Last news in Fakti

16 Септември, 2020 18:35 5 723 25

Тайните на японците за дълъг и щастлив живот

  • икигай-
  • япония-
  • дълголетие-
  • щастие-
  • причина-
  • щастлив живот-
  • дълъг живот

Икигай и причината, поради която се събуждате сутрин

Тайните на японците за дълъг и щастлив живот - 1
Снимка: shutterstock

В Япония тайната за по-дълъг, щастлив и по-пълноценен живот може да бъде обобщена с една дума: Икигай. На японски iki означава „да живееш“, а gai означава „причина“ - с други думи, твоята причина да живееш.

Тази идеология датира от периода на Хейан (794 до 1185 г. сл. Н. Е.), Но едва през последното десетилетие е привлякла внимание от милиони хора по света.

Тази японска концепция за живота може да се опише по различни начини: „осъзнай двигателя, причината, която те кара всяка сутрин да ставаш от леглото”; „усети радостта да си винаги зает”; „изпитай страстта към дейност, която ти носи удовлетворение”… Но всичко води към едно – „Разбери причината да си на тази земя, причината да бъдеш “.

Начинът на живот чрез икигай е особено популярен на островите Окинава, наречени още „Земята на безсмъртните“, тъй като тамошните жители се славят с най-дълъг живот и най-висок процент на столетници в света.

Според данните за продължителност на живота японците живеят по-дълго от хората в останалите държави по света. Средната продължителност на живота в Япония е 85,2 г. За сравнение американците живеят средно до 80-годишна възраст.

Причина да се събудиш всеки ден Грижата за приятелствата, леката храна, редовната почивка и умереното физическо натоварване несъмнено са част от формулата на здравето и дълголетието, но в центъра на идеологията икигай. Но онова, което стои в основата на тази радост от живота, която кара японците да добавят години към живота си и да продължават да се наслаждават на всяко утро, е личният икигай на всеки от тях.

Още една част от философията на японците, която наистина трябва да приемем. Това е концепцията да посветиш живота си на нещо, което ти носи удоволствие и по този начин да се чувстваш щастлив и пълен. Това най-често са хобита - пътувания, градинарство, учене на език. Практикуването на тази философия намалява риска от сърдечни заболявания.

Вижте и още няколко от нещата, които правят живота на японците по-качествен:

Японската диета

Тя е здравословна и балансирана. В нея присъстват зърнени култури, зеленчуци и по-малко червени меса за разлика от традиционното хранене в Западния свят. Японците също така не консумират толкова много, колкото ние, млечни продукти. Така намаляват шансовете за развиване на сърдечни заболявания, диабет и Алцхаймер. Те се хранят с малки порции, пият много зелен чай и по-малко кафе.

Време със семейството

Да се грижат за по-възрастни членове на семейството, като им помагат с различни дейности е част от културата в Япония. В много домакинства живеят повече от 2 поколения под един покрив. И докато за по-младите да помагат е нещо съвсем нормално, то за по-възрастните това въздейства страхотно на психологическо ниво, като така удължава и живота на човека.

Хигиената

Сигурно са ви попадали клипчета или снимки на футболни фенове от Япония, които след мача остават, за да си почистят сектора. Неслучайно японците са известни като едни от най-педантичните, що се отнася до хигиена, хора. Това означава често миене на ръце, всекидневно къпане и, разбира се, носене на маски, дори и без епидемия от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 младеж

    8 33 Отговор
    Предпочитам да си умра от колкото да живея в общество с такива хора

    Коментиран от #3

  • 2 Лора

    28 3 Отговор
    Бих ви казала защо, защото въпреки доста катаклизми в живота им, те са организирани, с положителни емоции, мисля че дълголетниците им са в планинските части и освен сумистите им, други дебели японци не съм виждала, също мъж и жена японци се уважават...!

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "младеж":

    еееххх, Ганьо.................

    Коментиран от #15

  • 4 Радо

    13 5 Отговор
    Последното изречение развали цялата статия - язък!!!
  • 5 японски темерут

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Лора":

    Мъж и жена японци се уважавали..? В Япония е една от най-големите полови дискриминации в развития свят.

