Last news in Fakti

20 Март, 2021 20:11 6 669 24

Как да подхождаме към непознати кучета

  • кучета-
  • непознати-
  • непознати кучета-
  • съвети-
  • ветеринари-
  • подход-
  • приятелски

За разлика от хората, кучетата имат много развити сетива

Как да подхождаме към непознати кучета - 1
Снимка: shutterstock

Може да бъде вълнуващо да срещнеш ново куче, когато се разхождаш по улицата или в парка.

Без значение дали са големи или малки, някои кучета са толкова мили и сладки, че ни предизвикват да се приближим до тях и да ги погалим.

Ако обаче го направим по грешен начин, може да ги изплашим и това да доведе до неприятна ситуация. Може да се случи дори с породи кучета, които обикновено са приятелски настроени.

Как да подходим приятелски към кучета, които не познаваме?

Вижте няколко съвета от ветеринарни лекари:

Не бързайте да поздравявате кучето

Понякога докато вървим по улицата или в парка, се случва да се сблъскаме с непознат, който разхожда кучето си. Има случаи, в които не можем да контролираме желанието да се приближим до кучето, за да го погалим.

Специалист по дресировка на кучетата, споделя, че ако направим това рязко, със сигурност ще изплашим кучето. Най-доброто нещо, което трябва да се направи, е да се подходи бавно и спокойно.

По този начин кучето ще има време да се почувства в безопасност и ще знае, че няма да нараните него или стопанина му.

Попитайте собственика за разрешение

Друга често срещана грешка, която всички допускаме, когато „срещаме“ ново куче е да отидем и директно да започнем да галим или гушкаме кучето.

Едно от първите неща преди да установите контакт с непознато куче, което трябва да направите е да попитате стопанина. Това освен че е въпрос на учтивост, може да помогне и в случай че кучето е агресивно.

Избягвайте да установявате директен контакт с очите

Дори и при хората това да гледаш непознат в очите може да бъде малко неудобно и дори плашещо на моменти. Това кара повечето от нас да се чувстваме неудобно. Същото може да се случи и с кучетата.

Дори ако вече сте получили позволение от стопанина да погалите кучето, за предпочитане е да не го гледате директно в очите. Първо е хубаво да се убедите, че кучето се чувства комфортно в компанията ви.

Нека обонянието на кучето да го води

За разлика от хората, кучетата имат по-развито обоняние и това е техният начин за опознаване и разбиране за света, който ги заобикаля. За тях носът им е почти като да имат втори чифт очи. Ето защо ветеринарите съветва да им позволите те да дойдат при вас, вместо вие да отидете при тях.

Целта е да се уверите, че могат да подушат краката и ръцете ви, за да могат да изберат дали искат да общуват с вас или не.

Не галете главата им и не повдигайте ръката си над главата им

Доста често се случва, когато хората галят куче, да поставят ръка върху главата му. Този жест може да изглежда като акт на агресия и да предизвика бурна и агресивна реакция от страна на кучето.

Затова той предлага да се приближим до кучето и да спуснем ръката си ниско до него, за да му позволим да ни подуши и съответно опознае.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АК - 47

    11 5 Отговор
    Ами чрез директно запознанство..
  • 2 Фершел

    42 3 Отговор
    Най добре погалете стопанката

    Коментиран от #8

  • 3 Другия с коня

    17 6 Отговор
    Хайде да ми обяснят дресьори и разбирачи,как кучето " надушва" Страха в хората.Отначало си мислих,че е свързано с миризмата на някои хора,но след седем години всеки ден до моето куче,разбрах ,че е агресивно само към хора ,които изпитват в този момент Страх при срещата им.....Не ги хапе,защото е на повод,но ги лае все едно им се кара,че ги е страх...Породата й е Питбул.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Радо

    18 2 Отговор
    Хората, като ги е страх и отделят много адреналин - и това всъщност дразни/побърква кучетата.....пчелите също много се озлобяват от адреналина.....затова човек трябва да запази спокойствие, доколкото може и да си подтисне страха, което е почти невъзможно.
  • 5 Подушват

