Last news in Fakti

16 Септември, 2012 16:15 1 186 0

Иран увеличи наградата за главата на Рушди

  • салман рушди

На фона на продължаващите протести, предизвикани в мюсюлманския свят от ислямофобския американски филм, иранската религиозна фондация, която през 1989 г. даде награда за главата на Салман Рушди, увеличи на 3,3 милиона долара възнаграждението за убийството на британския писател.

След фетва (религиозен декрет) на водача на иранската ислямска революция имам Хомейни Фондацията 15 Хордад обеща награда за главата на Рушди и призова всички мюсюлмани да убият автора на "Сатанински строфи" - книга, определена за богохулна.

Сега наградата на близката до иранския режим фондация е увеличена с 500 000 долара и вече е 3,3 милиона, съобщи нейният ръководител Хасан Саней в комюнике, цитирано от иранските агенции Фарс, Мехр и Исна.

Докато историческата заповед на Хомейни срещу вероотстъпника Салман Рушди не бъде изпълнена, атаките срещу исляма като този обиден филм за пророка ще продължа, заявява аятолах Саней.

Заповедта за убийството на Рушди бе дадена, за да се изтръгнат корените на антиислямската конспирация и ще е много навременно той да бъде убит сега. Затова добавям още 500 000 долара към наградата за убийството на Рушди, каза духовникът.

Фетвата срещу Салман Рушди предизвика криза в отношенията между Лондон и Техеран, продължила няколко години.

За да излезе от нея, правителството на президента реформатор Мохамад Хатами пое през 1998 г. задължението Иран да не предприема нищо за изпълнението на този декрет, заради който писателят от индийски произход бе принуден да се укрива десетина години.

Но водачът на ислямската република и наследник на Хомейни, аятолах Али Хаменей потвърди през 2005 г., че Салман Рушди е вероотстъпник, който може да бъде убит безнаказано. А правителството на президента Махмуд Ахмадинеджад обяви през февруари 2007 г., че фетвата продължава да е в сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА