Last news in Fakti

8 Май, 2013 14:25 2 800 0

МЗ: Няма забавяне на линейката

  • линейка-
  • петокласник
МЗ: Няма забавяне на линейката - 1
Снимка: БГНЕС

 

Няма забавяне на линейката на ЦСМП-София при инцидента с 11-годишния Теодор от 81-во училище в столицата, който почина пред съучениците си в час по физическо. Това показват данните от извършената още вчера проверка по повод нещастния случай, съобщиха от здравното министерство.

Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава! Тя не съществува! Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Това заяви бащата на починалото дете пред БНР тази сутрин.
 
Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва, призова Желев.
 
Според Златко Желев е абсурдно в 21-ви век да няма училищни лекари.
 
Цялата ни образователна система е абсурдна. Здравната ни система - още повече. Не можеш да чакаш 30 минути за линейка за дете - каза още Златко Желев.
 

Реанимобилът на ЦСМП-София е пристигнал на място в 81-во училище на 13-та минута от постъпването на сигнала. Информацията е подадена в 13 ч. 59 мин. на 7 май и в 14 ч. 12 мин. лекарският екип е бил на място. Линейката е пътувала за друг адрес в жк. „Младост”, но е била пренасочена незабавно към 81-во училище след като е постъпил сигнал за случай с дете. Данните са от разпечатката по електронната система на ЦСМП-София. Линейката е била с пълно оборудване, позволяващо животоспасяващи действия. Детето незабавно е било транспортирано към болница „Св.Анна”, където е установена смъртта му. През цялото време на пътуването екипът е изпълнявал необходимите реанимационни мероприятия в пълен обем.

В съответствие с установената практика в такива случаи и в изпълнение на предприетите от МЗ мерки, екип от РЗИ-София влезе във връзка с директора на училището и предложи психологическа помощ на децата-очевидци на смъртния случай. Неотдавна подобна психологическа подкрепа беше оказана и на учениците в училище в Стара Загора, които също станаха очевидци на смъртен случай в резултат на убийство в непосредствена близост до учебното заведение, се казва в сдъобщението на министерството.

До десет дни Министерството на здравеопазването ще има резултати от проверката за причините за смъртта на петокласника от столично училище. Това съобщи доктор Ивиан Бенишев, началник отдел Спешна помощ в Здравното министерство. Медицинските лица в училище присъстват твърде малко време - само от 8 до 12 часа. Останалият персонал в училище също би трябвало да е обучен как да действа в критични случаи, коментира д-р Бенишев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА