Last news in Fakti

4 Април, 2020 13:20 22 829 26

Леки симптоми за COVID-19, които не са за пренебрегване

  • covid-19-
  • симптоми-
  • леки симптоми-
  • здраве-
  • съвети-
  • коронавирус-
  • препоръки

Освен ясно изразените остри симптоми на болестта има и други по-леки симптоми

Леки симптоми за COVID-19, които не са за пренебрегване - 1
Снимка: shutterstock

От седмици непрестанно чуваме колко е важно да спазваме дистанция един от друг на публични места и да следим за основните симптоми на коронавируса, който постави света в социална изолация.

Лекарите съветват всички, които имат дори леки симптоми на неразположение, да си останат у дома в продължение на 7 дни, поддържайки режим на самоизолация.

Има шест леки симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат игнорирани.

Представителите на Public Health England силно препоръчват да се ограничат контактите и да се изолиратe у дома в случай на евентуални симптоми на коронавирусна инфекция с COVID-19, дори ако те са слаби и ви позволяват да сте на крака и да бъдете активни.

„Да бъдеш вкъщи е най-добрият начин да контролираш разпространението на вируса“, ​​казват експертите.

Те припомниха, че двата най-често срещани симптоми на коронавирусна инфекция и развитието на COVID-19 са продължителна кашлица, както и висока температура с втрисане.

Към по-леките симптоми, които не могат да бъдат игнорирани, експертите приписват следните промени:

- загуба на миризма, вкус;

- физическа умора;

- когнитивно разстройство - умствена преумора, раздразнителност, апатия и сънливост;

- липса на апетит;

- дискомфорт в корема;

- зачервени очи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я се скрийте

    74 5 Отговор
    Искарахте всеки 2ри болен от корона вирус!
  • 2 Защо не

    83 6 Отговор
    Жал ми е за възрастните хора. Толкова мъдрост, добрина, търпение, човещина и истина има в тях. На толкова неща можем да се научим от тях. В крайна сметка, всички в живота си стигаме до едни и същи изводи. Кой по-напред, кой по-назад. Правилната посока обаче можем да вземем само от тях. Докато се лутаме, дано не ги погубим. Моля Ви, пазете себе си, за да запазим и тях. Имаме огромна нужда от тях. Моля Ви!!!

    Коментиран от #9, #22

  • 3 Лека Пиянка

    40 2 Отговор
    Ам че аз постоянно съм с тия симптоми.
  • 4 Peci kupona

    51 1 Отговор
    Значи по тези признаци съм го искарал тоя вирус поне 5-6 пъти от Януари!
  • 5 фалит

    36 2 Отговор
    Боли ме гърбът от лежане. Да взема да полежа още 7 дни, викам.
  • 6 Усмивката

    28 3 Отговор
    Умствена преумора. е тогава депутатите да си стоят в къщи за 7 дена.
  • 7 На майтап

    37 2 Отговор
    Сага за непобедмия българин.Чернобил,фалшиви храни,менте напитки,двоен стандарт при храните ни спрямо Европа.Втора употреба вещи,коли,дрехи.Фалшиеи лекарствс,отровен въздух от горенето на европейски боклуци.Какво ще победи българина-някакво вирусче-едва ли.

    Коментиран от #13

  • 8 Усмивката

    18 8 Отговор
    Сърбят ме ръцете. Изнервен съм заради липса на пари.Яд ме е и ме втриса като гледам Бойко и шайка ни лъжат..Какво ще ме посъветва чичко генерала диоктора.Вдига ми се нещо , като слушам Катерина захарчето надълго да говори от кабинетчето си.

    Коментиран от #11

  • 9 Генерал BUF

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Защо не":

    Браво. Рядко във "Факти" срещам написано от мислещи и умни хора. Вие сте такъв. В никакъв случай не трябва да се поддаваме на агитацията на някои нереализирани "авторитети" и да подложим нашите бащи и майки на огромен риск. Има хора, които за 2 минути медийна слава са готови да натворят такива злини, каквито и те не могат да си представят. Други го правят от моментни политически интереси, без да съзнтават, че хората помнят. Всички ръководители на държави, които се подведоха по " само някакъв грип " , днес жестоко съжаляват и се съмнявам, че като свърши всичко ще им потърсят сметка. Всеки отговаря за действията си, а от техните зависи живота на стотици хиляди, както виждаме всеки ден. Още веднъж браво за написаното.