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Другия с коня":

    адреналина.
  • 6 А по циганите

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Другия с коня":

    се хвърлят , защото миришат на мокро куче-))
  • 7 С пържолка ше се запознаеш

    8 0 Отговор
    Със всяко кучеее
  • 8 dogman

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Фершел":

    Ако кучето е обучено да пази стопанката ще те нападне.
  • 9 Фаро

    15 1 Отговор
    Кучето разчита страха в очите,но ако отсрещната страна не го показва с поведение то няма да нападне.Хората познават само едно две кучешки поведения а това е твърде малко,защото не могат да реагират адекватно на нито едно.Няма нужда да си протягате ръцете а докато разговаряте със собственика то ще подуши дланта ви без да очаквате и ако я лизне всичко е наред.Не се дръжте лошо с никое куче дори и бездомните това се усеща дори от домашните,защото злобата присъства у вас без да го осъзнавате.Казва ви го изявлен коткар

    Коментиран от #10

  • 10 Criminal

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фаро":

    Така е, прав си....усещат всичко......но е винаги добре да подадеш ръка(ако не се зъби де), с длан надолу под носът......и после няма проблем, ако не си..........
  • 11 За чий

    4 1 Отговор
    ти е да галиш чуждо куче, освен ако майка му не е....!?
  • 12 С дипломация

    12 3 Отговор
    А дипломация е, да казваш "добро куче, добро куче", докато намериш по-дебела тояга.
  • 13 Всъщност

    10 4 Отговор
    Никак. С кучета работа да си нямаш. Само с кучки.
  • 14 гълъбица Гица

    2 6 Отговор
    Не обичам кучета,миришат ми лошо.
  • 15 Корона

    0 3 Отговор
    Само летящи кучета галя.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 До 14, 17, 18

    3 4 Отговор
    Освен, че твърдят всички градинки и паркове, не можеш спокойно да разходиш децата си без някой помияр да се завърти наоколо
  • 20 Анонимен

    9 7 Отговор
    Наистина има нещо сбъркано в хора, които на 80-100 кв.м. апартамент отглеждат вътре и куче. Те дори не подозират каква лоша миризма има домът им, а и те. Нечистоплътни са, без изключения
  • 21 Турист

    3 1 Отговор
    Често обикаляме по разни зачукани места и села с крепости, манастири, пещери и чат пат бездомни или пуснати свободно кучета. Винаги носим две дебели тояги, уж да се подпираме на тях. Кучетата разбират за какво са всъщност. Откакто ни гони едно "домашно" куче около 60 кила, което си влачеше веригата в Беренде на пътя за средновековната черква Свети Петър, се замислям да си взема газов пистолет. Имат специални патрони за кучета и чакали.
  • 22 Колега

    1 1 Отговор
    Имам колега, който гледа две големи кучета в къща с малък двор в София. Мислеше си, че е повелител на кучетата, докато кучето на съседа през една къща не му отхапа пръста, когато се опита да го гали. Сега прави виктори с показалеца и безименния пръст.
  • 23 Емил

    2 0 Отговор
    Кучетата реагират спорете стопанина си ако той се отнася зле към животното то става агресивно и обратното.Когато срещнете куче на пътя не му викайте не бягайте не посягайте стойте мирно въпреки че то тича срещу вас ще дойде и ще ви подуше и ако не проявявате интерес за него ще се отклони.Бездомните нападат само ако влезеш в района им.носете си хляб винаги те се залъгват с него.С тояга е опасно срещу него то ще се пази и ще намери как да ви ухапе.Нападат най вече домашни кучета които по някакъв начин са на улицата но близо до дома си.40 години се занимавам с кучета мои собствени имах и истински вълк който ми го пробутаха за куче мен никога не ме е хапал но ми се е зъбел
  • 24 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    С кучегон, има много ефективни.