ФАКТИ.БГ

Шеф Петров разкри най-полезните български храни

Полезните бактерии са ключови за доброто здраве и храносмилане, споделя кулинарят

Публикувана: 28 Ноември, 2019 11:36
14 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5082
Шеф Петров разкри най-полезните български храни
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Шеф Борис Петров е един от известните български кулинари, посветен на готварското изкуство вече 34 години. Интересно и полезно кулинарно пътешествие назад в историята шефът предлага на читателите на в. “Доктор”. Ето какво разказа той за полезните български храни:

- Шеф Петров, коя е здравословната българска храна?

- Нашите предци, чиито гени сме наследили, са се хранели с определени храни, които са формирали тяхното ДНК. И ако и ние днес приемаме тази храна, ще бъдем здрави.

Цял свят знае, че най-полезните лактобактерии са на Балканите. Млечнокиселата бактерия лактобацилус булкарикус е основен пробиотик в храната на българите. На тази “магическа бактерия” и на квасеното с нея кисело мляко до голяма степен се е дължало дълголетието на българите.

Снимка: Shutterstock

Шеф Петров разкри най-полезните български храни

Традиционните български храни влияят на цялата микрофлора на човешкия организъм и поддържат неговото здраве. Но това не са храните, продавани в магазините. Съвременният българин ще си оправи здравето, ако затворим всички хранителни вериги. Така ще спасим и вкуса, и здравето на хората.

В моята кухня работя с дървесни лишеи, както и с някои плесени, които подобряват баланса на чревната флора и усвояването на хранителните вещества. Една специална плесен се изследва от учените в последните години - Physarum polycephalum.

Тя има уникални свойства за разграждането на храни и ускоряването на метаболизма на човешкия организъм. Открили сме тази плесен в района на Брезник. Можем да я поглъщаме, за да ни чисти червата, защото тя се храни с остатъци от храна и с патогенни микроорганизми. Това значи, че можем да я ползваме вместо антибиотик.

Да се живее здравословно, винаги е свързано с приемане на храна с полезни бактерии. Не е мит, че преди хиляди години хората са живели по 700 години. Те обаче не са хранели патогенните си бактерии, като ешерихия коли, не са превръщали телата си в развъдник на патогени. Те не са се раждали със секцио, а естествено, и така нормално всяко дете е получавало добрия микробиом на своите родители.

Бебетата са кърмени и така са получавали от майчината кърма протеина казеин и лактоглобулини, които изграждат имунната система на човека.

- Каква храна препоръчвате в днешно време?

- Нашата истинска, вълшебна българска кухня не мирише на овнешки кебапчета и кайми. Създал съм холистичен тип хранене. Ползвам продукти, които исторически българите са ползвали за храна. Част от нея са били и дървесни лишеи, и диви джанки, съдържащи специален ензим, който успокоява например хиперактивните деца. Впрочем, аз също съм бил хиперактивно дете.

В момента се продават лекарства с екстракти от дива джанка. Аз лично правя маджун от дива джанка, какъвто се е правил по българските земи, преди въобще да съществува Османската империя.

Правя и рачел, който не е само с тиква, а с всички видове плодове. Сокът от дивата ябълка от векове е утолявал жаждата на българите. Защото в процеса на разграждане на пектина в ябълката се получава сок, който не се оксидира от въздуха и може да се пие 4 - 5 дни с непокътната хранителна стойност.

Приготвям по древна технология от преди 2500 години гарум - рибено олио, от паламуд. Рибата се слага в сол и в продължение на пет месеца се бърка от време на време, за да се извлече рибеното олио или масло.

- Влияе ли храната върху хода на заболявания?

- Когато човек усети неразположение в червата и има нужда от детоксикация, трябва да яде студена храна от хладилника. Защото от 26 градуса по Целзий нагоре започва силна бактериална активност. А хората по улиците непрекъснато се разхождат с топли сандвичи, пици и банички.

Ако погледнат какво става в тях под микроскоп, ще полудеят. Човешкото тяло е принудено да се справя с тези бактерии и токсините, които отделят. Но голяма част от тях остават в организма, колонизират го и болестите идват.

Ако обаче рязко променим начина си на хранене, например с вегетарианско или веганско, това ще промени баланса на чревната флора. Защото някои от патогенните бактерии няма с какво да се хранят, дори мутиралите клетки на тялото измират.

През това време човекът, сменил хранителният си режим, се чувства по-добре. Но това е само временно. Бактериите пак се приспособяват и намират с какво да се хранят. Затова не мога да препоръчам на хората да ядат краставици или някакви биохрани, за да са здрави. Нещата не са толкова прости.

Все пак, монасите в Атон от векове вадят мед от полен от бял бор и никой от тях не е умрял от рак. Неслучайно, Атонският боров мед е най-скъпият в света. А пък чаят от широколистния репей от вида лопуш, лопух или лопка, забавя развитието на почти всички ракови клетки.

Снимка: Shutterstock

Шеф Петров разкри най-полезните български храни

Българите са правили боза от просо. Тя е ферментационна напитка, която е лекувала болести на простатата и на млечните жлези. Оттук са легендите, че женските гърди растат от боза и че благодарение на бозата дядовците са правили любов до дълбоки старини.

Истинска боза може да си направите вкъщи. Нужен ви е миксер, който, докато смила, и вари. Запичате брашно от лимец, една лъжица просо, два литра вода и оставяте в нагряващия миксер да го върти. След това една част може да изпиете, а друга да оставите да ферментира.

Такава боза е много по-здравословна от смутитата, които днес се забъркват от “дрогирани” зеленчуци и плодове.

- Кои са българските храни, които сме забравили и за жалост не употребяваме?

- Храната е навсякъде около нас в природата. Наберете си свежи листенца от бреза, сварете ги на чай, а самите сварени листа после изпържете и прибавете към някое ястие. Ще видите, че е и вкусно, и полезно да ядеш листа от прясна бреза. Много вкусни са също опадалите листенца от черницата.

Жалко е, че хората вече не забелязват копривата и не знаят колко вкусна и полезна е тя да се яде ежедневно. Супа от коприва със слънчогледово семе и орехи е прекрасно българско ястие.

Снимка: Shutterstock

Шеф Петров разкри най-полезните български храни

Аз съм поддръжник да се храним от продуктите според сезона и от мястото, на което сме родени. Ако нещо влияе положително върху нашата микрофлора, това са продуктите от региона, в който са живели предците ни. И ако някой ден имам артрита на баба ми, ще ползвам същите лечебни билки, с каквито тя се лекуваше.

На 40 км от София, в Понор планина, вадя един от най-чистите лишеи, които улесняват храносмилането. Те съдържат много фибри. Когато храната се приготви с този лишей, може да изядете 30 чинии с ядене. Но този лишей расте в абсолютно чисти райони.

Моите гости в ресторанта изяждат около 26 неголеми чинии ядене, но минават също през леко алкализиране с алкален чай, който успокоява киселинността в стомаха. Правя им също мътеница, каквато е описана в книгите за хан Аспарух. Ферментацията ѝ протича при 15 градуса.

В един милилитър от това мляко има 1 милион лактобактерии.

- Кои храни не са български, а сме ги възприели от други народи?

- Бобът и доматите не са български храни. Те идват в България преди двеста години. Преди боба българите са яли друго растение, което се казва посевно секирче, а бабите го наричат сладък грах. То няма нужда от специални грижи, расте като плевел.

Сготвено, много прилича на боб. Сега обаче не се употребява, защото в него се съдържа силен невротоксин, който, ако се прекали с него, може да разгради дори колагена в костите.

С посевното секирче българите са се хранели, защото това е силен въглехидрат, който дава много енергия. Но същевременно “подлудява”, и е даван на войската, за да се бие без страх.

Ние, българите, сме яли варива от грах. Основната ни храна обаче е била хлябът от лимец и от овес.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Балканец
1 Отговор
Твърдо съм за такъв вид хранене, както и за цялата философия, описан от шеф Петров. Полезна статия. Но защо я оцених с 5, а изписа "оценка 3 от 1 глас"?

Оценка:
-3 +23

Младешки заешки
2 Отговор
Най полезната храна на века..!

Оценка:
-1 +12

русенец
3 Отговор
Някога на такива "шефове" им викахме главни готвачи.

Оценка:
-2 +18

Мартин
4 Отговор
Тоя е леко изперкал, какви ги плещи - хората преди се хранели с хубава храна и ги кърмели - живеели по 700 години. Никога не приемайте хранителни съвети от хора с очевидно наднормено тегло и преждевременно състарени.

Коментиран от #5


Оценка:
-4 +15

До 4
5 Отговор

До коментар #4 от "Мартин":


Това е и до ген! Ако имаш кофти ген, дори да се храниш най-здравословно и да спортуваш най-активно, пак ще си зле! Същото важи и за хората с добър ген, дори да ядат сладко ще имат по-бели зъби, дори да пушат ще дишат по-добре, дори да пият ще са по-бодри и така нататък. Аз лично мога да дам много примери с хора, които пушат, пият, ядат сладко и са по-добре от такива, които не го правят, но пък са генетично скапани

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +8

Behemoth
6 Отговор
Уникален мизерник....700 години ...това е достатъчно дори и да не си запознат с това създание от телевизора...

Оценка:
-4 +7

7
Този коментар е премахнат от модератор
Българинъ
8 Отговор
,,Рецептата за мъченица е от книгите за хан Аспарух "?!?
т.е. от Антон Дончев и др.

Оценка:
-0 +6

Глупости не ми се слушат
9 Отговор

До коментар #5 от "До 4":


Ген дрън дрън,ти пий и яж като луд 30 години пък посше да те видим с твоя ген как ще си

Оценка:
-5 +4

боцмана
10 Отговор
Този бунак още малко и ще ни накара да пасем трева , стига ни , че ГЕРБ работят усилено по този въпрос.

Оценка:
-1 +8

МП4
11 Отговор
"Аз съм поддръжник да се храним от продуктите според сезона и от мястото, на което сме родени." - Това е достатъчно

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +6

ПЕНКО
12 Отговор
НАЙ-ПРОТИВНИЯТ ,НО С НЕЧИЯ ПОДКРЕПА !!!!

Оценка:
-0 +3

До 11
13 Отговор

До коментар #11 от "МП4":


Моят комшия вече 40 години не е изтрезнял, пуши и живее в полузаме с голяма мръсотия. Обаче е здрав като бик и на лекар не е ходил. Просто има мн качествен ген

Оценка:
-0 +5

коравия
14 Отговор
Статията добре е написана,но в днешните трудни и гладни години за повечето хора в България,българинът яде това което може да си плати.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джон Кери
Бившият държавен секретар на САЩ със съвет към студенти от Харвардския университет
Учете руски!"

Още бисери