    Коментиран от #15, #16

  • 10 Гост

    5 4 Отговор
    А ако имам цирей? Или сърбел?
  • 11 Ъгълов

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "Усмивката":

    Е, вчера поканиха всички , които като теб ги сърбят ръцете да отидат на село. Има нужда от работници на полето. Хората плащат и осигуряват повече от 1,5 м дистанция при работа. Там може да няма и телевизор, така, че няма и да те втриса. А тия, от които те втриса, не са спрели да работят за разлика от теб. Така, че ще е хубаво да видиш от къде идва хляба и колко работа е нужна преди да влезе в супера. Ако зависи от мен всички, които са на опашка за регистрация като безработни, трябва да отидат на "бригада" за месец, два и да си заработят помощите, като го считат за активна почивка. Едно време, по което толкова въздишате червени боклуци, беше точно така. А ангарията наречена бригада траеше и по 2 месеца с тая разлика, че даже не плащаха, само хранеха и то през куп за грош. А и от време на време докарваха някой състав да посвири - и той безплатно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Маркс и любовникът ме Енгелс

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "На майтап":

    Мой човек за такива като теб е измислен патронът 9х19. Ако си от неслужилите плужаци, а като гледам как мрънкаш си такъв, да ти обясня. Това е най-разпространеният боеприпас за късоцевно нарезно оръжие - разбирай пистолети и др. Калибърът е 9 мм, а дължината на гилзата - 19. Мощен и безболезнен е. Ефектът е като, че ли ти гасят неочаквано лампата. Вместо да изреждаш всички страхотии и виновници от които трепериш си реши проблема.

    Коментиран от #18, #21

  • 14 535362

    5 3 Отговор
    Абе новини и съвети от Англия и Америка не слушам, щото не сме на един кораб с тях.
  • 15 Защо не

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Генерал BUF":

    Генерале, Миленче, мисля че няма да е лошо да си припомним приказката за царя, който наредил да се избият възрастните... Намеретя я. Миленче, публикувай я. Сега имаме нужда от тази приказка. Много я знаят. Просто им я припомнете. Не искам да се случва с нас това, което вече видяхме в някои други "напреднали" държави... Страшно е!!!
  • 16 Защо не

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Генерал BUF":

    https://chitanka.info/text/2642-mydrostta-na-startsite

    Коментиран от #19

  • 17 Рошко

    4 0 Отговор
    Не трябваше да го чета, че вече взе да ме втриса, аман 😁😁😁, ако и довечера го кажат по новините, утре заразените ще скочат двойно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 трогателно

    1 14 Отговор

    До коментар #2 от "Защо не":

    Не мисля, че уважаемите възрастни имат опит в новото време! Те не са се справили добре, щом такива катаклизми, и стартираме зуки в ЕС. Да са ни здрави, разбира се.

    Коментиран от #23

  • 23 Защо не

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "трогателно":

    Противоречиш си. Няма как да им желаеш да са здрави, при положение, че използваш ситуацията с точно обратна посока... Кликнах - върху коментара ти, понеже не мисля, че сега е правилното време за подобни коментари.
  • 24 Лили

    3 0 Отговор
    А къде отиде хремата, гърлобола, главоболието...
  • 25 бъдете добри

    7 2 Отговор
    Старостта достига всеки,да обичаме възрастните,с любов и да се вслушваме в съветите им.Живота е кратък
  • 26 del4ev

    0 0 Отговор
    Не можах,и не искам да чета всичко но нека да ви кажа нещо на кратко.
    На 11.05 понеделник загубих обонянието си,мирис и вкус.
    Никаква температура,кашлица или затруднено дишане.
    Съпругата ми също така,само при нея има и хрема но без температура или кашлица.На следващият де направихме тест и за съжаление се оказахме позитивни и двамата.До днес нема никаква промяна макар и да е рано но се чувстваме добре и със повдигнат дух.НЕ ПРЕНАБРЕГВАИТЕ НИКАКА ПРОМЯНА ВЪВ ОБЩОТО ВИ СЪСТОЯНИЕ,ТЕСТВАЙТЕ СЕ И СЕ САМОИЗОЛИРАЙТЕ.
    Ще пиша допълнително за състоянието на семейството ми.Поздрав и се пазете