Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 18:33 3 107 5

Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които трябва да опитате

  • юнеско-
  • списък на нематериалното културно наследство на юнеско-
  • нематериално културно наследство-
  • храни-
  • национална кухня-
  • ястия

Те са част от Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които трябва да опитате - 1
Снимка: shutterstock

Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от най-приятните начини за опознаване на различни култури, разказват от EuroNews.

Ето някои храни и напитки, влезли в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място.

Когато пътувате, не пропускайте възможността да се запознаете с тези традиции или да проверите докъде те са навлезли в кухнята на вашата страна.

Вижте кои са те.

Пица по неаполитански ‘Pizzaiuolo’

Ако смятате, че пицата е скучно ястие, не сте се запознали с „Pizzaiulo“ или оригинална пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на пица включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица-производители.

Турско кафе

Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи.

Печените зърна се смилат на прах. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве. Кафето се приготвя на печка (или понякога горещ пясък), докато не кипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно.

Белгийска бирена култура

В Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.

Лаваш

Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения.

Вино в грузински квеври

Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции.

Корейско кимчи

Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея. В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са начин за приобщаване.

Френска гастрономия

Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната. Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню.

Средиземноморска кухня

Средиземноморската кухня, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за всички етапи на приготвяне на храната, от събирането на реколтата до споделянето и консумацията. Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и разбира се, малко риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не бива да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на тези традиции не може да бъде подценена.

Японска кухня Уашоку

Уашоку, традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната. Тя проповядва използването на природни ресурси и местна, сезонна храна.

Мексиканска кухня

Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, включена в списъка на културното наследство. Тя е свързана със стари техники на готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. Съчетана с вековни умения, тя се превръща в цяло приключение.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българска

    4 6 Отговор
    Нанай ха ха прехваленста "българска" кухня която си е източна османска

    Коментиран от #4

  • 2 8485

    2 3 Отговор
    Отлична статия госпожо Тренчева.
  • 3 Ичко

    1 0 Отговор
    В Норвегия храната е най добра след нея Сърбия и Турция в европа
  • 4 Шопен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българска":

    Шопска салата. Навремето като минавахме през Турция и сядахме да обядваме или вечеряме, корабният ни готвач беше се разбрал със сервитьорите за така наречената ЧОБАН САЛАТ, понеже няма как да им обясни думата ШОПСКА. Като им поръчаме ЧОБАН САЛАТ, те си знаеха и реално ни приготвяха ШОПСКА.

    Коментиран от #5

  • 5 Шопенхауер

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шопен":

    Кока да им беше казал: салата по номенклатура на ''Балкантурист''