Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 17:15 4 314 39

Миролюба Бенатова: Наистина сме във война, но за грамотност

  • миролюба бенатова-
  • громотност-
  • българските деца

Заплаха за националната сигурност

"20% от децата до 5 клас не разбират какво четат, дори и да възпроизвеждат съчетанието от букви. Това е статистика от 2016-а г., на която придадох "плът и кръв" със следващия репортаж. Отидох в три училища с приличен резултат от външното оценяване.

Тогава нарекох проблемите в образователната система "заплаха за националната сигурност". Сега смятам, че вече е война. Война за грамотност", пише журналистката Миролюба Бенатова във Фейсбук. "И като го изгледате, пак си помислете дали темата за плюнката и пликчето, е най-важна."


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво Бенатче

    27 5 Отговор
    Относно въпросната война . Простака се убива с култура .
  • 2 proi4o

    20 34 Отговор
    Миролюба Бенатова---ba6 Misirka !...24 karata !
  • 3 Отряд ",, Чавдар,,"

    32 28 Отговор
    Българите се ограмотиха след 1944г. Преди 1944 само чорбаджийските деца са ходили на университет и училще другите са ставали овчари при чобаните! Сега пак сте неграмотни защито ги няна социалистите.

    Коментиран от #11, #23

  • 4 ????

    14 4 Отговор
    Тази на снимката ли е функционално неграмотни? Добре, че поне познава буквите и чете, че там 99,9 %от другите и това не могат.
  • 5 Бенатова

    13 6 Отговор
    Каквито родителите, такива и децата, раждали някои и то какви деца, да пази бог.... наблюдават за да се подиграват.....!
  • 6 Соросняк

    25 12 Отговор
    Простотията в следствие на 30- годишния капитализъм, "демокрация" и "свобода". Свобода от морал, свобода от ценности, свобода от култура, свобода от интелект!!!👎👎 Да ви имам свободата!

    Коментиран от #27

  • 7 наблюдател

    38 6 Отговор
    Много здраве на Даниел Вълчев. Заради неговата "реформа", по-скоро деформа, образованието е на тоя хал. Делегираните бюджети и парите следват ученика. Никого вече не можеш да накараш да учи и полага усилия да вкара нещо в главата си, особено като знае, че ще мине в по-горен клас без избощо да си мръдне пръста. Затова ще е пълно с тотално неграмотни индивиди.

    Коментиран от #34

  • 8 голям смях

    17 18 Отговор
    с таксито явно не й върви на тая мисирка пак търси лесни пар
  • 9 КОНСТАТАЦИЯ

    15 21 Отговор
    БЕНАТОВА НЯМА ЛИ ДА ОТИДЕ ВЪВ ВМА ЗА ИНТЕРВЮ!! МНОГО ГИ ЖАЛЯТ МЕС.ИРК.ИТЕ .НОВИТЕ ВАРВАРИ !! БИЛИ ЗАВЪРШИЛИ В ЧУЖБИНА НО СА КРЪГЛИ НУЛИ НО КРАДНАТ ПРОФЕСИОНАЛНО!!И ТАРТОР ИМ Е РАДЕФ!!АААААААААА?
  • 10 111

    19 3 Отговор
    Той карадайъ не може да говори български, а вие искате циганетата. Той бай киро и жена му пожарната и бкп застават твърдо зад циганите. Закрий държавата... На бб не му трябват умни хора. И защо да садят картофи. Обратно, нищо, че не знаят много значими думи или смисъла на думите.
  • 11 Surg

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Как не измряхте бре, и в3572ирус не ви лови

    Коментиран от #15

  • 12 Нко

    16 26 Отговор
    Скрий се Бенатова.
    Освен от Ковит, сега и от образование ли разбираш.
  • 13 дааа

    13 4 Отговор
    Тоест проблем с на ДПС и ГЕРБ избирателите.
  • 14 Бесен Язовец

    26 0 Отговор
    В България няма образование от момента в който минаха на тестове като при сороснята. С тестове се пробват само полуграмотниците!
  • 15 Отряд ",, Чавдар,,"

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Surg":

    3572 номера на каторжник ли ти беше?
  • 16 Миризлив пор

    13 10 Отговор
    Преекспонира думите "ще се мре, яко ще се мре", сега са над 20 000 и на ден умират по над 100 човека? Ще отиде ли да се извини на Годжи или кото било, било?

