20 Декември, 2020 08:28 6 904 19

Доказаха, че и кокосовото масло е вредно

  • кокосово масло-
  • наситени мазнини-
  • вредно-
  • холестерол

Съдържанието на наситени мазнини в кокосовото масло е по-високо, отколкото в палмовото

Доказаха, че и кокосовото масло е вредно - 1
Снимкa: Shutterstock

Въпреки лошата репутация на палмовото масло, се оказва, че и кокосовото с нищо не е по-полезно от него. Тези два продукта се определят от Европейското общество на кардиолозите в категорията храни под формулировката “колкото по-малко, толкова по-добре”, обяснява руският кардиолог д-р Виталий Зафираки, д.м.н.

В същата категория, в която са поставени хамбургерите, колбасите, тестените изделия, тортите, сладоледът и сладките напитки. Причината е в съдържанието на наситени мастни киселини в тях, които спомагат за повишаването на холестерола в кръвта. При стайна температура тези наситени мастни киселини се намират в твърдо състояние (палмовото и кокосовото масло, свинската, говеждата и овчата мас). За разлика от ненаситените мазнини, каквито са зехтинът, царевичното масло, слънчогледовото, лененото и други, които са течни.

Съдържанието на наситени мазнини в кокосовото масло е по-високо, отколкото в палмовото. Тези наситени мастни киселини и в кокосовото, и в палмовото масло формират такива липопротеини, които нашите клетки много трудно разграждат на фрагменти. И такива едни “полуфабрикати” са принудени да циркулират в кръвта, създавайки по този начин картина на повишено ниво на холестерола и триглицеридите. Определена част от тях непременно ще се залепят за стените на съдовете, давайки началото на атеросклеротична плака. А точно в това се изразява атеросклерозата.

Именно през 21-ви век кардиолозите осъзнаха, че от гледна точка на здравословното хранене е важна не борбата с нивото на холестерола въобще, която се водеше през цялата втора половина на 20-и век. Важно е да се понижи употребата на наситени мазнини и да се заменят по възможност с ненаситени, които се съдържат в течните масла.

Нагледен пример за това е здравеопазването във Финландия, където успяха да променят хранителните пристрастия на цялото общество, коригирайки начина на хранене на големи маси хора. Така значително там се понижи заболеваемостта и смъртността от атеросклероза.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еразъм

    16 13 Отговор
    Глупости на търкалета! Това са природни продукти и сами по себе си не са вредни. Лошото е, когато започне да се прекалява с тях.
    "Дозата прави лекарството".
  • 2 Те и плъховете

    16 5 Отговор
    са "природен продукт", но доколкото знам не са полезни.
  • 3 Рошко

    17 1 Отговор
    Само идиоти може да повярват на такива драсканици, яжте само консервирани гмо храни и хранителни добавки изобщо не консумирайте домашни продукти, после не се чудете що има такава смъртност

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Омм

    6 3 Отговор
    Да плеснеш жената с маслото по задницта е супер. Проверено.
  • 6 Африканците

    5 0 Отговор
    Го познават най добре това масло, аз познавам шарланя..!
  • 7 Охо Бохо

    11 2 Отговор
    Най вредно е да живееш!!! Крайно време е "учените" да го докажат.
  • 8 един от многото

    14 2 Отговор
    Доказват , че почти всичко е вредно , освен ваксините и ГЕРБ!
  • 9 Само изнкуственото месо и

    7 0 Отговор
    Химикалите с вкус на храна са полезни.....
  • 10 20 лв бурканЯ

    5 3 Отговор
    Там, където виреят кокосовите палми и се извлича това масло, продължителността на живота е много ниска. Едва ли е от рибата, плодовете и зеленчуците в менюто на местните. Вероятно мазнините са виновни. Да не го хвалят толкова.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кУмУнист

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Нещо май много бабини дивитини слушаш. Почти 100% от храната която ядеш е гмо и винаги е била такава, дори и при бай тошо. Почти всеки плод и зеленчук който ядеш е създаден или подобрен от природния си вид за да става за ядене, а за смъртността е най голямата глупост, при положение, че човек живее все повече и повече, дории от по на доктатора времето с "чистата'' храна която си мислите, че сте яли. Единстения продук, на който е развален вкуса от на дивия му вариянт е ягодата, на всеки друг сегашния/гмо вариянт който консумираме е по добър. Четете повече научни статии, а не "баба ми каза"
  • 13 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Ами като е вредно палмоното масло що е във почти всеки продукт, умишлено може би...
  • 14 Филията с мас

    6 0 Отговор
    Бабини деветини са туй!Туй си е чиста скрита реклама,за да купувате скъпите ценово рафинирани(обработено с неестествени химикали) поскъпналото слънчогледово олио и зехтин,които при най малка топлина обработка отделят доказани канцерогенни вещества поради факта,че съдържат ненаситени мастни киселини,които лесно се разпадат до канцерогенни дори само под влиянието на слънчевите лъчи.А иначе холестерола сам по себе си е нужен за функциониране на всички животински видове включително и на богоизбрания човек!
  • 15 Тъй ли?

    4 1 Отговор
    Абе той и БМБ е вреден,ама хората си го избират да ги управлява!
  • 16 Скъпа Венелинче,

    2 0 Отговор
    Остави ги тия врели-некипели,а пиши на сексуална тема,там е безвредното!
  • 17 инж технолог

    1 1 Отговор
    " Доказаха, че и кокосовото масло е вредно." Добър Ви ден! Не виждате ли колко много американци са със свръхнормено тегло? Не с наднормено. Бързото хранене и използване на толкова масла и маргарин водят до това-до затлъстяване.
  • 18 инж технолог

    1 0 Отговор
    "Тeзи нacитeни мacтни киceлини и в кoкocoвoтo, и в пaлмoвoтo мacлo фoрмирaт тaкивa липoпрoтeини, кoитo нaшитe клeтки мнoгo труднo рaзгрaждaт нa фрaгмeнти. " Защото молекулите на тези масти са много дълги и човешкият организъм не съумява да ги разцепи,да ги разгради и ги натрупва в тъканите. Така човекът напълнява.
  • 19 Доктор Е

    1 0 Отговор
    Палмова мазнина се слага в почти всички храни. Това води до запушване на артериите, инфаркт, инсулт и смърт. Затова държавата да ограничи вноса и употребата му в храните.