Last news in Fakti

14 Април, 2022 12:28 3 720 16

БАН брои рапаните в Черно море

  • рапани-
  • черно море-
  • морски охлюви-
  • бан-
  • брой-
  • хищник-
  • улов на рапани

В момента единствено Румъния е определила квота за улова на тeзи морски охлюви

БАН брои рапаните в Черно море - 1
Снимка: shutterstock

Предстои ново изследване за състоянието на популацията на рапаните, съобщи за БТА директорът на Института по рибни ресурси – Варна към Селскостопанската академия Елица Петрова. Тя уточни, че то ще продължи 10 дни.

Учените ще изследват 53 точки по цялото крайбрежие. Петрова допълни още, че докато при другите черноморски страни този тип изследвания се правят на дълбочина до 35 метра, българските учени ще набират данни до 45 метра дълбочина, съобщава lupa.bg.

Проучванията на екипа на Института са в рамките на голяма научно-изследователска програма за рапаните, която се финансира по проект BlackSea4Fish, към Генералната комисия по рибарство за Средиземно и Черно море (General Fisheries Commission for the Mediterranean - GFCM). Петрова припомни, че по този проект вече се работи от две години. Той се реализира в партньорство между България, Румъния, Грузия, Турция, Украйна.

Изследванията за състоянието на рапаните се правят по едно и също време – пролет и есен, обясни Петрова. По думите ѝ всички държави-участнички в проекта използват идентичен уред и прилагат унифицирани протоколи и методика. Събират се данни и за при улова, включително морски боклук.

Събраната информация периодично се дискутира на срещи между държавите, допълни Петрова. По думите ѝ данните се обединяват, за да се види общата картина, като крайната цел е да бъде взето решение за управлението на запаса от рапани в Черно море.

Генералната комисия приема, че те са икономически ресурс, въпреки че са инвазивен вид за акваторията, допълни Петрова. По думите ѝ позицията е, че след като се добиват в големи количества, за рапаните трябва да има единен подход за управлението на вида, който ще бъде максимално внимателен, като се вземат предвид интересите на различните заинтересовани страни.

Тя не изключи напълно възможността за улова на рапани също да бъдат определени квоти за отделните страни, особено като се има предвид, че през последните години те са намалели, както като количество, така и като размер.

В момента единствено Румъния е определила квота за улова на този вид охлюви, но тя е национална и не е обвързана с решения на Европейската комисия, посочи Петрова.

Състоянието на популацията от рапани в нашите води ще бъде тема на среща, която Институтът организира на 28 април. Срещата е част от мащабния "Форум за дребномащабния риболов в Черно море" на GFCM, за обсъждане на проблемите по управление на запасите на рапана.

Петрова уточни, че дискусията ще бъде на национално ниво и ще бъдат поканени представители на рибарския бранш, Селскостопанската академия, министерството на земеделието, Басейновата дирекция, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Ще се включат и представители на научно-изследователската програма, включително координаторът ѝ Хюсеин Озбилгин. За 9 май е планирана международна среща на страните-участнички в проекта, на която ще бъдат обобщени събраните до сега данни.

На въпрос дали ще остане в сила правилото в морето да има зона, в която уловът на рапани да бъде забранен, Петрова посочи, че такава е предложена и определена през 2017 г. в района Обзор – Бяла, като се обмисля да бъдат предложени нови, за да се постигне редуване на зоните.

"Съхранената природа и възстановено биоразнообразие: българското и европейското измерение" е тема на дискусията, която ще се проведе на 29 април в Националния пресклуб на БТА в Русе. Срещата е в рамките на инициативата на Агенцията „Български гласове за Европа“.

За рапаните

Рапанът (Rapana venosa) е хищен морски охлюв от род Рапани. Неговата родина са Средните и Южните части на Японско море (на север до Владивосток и брега на Северна Япония).

Видът за първи път е намерен в Черно море през 1946 г. в залива на Новоросийск (североизточното крайбрежие на Черно море). Оттам се разпространява в Азовско море и източните части на Средиземно море. Към 1950 г. предизвиква големи опустошения по мидените банки на Кавказкото крайбрежие, по-късно и на Крим.

