Споровете около ползите от зимнината и по-конкретно от тези на киселото зеле се водят всяка година

Публикувана: 12 Ноември, 2019 16:05
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 42453
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле?
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 91 гласа.

Всяка година щом дойде сезонът на туршиите и киселото зеле хората започват да спорят за ползите от консумацията на този вид зимнина.

Всеки има свое мнение по въпроса дали различните туршии са полезни, или точно обратното. Някои хора ги отричат, посочвайки голямото количество сол, което се слага, и развитието на гъбички и бактерии, докато други уверяват, че туршиите са чудесен начин да се компенсира зимният дефицит на витамини и минерали.

Защо туршията помага при махмурлук?

Консервирането помага да се запазят полезните свойства на зеленчуците - те не се подлагат на термична обработка, а самият процес на мариноване дори увеличава техните ползи.

Киселото зеле е лидер по отношение на ползите. То има огромно количество витамин С и други антиоксиданти.

Освен това киселото зеле има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Маринованите краставици, домати и други зеленчуци също помагат на чревните бактерии, но зелето все още заема водеща позиция.

С какви продукти да запълни липсата на йод?

То помага да се справите със запека и да помогнете на доброто храносмилане.

Но туршиите могат да са противопоказни за някои хора. Това се отнася предимно за пациенти с хипертония, за които излишната сол е вредна.

С кисели краставички и мариновани зеленчуци трябва да бъдат внимателни и бременните жени. Също така те по-добре да не бъдат давани на деца под три години.

Поради солта, оцета и подправките, консервираните храни могат да бъдат противопоказани при определени заболявания, така че се посъветвайте с вашия лекар.

Както казват лекарите обаче, една или две кисели краставички или кисело зеле не могат да бъдат опасни, но основното е да вземете предвид индивидуалните си рискове и да не прекалявате.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 91 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ивайло
1 Отговор
Е какво се случва - попръдват яко!!!

Оценка:
-4 +120

ми кво
2 Отговор
Получават подагра.

Оценка:
-59 +13

Рошко
3 Отговор
Ми ядеш зеле с,,, ш зеле какво да се случва

Оценка:
-7 +47

Проста химия
4 Отговор
Алкохола е основа, зелето е киселина, при смесването им се отделя газ и се получава вода! Просто просто просто!

Коментиран от #16


Оценка:
-15 +44

5
Този коментар е премахнат от модератор
Обикновен човек
6 Отговор
Спомням си за "Зелева супа"френски филм от 1981с великия Луи дьо финес!!!!

Оценка:
-6 +73

Франкенщайн...!
7 Отговор
Не обичам кисело зеле, само сърмички, приготвени от някоя засукана, стара и чиста,, туркиня,,....!

Коментиран от #9


Оценка:
-23 +38

еш па тоа
8 Отговор
Комбинира се с Нутела.

Оценка:
-8 +20

Хасан
9 Отговор

До коментар #7 от "Франкенщайн...!":


Ми от някой турчин ,не искаш ли да ти свие сърмичките !Преди да ги ядеш де !

Коментиран от #12, #15


Оценка:
-25 +34

10
Този коментар е премахнат от модератор
боцмана
11 Отговор
Получава се солидна артилерийска канонада а и миризмата е на ниво макс.

Оценка:
-2 +44

Франкенщайн...!
12 Отговор

До коментар #9 от "Хасан":


Най обичам лично аз да свия сърмичките на турчин като теб преди да ми изяде ... Искаш ли?

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +30

Ревнив франкенщайн
13 Отговор

До коментар #12 от "Франкенщайн...!":


Къшшш...!

Оценка:
-8 +4

Радо
14 Отговор
Да уточним - с чесън или без чесън???

Оценка:
-6 +15

За отворено общество
15 Отговор

До коментар #9 от "Хасан":


сме, бе що се косиш? За шарена Европа с кисело зеле, и 9-годишни на пистата! Щото вашия порок казва че щом е 9 може! Имаш ли някоя у вас да я разлистим?

