Last news in Fakti

29 Ноември, 2012 09:49 919 0

Генерал Тонев: Реформата не е еднократен акт

  • реформа-
  • вма
Генерал Тонев: Реформата не е еднократен акт - 1
Снимка: БГНЕС

Ние си представяме, че с една вълшебна пръчица ще се оправи здравеопазването и всичко ще е наред, но реформата не е еднократен акт. Това заяви пред БНТ шефът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Виждаме, че в страни, където имат воля и пари да го направят, реформите продължават непрекъснато. Например здравната министърка в момента, която е отскоро и макар че е една крехка жена, направи няколко неща, които преди това 4-5 мъже не го направиха, посочи генералът.

Емблематично обедини Старозагорската болница, а 6 министри преди нея не го направиха. Второ, за специализациите на младите доктори въведе някакъв ред в тях и се увеличиха като бройка най-вече. Обучението на младите лекари влиза в един вече нормален път.

Самият факт, че се скара с Дянков също е постижение за нейната смелост. Тя започна да изгражда, макар и бавно спешните центрове, посочи още ген. Тонев.

Генерал Тонев обаче не спести и критики към здравния министър. "Липсва алгоритъм за движение на болния. Самият пациент, когато има нужда от помощ, не само че не знае, но и не всички звена по пътеката ги има. Всички знаем за джипи, районна болница, окръжна болница и т.н. Само че там, където няма такава болница какво се прави", запита Тонев. Според него, механизмът на движение на пациента не е достатъчно добър. "Даже на места го няма този механизъм", заяви Тонев. "А парите никога не са много.

Въпросът обаче е доколко има ефективност между пари и реална помощ. Даже не става въпрос за източване, но отиват тези пари в области и места, където не са необходими. Какъв е смисълът, например, да доставиш 2-3 скъпи апарата в една болница, като за тях няма специалисти", каза Тонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА