Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 18:06 6 118 17

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска

  • pheucticus ludovicianus-
  • розовогърд гросбек-
  • птица-
  • мъжка птица-
  • женска птица-
  • оперение-
  • пенсилвания-
  • наполовина мъжка-
  • наполовина женска

Розовогърдният гросбек гинандроморф е доста особена птица

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска - 1
Снимка: shutterstock

Сам по себе си Розовогърдният гросбек гинандроморф е доста особена птица. Мъжките и женските индивиди от този рядък вид са с различно оперение , но екип от изследователи от Пенсилвания са забелязали един много рядък екземпляр, който носи оперението и на двата вида, съобщава научно-популярното издание "Muy interesante".

Мъжките от птиците от вида розовогърд гросбек (Pheucticus ludovicianus) имат червено-розови пера, докато женските имат жълто-кафяви пера.

Но учени от природния резерват Паудермил (Пенсилвания, САЩ) откриха специална птица с мъжки цвят в едната половина на тялото и женски цвят в другата.

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска
Снимка: shutterstock

Принадлежността към двата пола повдига въпроса как това се отразява на поведението на животното, особено по време на брачния сезон.

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска
Снимка: shutterstock

Ани Линдзи и нейните колеги улавят и маркират птици с идентификационни етикети, когато изведнъж техен сътрудник съобщава по радиото за странна находка - птица с половин мъжко и наполовина женско оперение. Такива животни се наричат ​​гинандроморфи.Ако птицата е като други гинандроморфи, открити досега, това ляво-дясно разделение може да се отнася и за вътрешността ѝ, включително мозъка и репродуктивните органи.

Дори гърбовете на крилата и опашката на птицата показват отчетливи полови различия, като лявата страна е по-светла, кафеникава и без шарки, а дясната по-ярко черно-бяла.

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска

По време на брачния сезон оперението на птицата ще стане още по-ярко и „границата между мъжката и женската половина ще бъде много по-забележима“, обяснява Линдзи.

Събитието е много вълнуващо за екипа. Един от тях го описа като „да видиш еднорог“.

Още от 1962 г. орнитолозите от Птичия изследователски център Паудермил опръстеняват около 13 000 птици годишно в природния резерват Паудермил.

Пълната им база данни, която включва записи на стотици хиляди птици, съдържа по-малко от 10 двустранни гинандроморфа.

Последният път, когато в природния резерват е намерена една от тези частично мъжки, частично женски птици, през 2005 г. също розовогърд гросбек, с розови пера под едното крило и жълти под другото.

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска

Гинандроморфите се срещат сред много видове птици, насекоми и ракообразни - раци и омари. Тази птица вероятно е резултат от необичаен процес, при който два сперматозоида оплождат яйцеклетка, която има две ядра вместо едно. Тогава в яйцеклетката мъжките полови хромозоми могат да се развият от едната страна на тялото на ембриона, а женските полови хромозоми от другата, което в крайна сметка води до появата на птица с характеристиките на самка и самец, което се изразява не само с цвета на оперението.

Учените все още не знаят нищо за поведението на такива птици - дали ще се държат като женски или мъжки и дали могат да дадат потомство.

Странна птица е наполовина мъжка, наполовина женска

"Тъй като обикновено само левият яйчник е функционален при птиците, а лявата страна на тази птица е женска, теоретично тази птица може да роди малки, ако успешно се чифтосва с мъжки", пишат изследователите.

Но дори и с потенциално функциониращ яйчник, тази прекрасна птица може да не успее да се чифтоса. Като се има предвид, че този вид са пойни птици и мъжките разчитат на песните си, за да привлекат женски, не е ясно дали тази птица ще успее да привлече партньор, ако песента ѝ е объркваща за другите птици.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милена

    29 3 Отговор
    Пак джендърска реклама

    Коментиран от #12

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    20 2 Отговор
    Пропагандиране на ненормалното, нестандартното, различното...
  • 3 сила

    12 1 Отговор
    евгени минчев
  • 4 Потребител

    7 2 Отговор
    Ако се самочифтоса, би следвало да се получат само мъжки или само женски екземпляри.
  • 5 Загрижен

    12 0 Отговор
    "Тъй като обикновено само левият яйчник е функционален при птиците, а лявата страна на тази птица е женска, теоретично тази птица може да роди малки..."
    Госпожо Трачева, авторе, вие чете ли си глупостите, които пишете? А дори има луди, които и заплата Ви плащат. Аз лично бих Ви уволнил без предизвестие и без една стотинка обещетение. Аз не бих Ви назначил, но това е друга тема.
  • 6 дк3км

    10 1 Отговор
    Маса пари харчите! Маса пари и все напразно!
    Дори да изкарате, че динозаврите са били джендъри, ние пак НЯМА ДА ПРИЕМЕМ истанбулската конвенция!
    Ако ви се иска да си лупкате еднопово, ами фашщайте пътя за Норвегия, Холандия и Канада! Изобщо, хващайте пътя за където и да е и ни освободете от НАТРАПЧИВОТО си присъствие!
  • 7 Политсексолог

    6 1 Отговор
    И кака Бойка е така-хем налита на мис Гащи,хем Поли от Симитли не слиза от нея...
  • 8 На ББ нощното шкафче

    3 2 Отговор
    В крак с времето е тази птица
  • 9 Бай Курти

    7 1 Отговор
    Щом братята Кравари го казват значи е истина
    СОРОС пак е налял пари за реклама на ДЖЕНИФЪРИ, ЛЕСБИЙКИ ХОМО..... Да ги изреждам ли . Ето вижте и животните са с обратна резба . САМО ЧЕ МОЯТ ПРИЯТЕЛ БАЙ ПЕШО ГРОБАРЯ ГО ПОЗДРАВЯВА С ПЕСЕНТА
    ЧАКАМ ТЕ
  • 10 Другия с коня

    7 0 Отговор
    И ние наблюдаваме вече 30 години едни странни "Птици"в България.Наполовина са Червени Комунисти,Наполовина Приватизатори Капиталисти....Хем искат повече Печалби,хем Социалисти и загрижени за Народа...Научно погледнато това Животно не трябва да съществува,обаче е Факт в България...Толкова големи Патриоти са,че пеят Интернационала и са Русофили....Гинандроморфите в Българската Политика ще бъдат подробно описани и като Поведение в научно изследване на Специалисти....Не се шашкайте...
  • 11 Рошко

    6 1 Отговор
    Истанбулската конвенция и животинките обърка вече
  • 12 Стига глупости

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милена":

    Очевидно става въпрос за аналог на човешкия хермафродит , какви джендъри те гонят ? ако все пак те ,,гонят,, не е изключена възможността за страхова невроза , взимай мерки и иди потърси мнение на специалист
  • 13 Стига глупости

    2 0 Отговор
    А, ми то май доста тука сте със ,страхова невроза, очевидно , всички си мислят за джендъри , това състояние да не се окаже заразно ? или е някаква шега ?
  • 14 Орнитолог

    0 1 Отговор
    А за червеновратия нискочел селбек мандроморф, що не пишете статии?
    Какви са тези гейканарчета?
  • 15 Раздробена Евро Територия Бълхаристан

    1 1 Отговор
    Червен русогнилски Хомо комунизиран Ганювски 32 полов Интернационал 😁😁😁😁😁 45г. Комунизъм и 30г. Псевдо демокрация налаган от комунисти и хибридни мелезаци ТАВАРИЩИ петата колона на болшевизирана Москва ви е.....м....та😁😁😁😁😁 тотално😉😁😁😁😁😁😂😂😂😁😁😁😁😁😘
  • 16 Мъжките баби

    1 0 Отговор
    Нещо са на,, прицел,, - тук имат думата, само които завършили първи клас...!
  • 17 любопитен

    0 0 Отговор
    Глупости и абсурди ! Птиците са по-високо в еволюцията от охлювите и червеите . Ако има човешка намеса ........... може да е вариант , но той ще е като мулето и катъра , без наследство .