ФАКТИ.БГ

Най-популярните ястия от 1900 г. до наши дни

Вижте традиционните и обичани рецепти, които сме забравили днес

Публикувана: 28 Септември, 2020 20:35
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8758
Най-популярните ястия от 1900 г. до наши дни
Снимки: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Модата и тенденциите в храната идват и си отиват и нищо не подчертава това повече от изкопаването на стари рецепти. Всяко десетилетие е белязано с някое ястие, което е било популярно по света. foodpanda селектира това, което светът е хапвал с голям апетит през годините.

1900: Пилешки пудинг - Особено обичана в САЩ и Канада пикантната рецепта, наречена пилешки пудинг, беше популярна в началото на 20-ти век. Представете си текстурите на киш и торта, комбиниран с пилешки парчета, запечени в тесто.

1910: Ябълков пай - Рецептите за него започнаха да се появяват в готварските книги през 1910-те години и той беше популярен, защото се използваше много малко захар, мазнина и брашно.

Най-популярните ястия от 1900 г. до наши дни

1920: Печени картофи - Нарязаните картофи се наслояват и пекат със сметана, мляко и сирене и придружавани от нещо като печена шунка. Това е вкусно, бързо и лесно ястие, подходящо за обяд или непретенциозна вечеря.

1930: Яйчена супа - Въпреки че супата с капки от яйца е китайска рецепта, по време на Голямата депресия е популярна версия, съдържаща картофи и лук - основни съставки в повечето ястия през този период.

1940: Кюфтета - Тогава започва масовото смилане на месо, за да може да се съхранява по-дълго, както и да се приготвят по-разнообразни рецепти с кайма. Кюфтета са най-обичаното ястие за скара или пък печени и пържени.

1950: Торта с ананас - Тортите с плод бяха известни, но версията с ананас придоби слава през 50-те години. Конкурс за хавайски рецепти с ананас получи хиляди вариации за торта с ананас с главата надолу, което може да е отключило тенденцията.

1960: Бургундско говеждо - Говеждо месо, приготвено в червено вино с моркови, гъби, лук, билки и панчета. Описва се като „едно от най-вкусните ястия от говеждо месо, приготвено от човека“. Друга причина да го обичате е, че може да бъде приготвено предварително, преди да пристигнат гостите на вечерята.

Най-популярните ястия от 1900 г. до наши дни

1970: Салата Уотъргейт - Едно ястие от тази ера, което по-скоро бихме забравили, е салатата Уотъргейт. Състои от консервиран ананас, мини блат, бита сметана, нарязани ядки и микс от пудинг Kraft с шам фъстък. Някои хора казват, че е кръстен на хотел Уотъргейт, докато други казват, че това е скандалът с Уотъргейт.

1980: Морковена торта - През 70-те години хората успяха да се убедят, че тортата от моркови е здравословен десерт, защото съдържа зеленчуци. Но всъщност това е сладко печене с настъргани моркови, стафиди, канела, олио и захар. На всичкото отгоре обикновено се покрива със сладолед.

1990: Трицветна салата с паста - Символът на 90- години, това е салата от паста със зелена (спанак), червена (домат) и жълта (нормална) спираловидна форма.

2000: Мъфини -Тези малки удоволствия бяха абсолютно навсякъде през това десетилетие. Твърди се, че модата е дошла след епизод на „Сексът и градът“. Определящите моменти бяха занаятчийските сладкарници за кексчета, появяващи се на всяка улица.

2010: Рамен - Откакто това японско ястие стана популярно, хората започнаха да се опитват да го приготвят у дома. Приготвен с бульон, подправки, юфка и топинги като свински корем, меко сварени яйца, маринован бамбук и сушени водорасли, присъства в менюто на много ресторанти.

Най-популярните ястия от 1900 г. до наши дни

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Четник
2 Отговор
Боб по хайдушки.Вариш боба и чакаш да заври.Хвърляш първата вода и така три —четири пъти.После хвърляш и боба заедно с водата.Разриваш огъня и вадиш печеното ягне.

Коментиран от #8


Оценка:
-2 +63

Б Борисов
3 Отговор
Печена тиква.
Баница с тиква.
Тиква с мляко на фурна.
Пържени тиквички с киселом мляко и чесън.

Оценка:
-3 +33

пройчо
4 Отговор
боб.

Оценка:
-2 +16

коцето
5 Отговор
Висока летва журналистика - copy=paste от мрежата! Събинка дори си няма на идея какво е измайсторила!

Оценка:
-1 +22

Браво на Събина
6 Отговор
Описва се като „едно от най-вкусните ястия от говеждо месо, приготвено от човека“. Друга причина да го обичате е.....
Може би тя е консумирала ястия приготвени от други твари или има в предвид най добрия приятел на човека - мъжа

Оценка:
-1 +17

Хермес
7 Отговор
Помийка, мама, като няма това агнешки главички, супер, тракащ боб, това мога, това правя, тези изредени ястия, не са за мойта,, черга,, скъпи и сложни...!

Оценка:
-3 +9

ГРАД КОЗЛОДУЙ
8 Отговор

До коментар #2 от "Четник":


повечето хора нямат боб а когато няма кюфтета и боба е кюфте БОЙКО хапвал филия с мас а много хора лягат гладни

Оценка:
-4 +8

Европеец
9 Отговор
Аман от неграмотни калинки. Месото се смилало, за да стане по-трайно. Научете го тоя английски като преписвате непрекъсното!

Оценка:
-2 +13

Парашка дзифта
10 Отговор
Шпекуву саламчи не влиза, ли в, с писъка, някое четвъртото от прасе...?!

Оценка:
-1 +6

Covid
11 Отговор
Вече и прилеп на шиш.

Оценка:
-1 +4

12
Този коментар е премахнат от модератор.
1910 боб по шопски без олио
13 Отговор
1920 боб с пръжки и качамак
1930 руло Стефани и бира
1940 наденички по немски със салата кисело зеле и боб
1950 яйчен ликьор и пастички с яйчен крем шато
1960 пържени саламчета с пържени картофи

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5