    Коментиран от #17

  • 17 Софиянеца

    18 8 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    Ти ще се извиниш ли, че си гласувал за Боко Крадеца който не построи нито една болница обаче фалира десетки болници вкл и окръжни? Боко защо открадна парите на държавата и не построи нито една болница?
  • 18 Голям Слон

    18 2 Отговор
    Всичките тези 30 години преход това имаха за цел: да се демонизира и неглижира всичко постигнато. Успоредно с това хората да се разболеят, оглупеят и изплашат. Всичко се постигна! Планът е изпълнен. И ще се преизпълнява. И така образованието се съсипа с делигираните бюджети, а сега с онлайна ще го вкарат в офлайна. Гледам и "Последният печели". Там в общия случай е трагедия. Скоро очаквам въпрос "Българска река започваща с Д и завършваща на НАВ". Най-вероятно ще дават по минута за мислене.

    Коментиран от #22

  • 19 Анонимен

    1 4 Отговор
    Бенатова ви отваря очите. Циганите не знаят, че кога.. Следва това, онова, по улижите се говори на диалект български. Нищо, говорете си но у дома. А не по фирмите по цял ден да слушаме родопски. Лъжа ли е, а ми били българи. Пусни македонски, но уви никога. Явно да кажат, минавате към други държави или. И са нагли някои ромки. Не казвам всички, но една стига за всички. Много лъжи тя. И с кайвито се събереш такъв и ти ставал, но се разбират от балкана и роми. От тях има добри, но неграмотни. Но бойко б ги докара всички от балкана да ги води при доган и там да ги възпитават, а не да вдигат кръвно и болести на хора незаслужаващи обиди и прочие. Млади са, но негрсмотни и ги пращат бкп при българите да ги учат на много неща. Нямам нерви. Плюе внучето на учителката и като не можа да се справи с ромката избяга учителката, а ние можем да търпим всичко. Нищо оротив ромите, но като искат да живеят при българи, нека спазват правилата във входа. Мойте деса ще стават полисаи. Хубаво, но като дойде отвън, нека да не те пребива пред десата ти мъжа, децата де. Не става. Диктатура на герб бкп и кой желае от българите се радва и ги защитава, бай киро шофьор на пижарната на бб, нагли българи. Те са роми и бкп заедно, а и pomakaе за бой, ще дава под наем, турчина никога не би дал. Те са други. Фобри, умни, възпитани, нищо, че ромите ги водят турци и дпс на изборите се редят за пари. 1 към 1. Балкана е бизнесмен и роми им работят. Свиквайте ни казвате. То България не е христи
  • 20 Цако Даков

    7 0 Отговор
    Страшно... и тъжно!
  • 21 Анонимен

    3 5 Отговор
    Те държавата е на гербспдпс. Камо да кихнеш в сайта, явно им се обаждат и спират.
  • 22 Шерт

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Голям Слон":

    АМА ти сериозно ли мислиш че Дунав е българска река?

    Коментиран от #39

  • 23 Шерт

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Не си никак,ама никак прав .Децата на овчарите след 44 г станаха управляващи,кметове и тн.и те определяха съдбата на децата на чорбаджиите.
  • 24 Анонимен

    1 1 Отговор
    Те държавата е на гербспдпс. САМО да кихнеш в сайта, явно им се обаждат и спират. А ПРЕДИ В БЛОКА СИ ИМАХМЕ от системата човек от пожарната, партоен секретар българин и всички, те бяха две едната от асеновград помакиня и бг, караха се и киряков ги помиряваше, сдобряваше и от Асеновград си замина snejka pimakinqta i настъпи във входа спикойствие, но си бе ок, а днес е кенеф, уринират в асансьора, отключени врати, потрошени и това бе блок на мвр. Не става, закривай, а и няма къде да отидем, десните ни взеха всичко, безработни от години, болни премахнаха Наредба 15,за трудоустроените, след това трудоустроени млади, техните де, на дпс българи в банки, нека, но не е това, което бе и по зле ще е, щом идвайки от турция го казват и те. Така ще върви. Кой оцелее, оцелее. Никой не го интересува за народа. И псуват ерготуркие. Объркаха се и те, а работили в театъра. Интелигентни но загубили ума си по Бг и туркие. Малко да разведрим обстановката. Бг турци жалят за живковото време, с музиканта х бг как хубаво си живяхме в театъра. Всичко баттиса приятвлю. Карадайъ има гости под наем, знаем, знаем, но кафа боли с жена ми, налият внук зъболекар, но нас не гледа вече. Като джоба празен ага, така щ е е. Да бе бб построил старчески домове за бг и турци.
  • 25 Безочлива е

