Last news in Fakti

18 Април, 2022 16:28 5 716 35

Нещата при балканците, които дразнят останалите

  • балкани-
  • черти-
  • типични-
  • дразнят

Типичните черти на хората от Балканите, които останалият свят не разбира

Нещата при балканците, които дразнят останалите - 1
Снимка:Shutterstock

Туристите от славянските дръжави - Полша, Русия, Сърбия, Словакия и други - се разпознават на Запад не само по характерния си външен вид. За много местни жители те изглеждат твърде шумни и твърде емоционални, пише pochivka.blitz.bg.

Кои други неща при хората от Балканите и останалите славянски народи изненадват и дори дразнят световната общност представителите на славянските народи?

1. Шумни празници (и делнични дни)

Нашият начин да изразяваме чувствата си силно и директно е малко шокиращ, например, за по-резервираните северняци. Дори привидно спокойните чехи и поляци не отстъпват: празнуват национални празници и Нова година с такъв мащаб, че плашат мирните туристи от други страни - гърмят фойерверки, чупят бутилки, пеят и танцуват.

Какво да кажем за веселите жители на Балканите – спомнете си поне грандиозните сръбски сватби от филмите на Кустурица. Не по-малко шумни са и футболните мачове на белградските отбори със сигнални ракети и димни бомби.

2. Ярки тоалети

Източнославянските красавици умеят да подчертават естествените си достойнства и обичат да носят естествени кожи, високи токчета, дълбоки деколтета, маркови чанти - да, някои се опитват да носят всичко най-хубаво наведнъж. Но на фона на западните дами с тяхната семпла мода, дискретни огромни и небрежно събрани коси, нашите дами се забелязват на километър и ако на някого подобни образи му се сторят прекалени, това е само и единствено негов проблем.

3. Странна храна

Макар боршът и руската салата да са известни по целия свят отдавна, то други страни не са свикнали с останалите характеристики на славянската кухня. Какво струват само студените супи - руска окрошка, полски хлодник или журек, български таратор, богата сръбска чорба: смес от зеленчуци, застроена с кисело мляко, е доста трудно да бъдат оценени от чужденец.

Друга общославянска странност са киселите краставички: тук може би само германците могат да ни разберат, останалите предпочитат този зеленчук в маринована форма.

4. Лоши навици

Въпреки всякакви забрани, нашите сънародници са свикнали да релаксират с бира и цигари, има много малко досадни привърженици на здравословния начин на живот. Братята славяни не изостават: сърбите пушат навсякъде, особено в кафенета и ресторанти, българите и поляците изпреварват всички по консумация на алкохол, а чехите заеха трето място в света по този показател през 2018 г.

5. Силни изрази

Скучният нормативен речник понякога не е в състояние да изрази цветната гама от противоречиви емоции, които обземат широката славянска душа, така че всички нейни собственици често прибягват до по-изразителни изрази и ги разбират добре без превод. Руснаци, българи, поляци - практически няма изключения. А сред темпераментните сърби дори и най-безобидните думи звучат като нецензурни псувни.

6. Няма граници

Лични граници и социална дистанция? Оставяйки тези условности на хладните балтийци и скандинавци, признаваме - сред славяните е прието да се общува по съвсем различен начин. Прегръщаме се, когато се срещнем, приближаваме се един до друг и се опитваме да говорим по-високо. Това важи особено за жителите на Балканите – българи, сърби, черногорци, на техен фон дори и най-емоционалните руснаци изглеждат доста сдържани.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нещата

    62 6 Отговор
    които дразнят балканците, като им се изсипят от "останалите" държави? Алкохолизираните поляци и наглосакси например.
  • 2 Гост

    40 5 Отговор
    Шумкар, за шумни мачове и пиянски туризъм ли ще ми разбравяш? Ходил ли си на мач в Англия? Бил ли си на збиване на ултраси? Аре беги тука.
  • 3 Гост

    47 8 Отговор
    И ся кво? Да се извиняваме на света, че жените ни били хубави, така ли?
  • 4 Мдаам

    42 10 Отговор
    Е затова наглосаксите искат да ни унищожат, провокират войни, вербуват Кирчовци, финансират НПО диверсанти и т.н.
  • 5 Гост

    40 2 Отговор
    Я храни, като охлювите на французите, прилепите на китайците и насекомите на корейците никак не са странни, нали? Гледал ли си, как европейците ядат стриди? А как шумно си духат носовете, докато са на масата в голяма компания?

