Last news in Fakti

25 Януари, 2021 19:58 8 907 7

Ето как да свалим кръвната захар по естествен начин

  • диабет-
  • кръвна захар-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • захар-
  • плодове

5 прости начина помагат да свалим кръвната захар без медикаменти

Ето как да свалим кръвната захар по естествен начин - 1
Снимка: Shutterstock

Ако предпочитате да контролирате кръвната си захар у дома и без лекарства, тези методи ще ви помогнат да постигнете тази цел. Оказва се, че с няколко стъпки, които не са толкова сложни, можем да успеем.

Ето кои са тези 5 естествени метода:

Сваляне на излишното тегло и тренировки

Участниците в „Национална програма за предотвратяване на заболяване от диабет“ в САЩ са насърчени да отслабнат с до 7% от теглото си и да спортуват по 150 минути на седмица. Клиничното проучване е установило, че хората, които са били част от програмата, са намалили риска от заболяване с диабет тип 2 с цели 58%, пише Флагман.

Пийте повече вода

„Пиенето на достатъчно вода рехидратира кръвта и помага на бъбреците ни да отделят излишната захар в телата“, казва д-р Лина Великова, която изучава автоимунните заболявания. Водата е много по-здравословна алтернатива на други напитки, които често добавят излишна захар.

Намалете приема на въглехидрати

Въглехидратите имат голямо влияние върху нивата на кръвната захар. „Тялото ги разгражда на захари, които инсулинът след това вгражда в клетките“, казва Великова. „Небалансираната диета и увеличеният прием на въглехидрати води до повишаване на кръвната захар.“

Увеличете приема на фибри

Не всички въглехидрати помагат за повишаването на кръвната захар. Тези с голямо съдържание на фибри помагат за точно обратното.

Изследване от 2017 г. установява, че консумацията на повече богати на фибри плодове и зеленчуци като банани, горски плодове и броколи може да помогне за понижаване на кръвната захар и намаляване на телесното тегло.

Яжте храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс (GI) класира храните по начина, по който влияят на кръвната захар. Храни с нисък GI освобождават захарта бавно в системата ви, вместо да заливат кръвта ви със захар наведнъж.

Насочете се към храни с GI от 55 или по-малко (можете да намерите GI номера, като търсите онлайн или попитате вашия лекар за списък).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мим

    28 2 Отговор
    Ами пишете кои са тези храни.Какво да ходим да плащаме на лекари и да питаме ли а те пък като ни кажат,че ум да ни зайде..
  • 2 Гъдю Гъдев

    17 4 Отговор
    Нищо не разбрах...

    Коментиран от #3

  • 3 Аххааа

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гъдю Гъдев":

    гъди-гъди :))
  • 4 ДоФтора

    16 1 Отговор
    Като цяло е така, но се отнася наистина САМО за диабет ТИП 2.Стигнете ли до инсулин....КРАЙ. Започвате САМО, да си контролирате захарта с инсулин.Забравяте за лечение.
    Затова:ВИНАГИ си следете захарта в кръвта, докато не е станало късно, защото тихият убиец не прощава.

    Коментиран от #6

  • 5 Ами пишете на, простаците

    2 6 Отговор
    Дългия списък от такива храни, всеки лекар, ако искаш го доставят, за камшик има пари, за доктор 3 лева няма..... каруцарска неграмотна работа и такова, са го оценили, защото е,, компресор,,....!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 тралала

    9 3 Отговор
    Яжте асфалт,Баце го препоръча.