Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 19:08 12 168 18

Стюардеси разкриват шокиращи случки с ВИП персони по време на полет

  • vip-
  • самолети-
  • стюардеса-
  • вип полети-
  • вип самолети

Гладкото протичане на полета обаче, зависи от няколко подбрани човека

Стюардеси разкриват шокиращи случки с ВИП персони по време на полет - 1
Снимка: shutterstock

За мнозина мисълта за пътуване със самолет изобщо не се свързва с лукс – от прекарването на безкрайни часове на опашката за проверка, до борбата за облегалките за ръце с другите пътници докато са натъпкани в икономична класа.

Но някъде другаде в небето, на борда на частен самолет богаташите получават каквото си поискат докато се наслаждават на свое лично кино, спалня и дневна. Това е привилегия, на която се радват малцина – знаменитости, кралски особи, предприемачи и олигарси.

Гладкото протичане на полета обаче, зависи от няколко подбрани човека. Едни от най-грижовните са стюардите, които прекарват часове, често сами, неуморно задоволявайки нуждите на пътниците си с 5-звездно обслужване.

Стюардесата Кимбърли Бентън работи в бранша от 9 години. Тя казва, че любовта ѝ към пътуванията я въвела в този сват, който ѝ позволил да осъществи 14 околосветски пътешествия. През живота си тя е посетила над 130 държави и е пътувала на борда на 27 различни бизнес самолети, съобщава CNN.

Стюардеси разкриват шокиращи случки с ВИП персони по време на полет
Снимка: shutterstock

За нея да бъде ВИП стюардеса означава много повече от това да осигурява най-доброто обслужване на клиентите си. То трябва „да създава изживяване“.

„Те очакват от вас да имате много повече лично отношение. Очакват да знаете точно какво искат, кога го искат. Може да бъде нещо толкова дребно като това, че като се качат на самолета, веднага ще искат едно еспресо, облегалката за крака да е вдигната и вестникът им да ги чака“, споделя тя.

Тя е провеждала рождени дни в небето, афтър партита за поп звезди, с които е летяла на турнетата им, и дори цели банкети. Това е професия, която изисква от нея да се адаптира постоянно към ситуацията.

„Поп групи, кралски особи, милионери, милиардери, наследници. Летяла съм с много хора, които виждате по телевизията, и може малко да се притесните, но когато летите с тях, разбирате, че те са като всички останали“, обяснява тя.

Стюардеси разкриват шокиращи случки с ВИП персони по време на полет
Снимка: shutterstock

По отношение на партитата тя казва, че трябва да вземе мерки нещата да не излязат извън контрол. „Трябва да сте малко строги. Да не им давате да пият твърде много, но и да не разваляте купона, а по-скоро да има баланс. Провеждала съм партита в небето, когато съм знаела, че ще имат гости на борда и са искали всичкото шампанско и кеф. Искате да сте сигурни, че ще получат всичко, което искат – любимото им уиски и скоч“, добавя тя.

Мери Калимну е работила като стюардеса 13 години с високопоставени клиенти като кралски семейства, държавни глави, шефове на големи компании и знаменитости. Тя е работила на различни самолети, включително Gulfstream G550 и Embraer Legacy, който събира до 14 души на борда.

Там имало гости, които качвали екзотични папагали, бижута, пазарски торби и дори оръжия. Случвало се е да има и тела на починали. „Три пъти в кариерата ми се е случвало да има починал на борда – ковчег в багажното, изработен от злато и скъпо дърво. Бяха трима много известни мъже, които пътуваха луксозно за последен път в живота си“, разкрива Мери.

Тя казва, че работата като ВИП стюардеса е изтощителна и изисква много жертви.

„Нужни са много търпение, гъвкавост и голямо себеуважение. Клиентите очакват най-доброто, операторите изискват най-високото, така че трябва да искате и да можете да предложите най-доброто от себе си. Всяко момиче може да научи тази професия. Но само няколко накрая се отличават. Да си професионалист не е достатъчно, трябва да си уникален“, обяснява тя.

Нейната кариера я подтикнала да води блог в Инстаграм за луксозни пътувания и начин на живот, който има над 23 000 последователи, и вдъхновява другите да градят кариера в авиацията. Тя провежда и лични консултации за подобряване на обслужването на клиенти.

Бентън, която работи на свободна практика, преди е работела на борда на луксозния частен джет на Four Seasons. Луксозният бранд дава под наем свой собствен „Боинг 757“ за до 52 гости срещу 119 000 долара за 24-дневно пътуване до 9 дестинации.

„Това е изживяване на частен самолет, тъй като гостите са на борда за цялата обиколка, която може да отнеме 4 до 5 седмици и самолетът е техен, никой друг не се качва на борда“, казва тя. Всяко пътуване включва летене, индивидуални екскурзии, храна, напитки и настаняване. Гостите често повтарят пътуването и искат да ги обслужва същият персонал.

Когато работи на по-малки самолети, обаче, Бентън е сама. Тя, както и Калимну, трябвало да организират кетъринга на борда, което можело да бъде доста трудно.

„Може да ви наеме човек, който не изисква много, например само фасул на филийка, или такъв, който иска цял банкет, семейна вечеря и петзвездно обслужване“, уточнява Бентън.

Калимну веднъж получила в последния момент поръчка за супа от перка на акула за полет от Лондон. Рядкото ястие, което обикновено се поръчва 48 часа по-рано, я изнервило много.

„Това е голямо предизвикателство, защото като цяло е забранено в Обединеното кралство и само сертифицирани доставчици и ресторанти могат да изпълнят поръчката. С големите си връзки във Великобритания успях да изпълня поръчката само няколко минути преди пътникът да пристигне“, оплаква се тя.

Но след като предложила менюто на гостите си, те решили, че искат да продължат да ядат бургерите, които си били купили на летището. „Това е типичен пример за ежедневието на ВИП стюардите. Стремим се към най-доброто, дори и когато не е нужно“, коментира тя.

Веднъж Бентън работела на самолет, който бил украсен с копринени килими навсякъде, а седалките в тоалетната били изработени от луксозна италианска модна къща. Имало и състезател от Формула едно, на чийто частен самолет повечето неща били изработени от карбонови нишки.

Въпреки че няма универсална униформа за ВИП стюардесите, някои били карани да носят обувки с високи токчета, които им били купени от собствениците на самолета.

Сега като свободна стюардеса тя печели между 195 и 587 долара на ден. Няма твърда заплата. Всеки се договаря различно.

Бентън казва, е стюардесите не получават бакшиши, но понякога им дават подаръци като скъпи чанти. И въпреки че признава, че това е плюс, за нея най-хубавото в професията ѝ е възможността да се среща с нови хора и да посещава нови места – като Малдивите, Япония, Великденския остров и Бали.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехо

    85 2 Отговор
    Най големия бонус е че си създават тежки връзки и винаги имат под ръка по някой милионер за плюскане и праскане.

    Коментиран от #11

  • 2 За ХУНТАТА

    42 11 Отговор
    Кажете и за VIP ТИКВАТА.Много е смешен и забавен шубелията...хахахаха.

    Коментиран от #6

  • 3 пашидирян

    45 1 Отговор
    А падане на колене,с отворена уста,и поглед на уплашена кошута.ААааа са шпека ли говорим?
  • 4 Рошко

    49 1 Отговор
    Само докато чуя вип и се сещам за нашите чалгаджиии, тва са елитни прости*****
  • 5 Хахах

    29 11 Отговор
    Прочетох статията. И познах какви ще са коментарите още преди да стигна до тях. Е света си върви Ганя си е Ганя ,и утре пак няма пари за сметки... Ганя не израства .... Ганя ще си е същия и през 2050 година

    Коментиран от #8

  • 6 кака Мара

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "За ХУНТАТА":

    Ще кажем Видяхме те да му ближеш топките и да си бъркаш в гза
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рсзкажи нещо

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахах":

    Де, може да не си стюард/еса но си бил в тея среди май?

    Коментиран от #9

  • 9 Разкажи

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рсзкажи нещо":

    Съжакявам
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    7 2 Отговор
    Звучи като сценарий за порно.
  • 13 Лора

    6 1 Отговор
    Аз не мисля, че техните истории са шокиращи...!
  • 14 ДОКТОР МЕРАКОВ

    18 2 Отговор
    Кое животно лети най-високо......

    -Катеричката на стюардесата......

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не позна

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДОКТОР МЕРАКОВ":

    Патката на космонавта
  • 17 йокин

    1 0 Отговор
    Хахах,малко,даващ,на Ганя,сбъркал си годината,100,200,АКО НЕ И ПО-ВЕЧЕ.
  • 18 Стига ми

    0 0 Отговор
    .."Очакват да знаете точно какво искат, кога го искат."