Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 22:34 5 598 8

Кои витамини помагат при косопад

  • здрава коса-
  • витамини-
  • косопад-
  • оплешивяване-
  • коса-
  • здраве-
  • съвети

Препоръчително е да приемате тези витамини ако искате да имате здрава и силна коса

Кои витамини помагат при косопад - 1
Снимка: shutterstock

Красивата и здрава коса е част от това да се чувстваме привлекателни. За съжаление има редица фактори, които могат да повлияят негативно на състоянието ѝ – хормонални промени, стрес, неправилно хранене. Не бива да чакаме да се стига до косопад, за да започнем да се грижим за косата си. Важно е всеки ден да ѝ осигуряваме необходимите хранителни вещества. Вижте кои са важни за нейния растеж и могат да намалят риска от косопад.

Не трябва да забравяте обаче, че е много важно да се консултирате със специалист преди да започнте да приемате хранителни добавки.

Кои витамини помагат при косопад
Снимка: shutterstock

Витамин А

Клетките в човешкото тяло се нуждаят от него, за да растат. Това разбира се включва и косата, като най-бързо растящата тъкан. Витамин А е и важен за синтеза на себум, който овлажнява скалпа и подпомага косата ни да бъде здрава. Когато в организма ни е налице дефицит на този витамин е възможно да страдаме от косопад. Храни, които са богати на него са сладки картофи, моркови, тиква, спанак, яйца, месо. Всъщност тези храни съдържат бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма.

Витамини от групата В

Един от най-добрите за подобряване състоянието на косата е биотинът (известен още като витамин В7), а според редица изследвания, неговият недостиг се свързва със загубата на коса. Не забравяйте да си осигурите и другите витамини от групата В, които са важни за синтеза на червени кръвни клетки, участващи в преноса на кислород и хранителни вещества към скалпа и космените фоликули. Добавете към менюто си морски дарове, пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, тъмни листни зеленчуци.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да се намалят вредите от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Нашето тяло се нуждае от този витамин, за да синтезира колаген – важен протеин, част от структурата на косата, кожата, ноктите, ставите. Освен това витамин С е необходим и за по-доброто усвояване на минерала желязо, който също е важен за здравето и красотата на косата ни.

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да намали вредите от оксидативния стрес. Той е важен и за състоянието на косата, кожата, ноктите. Стимулира растежа на нова коса, която е по-здрава и лъскава. Храни, които са богати на витамина са ядките, авокадо, ленено семе, спанак, зехтин, тиква, сушени кайсии.

Витамин D

Ниските нива на витамин D са свързани не само с нисък имунитет, покачване на теглото, депресия, но и косопад. Според някои западни изследвания, слънчевият витамин може да помогне за създаването на нови фоликули. За да подобрите състоянието на косата си, не пропускайте да добавите в менюто си гъби, риба, морски дарове, млечни продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Anonimi

    4 7 Отговор
    Кой витамин познай? Всички ако четеш тая медия ставал луд само тя отразява че има платени протести против правителството от 100 платени протестиращи тук плаща Божков и тем подобни
  • 3 "50 лв"

    4 5 Отговор
    От цялата тая работа става ясно, че Кратуната няма 50 лв за да си купи какво? Избориии! Той си даде парите на пенсионеритеее! Затова и опшешивяя! Вече не е хубав в очите на лелите и ще последва Тръмп. Но Тръмп има Мелания да го утеши в ранчото, а Бочката няма къща в Барселона, няма хубава жена с малко дете на гърди да го приласкае и разтовари от пачките и кюлчетата.... Мъкаааа! Аз ще му дам моите 50!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мнооого тъпо

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Елементарно е":

    Скоро една мафиотска партия имаше вътрешни избори, и всички нейни членове пищяха, че изборът е манипулиран! ДАЛИ БОРИСОВ ИМ ПРОВЕДИ ИЗБОРИТЕ ААААА?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хермес на Дамски жината

    3 2 Отговор
    Нали казахте, че на,,, индийците,, били най добри косите като цвят и изпълнение, я такава коса не харесвам....! (Лорче завиждаш....!)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.