Оценка:
-3 +20

16
Този коментар е премахнат от модератор
Митъо питоня
17 Отговор
Ей мършоляк, ти да не си герентофил

Оценка:
-7 +8

пия
18 Отговор
Една голяма ракия!

Оценка:
-5 +10

Dedal
19 Отговор
Ми ако е с боб, пърдят, пускат метан в атмосферата и помагат за глобалното затопляне. Требе да се наложи еко такса. Па и по един газ анализатор може да им заврвм, за да може да надуваме честно сметките

Оценка:
-3 +23

Ганьо
20 Отговор
Слагам и червена зелка за боя в бидона.

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +21

Бай Петко
21 Отговор

До коментар #20 от "Ганьо":


Аз турам червено цвекло.

Оценка:
-1 +11

Ezio
22 Отговор
Пръдим яко.

Оценка:
-2 +9

Next
23 Отговор
За киселото зейе питайте Гацо Бацов.

Оценка:
-0 +8

злобар
24 Отговор
Особенно полезно е киселото зеле със задушено свинско, ако някой твърди обратното не му вярвайте!

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +19

Шкембаро
25 Отговор
Кисело зеле с лют червен пипер, гореща пача с мнооого чесън и оцет, 55°ракия и сланина! Формула за здраве и дълголетие.

Коментиран от #26


Оценка:
-4 +41

Коко
26 Отговор

До коментар #25 от "Шкембаро":


Точно така колега съгласен само откъде ще намерим свинско за пача и прясна сланинка че тези европейски здървени прасета дето ги карат от Европа за никакъв чеп на стават

Коментиран от #36


Оценка:
-4 +11

Нафърфорий
27 Отговор
Сложихте ли зелето вече или още топло?

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +4

куку руку ку
28 Отговор

До коментар #24 от "злобар":


Аз твърдя обратното! Задушено свинско с кисело зеле е полезно!

Оценка:
-1 +4

von Manstein
29 Отговор
Е, какво..... като пръднат мирише лошо

Оценка:
-3 +2

Аз Варна
30 Отговор

До коментар #27 от "Нафърфорий":


Когато сложиш зелето,пресичай веднага още същия ден с натриев бензоат в съотношение на килограм зеле-1 грам натриев бензоат предварително разтворен в хладка вода.Става стахотно зеле и няма да ти се развали и да се разточи на слуз и гъба(не се влияе,че навън е 20 градуса през ноември).

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +2

Да бе.... Чи как...
31 Отговор

До коментар #30 от "Аз Варна":


Ама трябва първо да е втасало зелето, да е готово за консумация на сто про и после го пресичаш!

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +3

Аз Варна
32 Отговор

До коментар #31 от "Да бе.... Чи как...":


Нищо подобно-в началото и аз не вярвах,но от години си го приготвям точно по този начин.Зелето става.Гаранция.Иначе може да го изтървеш.Моето вече е готово-сложено е в края на октомври.Ако си от Варна,заповядай да опиташ хем е вече кисело,хем е твърдо и хрупкаво.Ако не беше пресечено,при тези температури щеше да се разложи.А рецептата я имам от балканнджии.

Коментиран от #33


Оценка:
-5 +4

Бай Петко
33 Отговор

До коментар #32 от "Аз Варна":


Не е лошо, но това си е химия. Даже в някой страни е забранен за използване. Аз слагам корени от хрян след като стане зеленцето. Така или иначе не го чакам до пролетта.

Оценка:
-1 +1

Посерко
34 Отговор
Катализатор на задника трябва да си слагам че от киселото зеле много вредни емисии пускам.

Оценка:
-3 +0

Цар Винкел и царица Цепеница
35 Отговор
Епа то височайшите прасета изтрепаха бедните прасета,затова ще купуваме европейските прасета.

Оценка:
-2 +4

Шкембаро
36 Отговор

До коментар #26 от "Коко":


Вярно мъка е.. Но с търсене по селата намира се.. Все още!

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

-->
Ловци на бисери
Радан Кънев:
Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Нова телевизия отношенията с ГЕРБ
„Истинската двуглава ламя в българската политика е ГЕРБ, а не ДСБ”."

Още бисери
ТОП 5