    6 6 Отговор
    Ти иди и се извини на генерал Мутафчийски, после дрънкай. Умираме яко. Нахалница.
  • 26 Хунтата мачка сега

    7 5 Отговор
    Да, прав е по-горе децата БКП са милионерите. Затова спряха Луна да говори при Цветанка.
  • 27 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соросняк":

    Не свобода,а свободия!
  • 28 Анонимен

    0 1 Отговор
    Не ми говори за едно време овчари и свинари. На месокомбината са го предавали за 10 лева прасето, животното, а днес един коч варви от 550 до 700 лева. Не е леко им било на овчарите. Но кой умен овчар си е пращало на запад да учи, а не да ги крие по дюшеците. Те и днес се трудят, и си казват, поне да умра на нивата. Обичат си нивата, животните, но бкп са лоши, биха ти отровили от завист. Да бе преди 20 г бб дал на знаещите, сега в банкя щяха да му носят еко месо, но минало свършено бойче, яж гумата и пълней. От некачествената храна човек се надува и става като плондер и виж някой ден се спукал и в банкя попа ще го опява. Беше велик бойчо, защо ни оставяш на проститехихи
  • 29 Анонимен

    2 3 Отговор
    .. вЪрви народе възродени, към светли бъднени вървим, докара ни бкп бочко борисов
  • 30 Анонимен

    2 2 Отговор
    Когато бях овчарче иовците пасях, бях много благодарен, макар и сиромах, бате БойкоотПОбоецу
  • 31 Анонимен

    1 2 Отговор
    Живи и здрави, бъдете хора. Не всичко е милиони фарайони бойче
  • 32 До "грамотната журналистка" Бенатова

    3 2 Отговор
    Защо в последното изречение пред "е най-важна" има запетая? Става въпрос за груба пунктуационна грешка - една от многото в писанията на Мирка Мисирка. Езиковата култура не е сред силната страна на българските ДЖурналисти, така че е смешно точно те да се изказват по въпроса.
  • 33 Браво

    5 0 Отговор
    Не ги учете. Не се напрягайте. Нека си говорят на майчин език. Няма нужда да ги ограмотяваме. Нека усвояват прости занаяти. Ако много учат, утре ще управляват децата и внуците ни. А това е много опасно.
  • 34 Въри учи и са жени

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    И друго, при тези условия, виж за наблюдението, еша ви го няма....!
  • 35 Шамара

    8 0 Отговор
    Днес пътувах от Бургас до Елените по стария път, ами то няма нито един надпис на Български по хотели, ресторанти и магазини ! Не ви ли е срам? Ами направо да почваме само на Английски вместо да преиначаваме Английския на Български или Българския на Английски ....!
  • 36 Ама, пъча,

    4 3 Отговор
    Кога ще се извиниш на Мутафчийски, иронизираш ли още, яко ли се мре или не ти е яко, това е твоята грамотност, чи-ба
  • 37 Христо

    0 0 Отговор
    За съжаление..... тежко и тъжно е. Скоро имах "удоволствието" да се разправям с държавна бюрокрация. Останах изумен. Договора ми с общината беше пълен с правописни грешки. След забележката ми........ просто......... трагедия.
  • 38 Бенатова, днес 185

    0 0 Отговор
    Или не ти е яко, ще питам всеки ден
  • 39 Голям Слон

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Шерт":

    Географски минава през България. Извира от Герамания и преминава през поне 9 страни. Това по спомен. Проблем ли е да я нарека българска? Защото също геограски погледнато Родопите са част от Хималайската верига, но си я наричаме българска планина, нали? Не издребнявай толкова. Зачита ти се това да се направиш на умен.