Last news in Fakti

26 Април, 2022 15:31 6 707 1

Банка купи бижутата на оперната легенда Николай Гяуров

  • бижута-
  • бижу-
  • златен пръстен-
  • николай гяуров-
  • опера-
  • певец-
  • наследство

Неназованата родна банка дарила вещи на Гяуров безвъзмездно на Историческия музей в родния му град - Велинград

Уникалният сребърен пръстен на знаменития оперен ас Николай Гяуров, с който той не се разделяше и приемаше за свой талисман, е бил откупен от българска банка. Бижуто с антична гема от римски произход, изобразяваща слънчев конник, е било продадено на търг. Родната банка наддавала за него и след като го откупила, го дарила безвъзмездно на Историческия музей в родния град на Гяуров Велинград заедно с още негови вещи. Сред тях са сценичните му гримове, както и перуките от най-емблематичните роли на оперния певец - Борис Годунов, Крал Филип, Дон Базилио и Атила, пише flagman.bg.

Към дарението била прибавена и книгата на Алфредо Коломбани „LOpera Italiana Milano 1900” с посвещение към Николай Гяуров, както и поздравителен адрес от Павел Матев, председател на тогавашния Комитет по култура, до Николай Гяуров по случай рождения му ден.

Не е ясно как вещите на оперния колос са стигнали до продажба на търг, но подобна съдба имат и някои от неговите имоти. Наскоро стана ясно, че морската му вила в Златни пясъци е продадена на инвеститори и е превърната в луксозен хотел. Отдавна продадена е и къщата на Гяуров в полите на Витоша, която е същински архитектурен шедьовър, и бе обявена за продан още през 2009 г. от неговите син и дъщеря. Наследниците на световноизвестната оперна звезда – Владимир и Елена, не са в добри отношения и не се спогаждат. Това е една от причините наследството на баща им да бъде пръснато в ръцете на частни собственици.

Друг емблематичен имот на Гяуров е апартаментът му на столичната улица „Христо Белчев“, който също се превърна в ябълка на раздора за наследниците му. Според близки до фамилията той наскоро е бил продаден за над милион лева на известен столичен адвокат. Не е ясно каква е съдбата на жилището на оперната звезда в Модена, Италия, където той издъхна. През 2020 г. почина и неговата втора жена – Мирела Френи, която също имаше дял от несметното му богатство.

От родната къща на оперния певец, където е живял с родителите си Марияна и Георги Гяурови във Велинград, днес също няма и помен, но семейството на сина му поне пази вилата, в която той е отсядал, връщайки се във Велинград. Кокетният дом се намира на тиха уличка в родопския град и местните с гордост я показват на туристи и гости отвън.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо

    10 3 Отговор
    Браво на ПИБ, достойни за уважение!