Между 1959 и 1972 г. вече се разпространява и в западното и в южното крайбрежие на Черно море.

През 1970 г. вече е обичаен вид за целия Черноморски басейн.

През 1973 г. е описано и наличието му по Италианското крайбрежие на Адриатическо море, а през 1998 г. - и в залива Чесапийк по Северноамериканското крайбрежие на Атлантическия океан.

Има регистрирано находище на рапан и по югоизточните брегове на Южна Америка.

Пренасът на вида от родните му места в други морета и океани се осъществява с баластни води и полепнали пашкули с яйца по дъното на корабите.

Рапанът се храни с обикновена черна мида (Mytilus galloprovincialis) и стриди в Черно море. Този свиреп морски хищник все повече разширява ареала си с времето - освен по скалисто дъно, вече може да се открие и в дълбоки води и дори по тинесто дъно.

В България до 90-те години на XX век на рапана се е гледало само като на материал за сувенири. Дебелата черупка е достатъчно огнеупорна, за да се ползва за пепелници, а ръбатата повърхност я е правила устойчива без обработка. Чрез изтъркване се е премахвала по-голямата част от черупката, а оставащата плоска централна част се е използвала за медальони. Различни фигурки се правят от слепени черупки на рапани и миди.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да броиш

    11 1 Отговор
    плужеци... На кой му пука? А откъде пари за проучванията?
  • 3 zeus

    18 0 Отговор
    Населението не успяха да преброят, ред е за рапани и комари да усвоят едни пари :)
  • 4 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Рапоните папкат! Що не броят окраински мини? И БАН ДА СЕ ЗАКРИЕ!
  • 5 молба

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мафията на Борисов и Гешев":

    Че си луд-луд си , ама не ни доказвай този факт с идиотският си спам под всяка статия.
  • 6 Грульо

    10 0 Отговор
    Трябва и рапоните да преброят.
  • 7 Error

    9 0 Отговор
    Мините са повече от рапаните!
  • 8 хмм

    11 1 Отговор
    А рапаните в БАН кой ще преброи?
  • 9 фирма спонсор на ПП

    15 0 Отговор
    Бих искал да се отпусне субсидия и за преброяване на песъчинките по нашето крайбрежие. Моята фирма е готова да се заеме с тази задача само срещу 10 млн. лева. За тази сума - ние ще каталогизираме и ще про-нумероваме всяка една песъчинка и ще съставим съответен доклад. Отклонение от точната бройка - +- 0,000001%. ПП. Който не вярва - да ги преброи и да види ,дали сме излъгали.
  • 10 Учен НееБАН

    13 0 Отговор
    И аз искам командировка лятото 3 месеца, ще броя мидите на плажа.
  • 11 БРАВО

    10 0 Отговор
    Едно време имаше филм Преброяване на дивите зайци сега защо не направите такъв и за рапаните
    А не бяха ли по-вече вредни тези рапани, отколкото полезни,.. та да ги броим.
    юИли има там , едни пари....
  • 12 Мамалев

    9 0 Отговор
    Преброяване на дивите зайци!
  • 13 е-БАН

    7 0 Отговор
    Те рапаните ходят на два крака в Бургас и околията, упс рапоните!
  • 14 А след това

    6 0 Отговор
    А след това , е време за преброяване на дивите зайци!
  • 15 Те рапаните

    7 0 Отговор
    са в парламента и ние отдавна ги знаем колко са!
  • 16 БАНСКИ ПРОФЕСОР БЕЗПОЛЕЗЕН

    1 0 Отговор
    КОКОРЧО Я ПА САКАМ ДА БРОЯ КОМАРИТЕ И МИ ТРЕБЕ ТЛЪСТА СУБСИДИЯ НА ЦЕЛИО РОД. КЕ БРОИМ КОМАРИТЕ И КЕ ПРАВИМ СТАТИСТИКА!!!!!