Last news in Fakti

16 Юли, 2012 17:52 2 424 0

Цунда, Салфетка или най-странните имена

  • цунда-
  • телефонка-
  • ихтиандър-
  • имена

Цунда, Телефонка, Мечо, Сафрида, Ихтиандър ... някои българи наистина носят такива имена. Родителската изобретателност, когато стане дума за кръщаване на деца, е най-изразена в Монтанско, Пернишко и Благоевградско, съобщава bTV. В Бургаско пък живеят единствените у нас... Салфетка и Стафида. Причудливите имена съвсем не се изчерпват само с това.

Наред с модерните имена на известни холивудски звезди като Алек-Болдуин и Арнолд или на героите от турски сериали, в регистрите се срещат и имена, вдъхновени от морската флора и фауна: Ихтиандър, Амфибия, Цаца, Мида, Рибка и дори Сафрида. Няколко деца, родени пред 2006 г. пък носят имената Зайо и Мечо. Класацията на поразителните по звучене имена обаче водят Цунда, Кобра, Касиерка и Телефонка.

Притежателите им не винаги се представят с тях, най-често заради удивлението на околните. Често те прибягват и до смяна на името.

Явно от тази възможност не са се възползвали няколко жени от Бургаско с поразителни имена. Сред тях е 70-годишната Салфетка Иванова, кръстена обаче Силвета на своята баба. Името Салфетка се оказва рожба на комична чиновническа грешка.

„Името Салфетка дойде, защото имаше една нова, направила правописна грешка. Няма В, писала Ф. Грешката вече сигурно има 47 години. Откакто съм се оженила трябва да е грешката. И вече съм така,” разказва г-жа Иванова.

В бургаския квартал „Долно Езерово” живее 76-годишната Стафида.

Възрастната жена е родена с името Рабишка. Тя е етническа туркиня, принудена по времето на т.нар. „Възродителния процес” да смени името си.

„Друго име няма такова - Стафида. Даже в съвета като ме записваха, тогава жените се оглеждаха една в друга, че викат откъде й дойде на акъла такова име да запише, то няма такова име в България. Не ща да съм и нито с твоето, нито с твоето, да загрозя на хората имената.”

Модата на холивудските имена и на звездите от турските сериали обаче започва да отминава, твърдят статистици. Българинът все по-често дава на децата си царски или старинни имена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА