Last news in Fakti

29 Август, 2020 16:38 12 064 37

Вижте кой е първият българин, влязъл в "Клуб $10 млрд."

  • влад танев-
  • robinhood-
  • милиард-
  • най-богат-
  • сащ

Това е Владимир Тенев, по-известен в САЩ като Влад Тенев

Успехът на приложението за безплатна търговия с акции Robinhood обиколи големите американски медии и специализираните бизнес издания по целия свят. Компанията собственик на приложението беше оценена на над 11 млрд. долара след поредния кръг на финансиране от инвеститори и така се нареди сред най-успешните стартъпи.

Зад компанията стои Владимир Тенев, по-известен в САЩ като Влад Тенев. Роденият в България предприемач е съосновател и изпълнителен директор на компанията.

Първите години от живота си Владимир Тенев прекарва в България. Самият той разказва в интервю за Business Insider, че баща му е преподавал икономика в България, а след падането на комунистическия режим заминава в САЩ, където да продължи образованието си. Това се случва през 1991 г., когато Владимир е на 4 години. Година по-късно родителите взимат и сина си в САЩ.

И двамата родители на Владимир Тенев са работили за Световната банка над 25 години и го окуражават да влезе във финансовата индустрия. Той завършва математика в Станфордския университет и става докторант в Калифорнийския университет. През 2011 г. напуска университета и участва в основаването на две финансови компании в Ню Йорк.

През 2013 г. заедно със своя колега от Станфорд Байджу Бат основават компанията Robinhood. Едноименното приложение става достъпно за публиката през 2015 г. Начинанието започва, по думите на Тенев, с цел да "демократизира финансите“ чрез търговия с акции без комисионни за всяка трансакция и посредством мобилно приложение, което я прави достъпна за всеки човек със смартфон.

Двамата основатели на Robinhood виждат възможност да създадат продукт, който да е предназначен за поколението Y – хора, родени между 1980 и 1995 г. "Целта беше да създадем лесен за използване продукт, който е предназначен за мобилни устройства и набляга на удобството на потребителя“, обяснява пред Си Ен Би Си Бат. Философията на Robinhood се разпространява и след други компании за търговия с акции.

"Имаше много хора, които не вярваха в нас. Трябваше да почукаме на много врати. Но бяхме непреклонни“, казва пред Business Insider Влад Тенев. Сега приложението има над 10 милиона регистрирани потребители, чиято средна възраст е около 30 години. Компанията печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си и предлагането на заеми, с които потребителите да могат да търгуват.

Robinhood обаче е под сериозно наблюдение от американските регулаторни органи. Причината е, че приложението даде достъп на млади инвеститори до финансови инструменти, обикновено използвани само от опитните играчи на пазара.

Преди няколко месеца беше съобщено за самоубийство на 20-годишен студент инвестирал през платформата, а за причина се смята фактът, че погрешно е разбрал, че дължи 730 000 долара. След случилото се Robinhood обяви, че може да намали достъпа до по-сложните опции за клиентите си и че ще подобри потребителския си интерфейс. Компанията обяви и планове да разработи образователни инструменти, информира "Свободна Европа".

Въпреки това и независимо от кризата, свързана с пандемията от COVID-19, през последните месеци потребителите на Robinhood се увеличиха значително, а стойността на компанията нарасна до 11,2 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казва се

    28 10 Отговор
    Бойко.
  • 2 Боби

    43 9 Отговор
    Гешев викай го на разпит.
  • 3 Тоа не е българин

    47 15 Отговор
    Българин щеше да е ако го беше направил дорде живее у видин примерно или кържали😂😂😂😂
  • 4 Индиговите хора

    15 6 Отговор
    Доста сложна конфигурация, почти нищо не разбрах, който обича,, тези сложни игри,, понякога дори и в САЩ, това не му носи добро..!
  • 5 Лост

    31 3 Отговор
    Винету тегли заем за 10млрд., а Робин Худ е оценен на 11млрд.$.
  • 6 цербер

    9 4 Отговор
    Компанията- собствениЧКА на приложението
  • 7 Факт

    27 9 Отговор
    Къв българин бе ? Като не е в България няма как да е български милиардер !
  • 8 Шорош

    32 3 Отговор
    .....работили 25 години за СБ. Това обяснява как точно е била излъскана ябълката и съответно постигната американската мечта...
  • 9 Тоя български не знае

    22 5 Отговор
    Ама иначе българин като Джонатан Асов
  • 10 Ешкенази

    31 6 Отговор
    2-мата родители работели 25 години в световната банка, това ми беше достатъчно за да разбера как аджеба този Влад емигрант "българин" е създал компания за търговия с рискови ценни книжа. Поредния евреин - измамник.

    Коментиран от #27, #32

  • 11 Кarosel

    25 23 Отговор
    Ганю не може, Ганю завижда на успелите хора! Какво значение има дали "корените" са му български и къде жиее? Ганю не може да схване от хралупата си, че човек е такъв какъвто се чувства! Ганю е много npocт!

    Коментиран от #17, #22, #36

  • 12 реалиста

    17 2 Отговор
    ах този гнил запад
  • 13 Баба Вуна

    16 9 Отговор
    Ха-ха, роден, възпитан и изучен социалистическа Народна Република България станал топ молиардер, а днешните джедъри развяват цветни знаменца и мерят кривите краставици у еврогейска България..

    Коментиран от #15, #26

  • 14 питащ

    8 7 Отговор
    е като приложението е безплатно, как аджеба е забогатял, кьорфишеци са тва !!!!

