Last news in Fakti

18 Август, 2022 18:50 1 613 8

Нападателят на Салман Рушди: Изненадан съм, че писателят оцеля

  • салман рушди-
  • сатанински строфи-
  • хади матар

Хади Матар, който живее в град Феървю в американския щат Ню Джърси, заявява, че не е имал никакви контакти с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция

Нападателят на Салман Рушди: Изненадан съм, че писателят оцеля - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мъжът, срещу когото бяха повдигнати обвинения за нападението срещу иранския писател Салман Рушди по време на лекция в американския щат Ню Йорк, заяви в интервю за в. "Ню Йорк пост", че е бил изненадан, след като е научил, че авторът е оцелял след атаката, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хади Матар казва пред репортер от вестника, който го е посетил в затвора, че е бил решен да убие Рушди, след като през зимата е научил от пост в "Туитър" за планирана изява на писателя в град Шътокуа.

"Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър", казва Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата.

Двадесет и четири годишният обвиняем счита покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни за "велик човек", но не споделя дали е действал, подбуден от фетвата срещу Рушди, която Хомейни издаде заради романа му "Сатанински строфи".

Иран отрече да има каквато и да е връзка с атаката.

Матар, който живее в град Феървю в американския щат Ню Джърси, заявява, че не е имал никакви контакти с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Той посочва пред вестника, че е чел само няколко страници от "Сатанински строфи".

При нападението седемдесет и пет годишният писател е получил рани на черния дроб, на окото и увреждания на няколко нерва в ръката, съобщи литературният му агент Андрю Уайли, като допълни, че състоянието му се подобрява и върви към възстановяване.

Обвиненият за нападението разказва пред "Ню Йорк пост", че е взел автобус до град Бъфало ден преди лекцията на иранския писател и след това е стигнал с кола до град Шътокуа.

Матар си е купил билет за института "Шътокуа", където е била насрочена публичната проява на Рушди, и е пренощувал на открито.

Обвиняемият е роден в САЩ, но има двойно гражданство, тъй като родителите му са ливанци. Неговата майка разказа в интервю, че младежът се е върнал много променен от Ливан, където през 2018 г. е посетил баща си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев вятър

    11 2 Отговор
    Нападението беше израз на слабост. Хора като Ружди не могат да бъдат унищожени физически.
  • 2 Дороти

    5 1 Отговор
    Заблудени овци.
  • 3 бах Киро

    4 2 Отговор
    А бе,добре,че матряла е лош и неук та ви се лови на глупостите.По мое време едва ли и трето отделение щяхте да изкласите,но сега ви воддят "виШисти" и ви пишат журналисти.Нищо общо Салман Ружди няма с Персия(Иран),а произхода му е Кашмир(тогава все още Британска Индия).
  • 4 стоян

    6 1 Отговор
    Тоя мюслюмански терорист бил изненадан че ще лежи в затвора поне 20 гд - и няма да вземе наградата от 2 милиона долара защото писателя е жив
  • 5 Мамул

    3 5 Отговор
    Като акт на насилие е неприемливо и укоримо, за институциите подсъдно. Но като проява възмездие заради обругана религиозна чест и достойнство на един милиард и половина хора е разбираемо. Също е уважително, че тези милиард и половина държат истински на религията си.

    Коментиран от #6

  • 6 Чичо дядко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мамул":

    Набит ай си го от, зад мамут. Вие сте за зандана на някой остров да копаете щастието на бялата р аса
  • 7 Всемогъщия

    1 0 Отговор
    Ако бяхме нормални хора тия плазмодии отдавна щяха да са минали през комина. Тоя заслужава с целия си род да бъде изселен в степта и лишен от човешки права.
  • 8 Всемогъщия

    0 0 Отговор
    Мюсюлманите искат само едно: Да върнат Величието на Исляма от преди 15 век ! Та ако ще да върнат света в каменната ера.Това е целта на терористите. И целия останал свят да плаща религиозен данък на Исляма ако не го приеме. Според тях има две възможности или ние приемаме Исляма или плащаме Джихиде или умираме. Фанатизма няма място в нормалния свят независимо какъв трябва да се изкорени от рано докато е време.