    Коментиран от #9

  • 6 Мислещ

    22 4 Отговор
    Едва ли нация, оглавяваща световните класации по самоубийства, мое да бъде пример за "щастлив живот".
  • 7 Азиатската култура

    3 7 Отговор
    И манталитет понякога ми идва в повече, и като хранителни навици, и като културни изключения, например избиването ей така за кеф на беззащитни делфини с мачете, бракониерски, китолов в чужди териториални води, при условие, че китолова е забранен в световния океан

    Коментиран от #16

  • 8 Начо

    19 0 Отговор
    Няма дебели няма слаби,на всеки му е заложена да колко да живее генетично.ако ще и слаб да си и да живееш здравословно няма гаранция за дълъг живот.всичко е късмет да не те хване смъртоносна болест.
  • 9 прав си

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "японски темерут":

    там жената налива питието на мъжа и му кавалерства. Купете им един билет за там малко да се ограмотят тез хора.
  • 10 Рошко

    12 2 Отговор
    Сигурно няма нация поела повече радиация, мутирали са, а честта и достойнството е второто, което тук е отдавна забравено
  • 11 Лорче

    6 2 Отговор
    Якошиба Накушетка ти праща по здрави ..
  • 12 Хей

    18 0 Отговор
    Познавам японци, които живяхме заедно. Не им се ходеше в Япония. Много харесват България и нашето саке Питаха за технологията и като им я казах доста се впечатлиха. А тя е Сливка друс- друс, шекер, казан, вариш и пийш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    6 3 Отговор
    Абе, колко от плюещите японският начин на живот и култура са стъпвали дори на свещения остров ? Иначе, самурая казва "още със събуждането си сутринта трябва да мислиш за смъртта " това е тайната на достойният живот. Може да се нарече и щастлив, защо не ? Както казва Ницше, не е нужно да се стремим непременно към щастието, това го правят само англичаните 😂
  • 15 селтак

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    По добре Ганьо, отколкото,Серж или Люсиен!
  • 16 Шоп

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Азиатската култура":

    Е,не са като Ганьо да се избиват за два лева!Колко убийства на стари и беззащитни хорица станаха?Тях не ги пишеш,без значение какво е убийството това е акт на варвари и хора без морал!
  • 17 Роза

    9 0 Отговор
    Разбира се ,има много положителни неща в японския начин на живот,от които можем да се поучим,но за да ги разбере напълно,европеецът трябва да е живял дълги години сред тях.Тогава ще види и положителното,и отрицателното в мирогледа им.Моят девиз е "Не идеализирай нищо и никого!"

    Коментиран от #18

  • 18 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Роза":

    Ако ти трябват много дълги години за да видиш и доброто и лошото, то за по малко години, можеш да видиш само доброто 😉 За лошото има една скулптура 🙈🙉🙊
  • 19 Чудесна статия

    5 1 Отговор
    Хареса ми най много един цитат,, Осъзнай причината, която те кара всяка сутрин да ставаш от леглото,, с усмивка на уста - родена съм за тази страна... страната с интересния флаг...!
  • 20 Заралия

    7 2 Отговор
    На времето работихме заедно с японци в ДЗУ , когато си тръгваха от България направо им се ревеше . Стига сте писали за разни японски баби , които цял живот не са работили и са яли само ориз и риба ! Просто свинското и телешкото са безбожно скъпи за тях , това е истината !

    Коментиран от #23

  • 21 Тайната на японците за дълъг живот!!!

    5 0 Отговор
    Неги Управлява. ГЕРБ. И ОСТАНАЛАТА ШАЙКА, МАФИЯТА НЕЕ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА, НЕ СЕ КРАДЕ, ВСИЧКО, КАТО В БЪЛГАРИЯ!!!! Неса Бедняци като Българите, не мислят как ще преживеят месеца, неги Опсихясват постоянно с КВ19!!!!
  • 22 Ше пишем за фалшиви ДК съсетки

    2 0 Отговор
    Японците като влезнат в хипер маркет, купуват от пиле мляко, без да са,, скръндзи,,...!
  • 23 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Заралия":

    Бате, представям си с к'ви си работИл у бг'то 😂 Простолюдие има навсякъде. И Мусаши го казва.
  • 24 Дедо1

    0 0 Отговор
    Деди ка не оноди 2-3дена избримчва,обича да пие пукница с верни другаре,обича да еде и слага меса,това е дединото икигай
  • 25 Ммммм даааа

    0 0 Отговор
    Моето икигай е сексът.