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    37 4 Отговор
    Относно лошите навици, споменете и онези кексчета в Холандия. Кажете и две думи за пиенето на бира с литрите на острова. За разпространението на дрогата в западна Европа ще си мълчите ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    3 2 Отговор
    Личните ми граници при среща с хора от Европа са били погазвани постоянно. Изключение правят случаите, когато са ме шамарили из квартала ни.
  • 9 SCH JVLIVS II

    5 10 Отговор
    Имате малка грешка и тук си имаме кисели краставици знаят за тях и се яде нарича се корнишон.За сметка на трушия и кисело зеле не съм виждала изключение едно много гадно нещо като кисело зеле ама не е има вкус на бяло вино и със варена наденица шокрут се нарича и кучето не го яде пробвала съм .За таратор гледат като ненормални и не могат да разберат какво е един единствен път правих и не повторих. Айряна също само в България и Индия е известен , случайно бях видяла в индииски ресторант на други места не съм срещала има йоп само че е с аромат на плодове и е сладко
  • 10 Всичко Това

    22 7 Отговор
    Ни Прави Хора А Не Хуманоиди!!!!

    Коментиран от #15

  • 11 SCH JVLIVS II

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Какво им е на охлювите обожавам ги те са на крем ,страните също в купа лед и много лимон с вино обожавам хубава идея даваш за утре

    Коментиран от #12, #17

  • 12 SCH JVLIVS II

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "SCH JVLIVS II":

    Стридите
  • 13 Горно Уйно

    21 2 Отговор
    Немам нищо против них, но не ги сакам. Ние просто сме различни, именно различни. Не твърдя, че сме по добрите ( имам предвид балканците), но те не са за нас и ние за тях. Отделен въпрос е, че има какво и трябва да го купим от тях, например точността, но не им ща табиетите. Аз ще си ям кукуреците, свинските крачета, плетените агнешки чревца на фурна.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 sdf

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "Всичко Това":

    Да, чипирането на Запад е започнало отдавна, още след ВСВ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 некадърна статия

    22 2 Отговор
    значи всички споменати са балканци като чехи, словаци и поляци!?
    най шумните са румънеще особено когато са на ол инклузив. Така викат и крякат и се радват все едно са в рая. След тях са поляците по шум които са с големи претенции особено полякините. Други шумни много са израелците, особено палестинските израелци. Руснаците не вдигат толкова шум и не пият даже и като германците. Най големите къркачи са англичаните, скандинавците и беглгийците. Ако попаднете в хотел с много румънци и поляци в разгара на сезона, вероятно ще ви продънят ушите докато чакате дълго на бара за пиене
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    25 2 Отговор
    Глупости. То пък щото италианците, испанците, португалците, гърците, все едно не са същите?!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Какви5лв

    15 0 Отговор
    заглавието на статията трябва да е Hещата при славяните, които дразнят другите. Балканите не са само българия, сърбия и черна гора. 7-8 други нации липсват. руснаците, поляците и чехите не са балкански страни.
  • 27 ТРАДИЦИИТЕ И ОБИЧАЙТЕ..

    15 0 Отговор
    НА ВСЯКА НАЦИЯ И НАРОДНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЧИТАТ И УВАЖАВАТ..БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТКЪДЕ ПРОИЗЛИЗАТ. РОДЕНИ И КАКВА РЕЛИГИЯ ИЗПОВЯДВАТ! ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ТАЗИ СТАТИЯ ЦЕЛИ УНИЖАВАНЕ НА СЛАВЯНИТЕ КАТО НАРОДНОСТ 😇
  • 28 Теодор Рузвелт

    11 0 Отговор
    Това с киселите краставички и в Америка обичат по това се знае че тази статия е фалшива
  • 29 гост

    13 0 Отговор
    Ами, нормално като се видиш с приятел да се прегърнете,особенно ако не сте виждали много време!!!И как да си общуваме,от двадесет метра ли!Друго си е швабата да пърди постоянно и навсякъде,някак си по извисено е,европейско така да се каже.
  • 30 глупости

    11 4 Отговор
    Нищо вярно. Българите не сме славяни а Арийци. Салатата която някои наричат руска се казва Оливие и така се нарича в целия цивилизован свят. Тези които стоят прекалено близо и говорят високо са от Испания и Америка Латина. Тези които пушат много са Гърци и Сърби с които нямахме чак толкова много общо докато комунистите не докараха чалгата за да симулират промени. Да не пишем цяла статия.

    Коментиран от #32

  • 31 искам и аз да кажа

    8 1 Отговор
    Да не казваме че францизите се прегръщат и целуват постоянно.
  • 32 мутрагена Гена

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "глупости":

    Не знам по цял свят как е, но във Франция руската салата се нарича la Macédoine.
  • 33 Култура миянко

    9 0 Отговор
    Доста тенденциозна и фалшива статия.Само за едно нещо съм съгласен: личното пространство.Мен например много ме дразни,като чакам на опашка в супермаркет и тези зад мен ми дишат във врата или даже се опитват да ме подбутват ,уж небрежно да се движа по бързо.На два три пътиаха ,аха да го отнесат.А в Сащ масово в петък и събота след като затворят баровете към1.30 ч колко пияни хора съм виждал( да не обиждам животните) поради естеството на работата ми.Става въпрос за млади хора ,мъже и жени,начукани на мотика ,ужасно нагли,като държание.Подобно нещо в България съм виждал само в единични случаи за доста години.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    1 0 Отговор
    нема по-хищно животно на планетата ,от българин на шведска маса (all inclusive).....