15 Август, 2012 13:50 1 671 0

Поклон пред лекарите ни

  • тотко найденов-
  • вма-
  • ден на спасението
Поклон пред лекарите ни - 1
Снимки: БГНЕС

С включени сирени на линейки десетки лекари излязоха на Успение Богородично пред ВМА, за да почетат паметта на спасителите на човешки живот.

"Днес е Националният ден на спасението, подкрепен от Лекарския съюз и сега искаме да го официализираме чрез решение на Министерски съвет. Така ще бъдем единствената държава в ЕС, сигурно и в света, която ще почита с минута мълчание паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на други свои съграждани", заяви пред медиите инициаторът на честването д-р Тотко Найденов.

Днес тук бе и вдовицата на д-р Стефан Черкезов, който е загинал едва на 26 г., д-р Лили Черкезова. Тогава дъщеря им е била малко над 1 годинка и е отраснала без него. Днес тя е също почитан лекар, но не тук, а в Германия и носи, макар и с лична драма, родовия дълг на родителите си.

"По време на инцидента през 1963 г. съпругът ми бе в командировка във Велико Търново и на връщане оттам с автобус по пътя към с. Стрелец става тежка катастрофа на 15 август. Той спасява 47 души, изнасяйки ги многократно от горящото превозно средство, а на следващия ден умира от раните си", разказва за него съпругата му д-р Лили Черкезова. Вдовицата смята, че спасението на други хора е родова черта на българина.

На тази дата в далечната 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява 47 българи в горящ автобус и умира от раните си и тежките изгаряния. Това дава повод на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар" да подеме инициативата за това честване пред паметника на далите живота си български медици, за да живеят спасените от тях.

"Издирили сме имената на над 130 лекари, повечето хирурзи, акушер-гинеколози и ортопеди, над 15 медицински сестри и десетки други българи - минни, водни спасители, обикновени граждани, загинали, спасявайки други хора", каза Найденов. Честването на паметта на д-р Стефан Черкезов и на другите знайни и незнайни българи е за осма поредна година - със слова на признателност, с минута мълчание, с поднасяне на венци и цветя и е със съдействието на ген. майор Стоян Тонев, началник на ВМА.

Събитието е посветено и на онези хора, чийто органи за трансплантирани на други техни сънародници.

Паметни писма бяха прочетени от името на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и на министъра на отбраната Аню Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА