Въпреки лошата репутация на палмовото масло, се оказва, че и кокосовото с нищо не е по-полезно от него. Тези два продукта се определят от Европейското общество на кардиолозите в категорията храни под формулировката “колкото по-малко, толкова по-добре”, обяснява руският кардиолог д-р Виталий Зафираки, д.м.н.
В същата категория, в която са поставени хамбургерите, колбасите, тестените изделия, тортите, сладоледът и сладките напитки. Причината е в съдържанието на наситени мастни киселини в тях, които спомагат за повишаването на холестерола в кръвта. При стайна температура тези наситени мастни киселини се намират в твърдо състояние (палмовото и кокосовото масло, свинската, говеждата и овчата мас). За разлика от ненаситените мазнини, каквито са зехтинът, царевичното масло, слънчогледовото, лененото и други, които са течни.
Съдържанието на наситени мазнини в кокосовото масло е по-високо, отколкото в палмовото. Тези наситени мастни киселини и в кокосовото, и в палмовото масло формират такива липопротеини, които нашите клетки много трудно разграждат на фрагменти. И такива едни “полуфабрикати” са принудени да циркулират в кръвта, създавайки по този начин картина на повишено ниво на холестерола и триглицеридите. Определена част от тях непременно ще се залепят за стените на съдовете, давайки началото на атеросклеротична плака. А точно в това се изразява атеросклерозата.
Именно през 21-ви век кардиолозите осъзнаха, че от гледна точка на здравословното хранене е важна не борбата с нивото на холестерола въобще, която се водеше през цялата втора половина на 20-и век. Важно е да се понижи употребата на наситени мазнини и да се заменят по възможност с ненаситени, които се съдържат в течните масла.
Нагледен пример за това е здравеопазването във Финландия, където успяха да променят хранителните пристрастия на цялото общество, коригирайки начина на хранене на големи маси хора. Така значително там се понижи заболеваемостта и смъртността от атеросклероза.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Еразъм
"Дозата прави лекарството".
08:48 20.12.2020
2 Те и плъховете
08:55 20.12.2020
3 Рошко
Коментиран от #12
09:06 20.12.2020
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Омм
09:08 20.12.2020
6 Африканците
09:21 20.12.2020
7 Охо Бохо
09:33 20.12.2020
8 един от многото
09:43 20.12.2020
9 Само изнкуственото месо и
10:14 20.12.2020
10 20 лв бурканЯ
10:18 20.12.2020
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 кУмУнист
До коментар #3 от "Рошко":
Нещо май много бабини дивитини слушаш. Почти 100% от храната която ядеш е гмо и винаги е била такава, дори и при бай тошо. Почти всеки плод и зеленчук който ядеш е създаден или подобрен от природния си вид за да става за ядене, а за смъртността е най голямата глупост, при положение, че човек живее все повече и повече, дории от по на доктатора времето с "чистата'' храна която си мислите, че сте яли. Единстения продук, на който е развален вкуса от на дивия му вариянт е ягодата, на всеки друг сегашния/гмо вариянт който консумираме е по добър. Четете повече научни статии, а не "баба ми каза"10:50 20.12.2020
13 Алфа Ромео
13:00 20.12.2020
14 Филията с мас
14:37 20.12.2020
15 Тъй ли?
14:41 20.12.2020
16 Скъпа Венелинче,
14:43 20.12.2020
17 инж технолог
15:40 21.12.2020
18 инж технолог
15:45 21.12.2020
19 Доктор Е
19:02 10.11.2023