    Коментиран от #21

  • 15 И НИЕ СЕ ГОРДЕЕМ

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Баба Вуна":

    МОЖЕ ЧОВЕКА ПРАВИ...ЕСТЕСТВЕНО В БГ ЩЕ ГО ОПЛЮВАМЕ......НЕ МОЖЕ ТОЙ ДА Е НАД НАШИТЕ МИЛИАРДЕРИ...
  • 16 Лаллло

    4 9 Отговор
    На човек с престой повече от пет години извън страната, неплащане на данъци и/ или осигуровки под една или друга форма трябва да му се анулира паспорта.

    Коментиран от #20

  • 17 Кравосел

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кarosel":

    На никои не завиждаме а отбелязваме че не е българин а е просто човек успял в сащ след като е попаднал на подходящи условия за това и казваме че ако беше в бегето нямаше да постигне това

    Коментиран от #30, #31

  • 18 Дългият

    9 2 Отговор
    Да е жив и здрав щом честно си ги е заработил...
  • 19 Перо

    20 1 Отговор
    Ако родителите му не бяха работили в Световната банка,щях да се гордея,че имаме първия българин-недържавен милионер, без юдейски “съпорт”.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Karosel

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "питащ":

    е като приложението е безплатно, как аджеба е забогатял, кьорфишеци са тва !!!!? //--// Всяко безплатно приложение, ползва реклами и предлага опция Premium в която рекламите липсват. Плюс това господина печели (доколкото разбрах) и процент от сделките, като на сметките на потребителите им се налагат и лихви! Платените приложения са за балъци!

    Коментиран от #23

  • 22 ММ586

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кarosel":

    Има, има. Ганьо е прост, завислив, дребнав...
    Ама без мая не може.
  • 23 На борсата се печели

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Karosel":

    Като предлагаш котировки давани от инвестиционна банка маркетмейкър и ти слагаш малък спред на котировките на различните търгувани инструменти и печелиш като клиентите ти остовят отворени позиции сладе 00 часа за следващия ден а сигурно и поръчките не се отварят на реалния пазар и като клиент фалира парите ти ги прибира робинхуда😂😂😂😂което е и наи сладкото от целия цирк защото посредниците като робинхуда са вързани със котировките и алгоритми правят така че клиенти да фалират и посредниците делят парите с маркетмейкърите😂😂😂
  • 24 Валентин

    7 0 Отговор
    Браво на човека ,но най богатия Българин е Бойко Борисов той е много добър човек и скоро ще дари всичките с пот спечелени 13 милиарда на Народа
  • 25 Запознат

    4 4 Отговор
    Краде от нас при всяка покупка и продажба по около1% поради забавяне на изпълнението. Отделно продава имформацията какви акции имаме на големи играчи на wall street да могат да ни цакат по лесно. С две думи Голям Буклук
  • 26 Дядо Вун

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Баба Вуна":

    Бабке, май не прочете, че човекът е бил на 4 години през 1991?Изучен и възпитан от социалистическата държава???!!Ей ама нямате край тва червената буклуци..
  • 27 смешни сте

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ешкенази":

    Ти един картоф сигурно не можеш да засадиш, пък камо ли да ти е ясно за какво иде реч.
    Завистливи палячовци
  • 28 Мама и татко =

    3 3 Отговор
    Световната банка = евреи = пари!
    Абсолютно ясно.
  • 29 Хаджиментов

    7 1 Отговор
    А бе кой можеше през 1991г да отиде в Щатите и да работи. Още повече в Световната банка?!?!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Двоен стандарт

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кравосел":

    Другарче, значи стоичков, лалова и още куп преуспели Хора от спорта,изкуството и т.н. са българи, а това момче не е ?! Щото аз не виждам в българия да са прокопсали много ,както стоичков тъй и лаловица . А колко още примери мога ти дам не е истина!!! Момчето щеше да постигне толкова колкото му позволяват в Бг , както и всички останали.
    Нереализираният потенциал в бг е огромен... Нека да успяват нека се махат , НЕКА !
    Още не съм чул някой да е успял в росия . жалко нали? Най забавното е че дори децата си пращат да учат в америка, комунягите. Защото в америка е мн зле предполагам.

    Коментиран от #35

  • 32 ke da

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ешкенази":

    ВЯРВАМ НА НАШИЯТ БОГ ИСУС ХРИСТОС И НА НЕГОВИЯ НАРОД!!!
  • 33 йокин

    0 0 Отговор
    А той,ПОДКРЕПЯ ЛИ ПРОТЕСТИТЕ?
  • 34 любопитен

    0 2 Отговор
    Тез родители , работили над 25 г. в Световната банка ? Дали е случайност ? В света СЛУЧАЙНИ неща не се СЛУЧВАТ . Всичко е пъзел - гледаш хаос от детайли , но схемата е ясна .........и за да се защити СХЕМАТА са необходими предпазители-бушони . Бушончето Влад и Сие .
  • 35 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Двоен стандарт":

    в 9.01 часа го чета - имаш един МИНУС и седем ПЛЮС . Питам , кой олигофрен не те одобрява ?
  • 36 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кarosel":

    Ти си този Ганю , но може би визираш героят на Алеко - Бай Ганьо ? Тогава се върни в училище и започни да се учиш . Там ще срещнеш много , като теб , ганЮвци ..........
  • 37 Робинхуд

    0 1 Отговор
    Робинхуд- краде от бедните и го раздава на богатите, нали така пишеше в книгата