Last news in Fakti

19 Май, 2022 16:45 1 284 6

Океаните по света с най-висока киселинност от 26 000 години

  • океани-
  • киселинност-
  • смо-
  • температури-
  • рекордни стойности

Според доклада на СМО нивата на въглероден двуокис и метан, които влияят на глобалното затопляне, в атмосферата през 2021 г. са надминали предишните рекорди

Океаните по света с най-висока киселинност от 26 000 години - 1
Снимка: Shutterstock

Океаните по света са достигнали най-високи нива на температура и киселинност на водата през миналата година, съобщи БТА, като цитира доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

В него се посочва, че топящите се ледници са довели до покачване на морското равнище до високи нива през 2021 г.

"Климатът ни се променя пред очите ни. Горещината от произвежданите от хората парникови газове ще нарани планетата за много идни поколения", каза генералният секретар на организацията Петери Таалас в изявление.

Според доклада на СМО нивата на въглероден двуокис и метан, които влияят на глобалното затопляне, в атмосферата през 2021 г. са надминали предишните рекорди.

Глобално средната температура за миналата година е била с 1,11 градуса по Целзий над средните стойности в прединдустриалната епоха и човечеството се доближава до прага от ръст с 1,5 градуса, след който ефектът от глобалното затопляне ще е драстичен.

Киселинността на океаните е най-висока за последните поне 26 000 години, защото водата абсорбира и реагира на увеличените количества въглероден двуокис в атмосферата.

Морското равнище се е покачило с 4,5 сантиметра за последното десетилетие, като годишният ръст от 2013 г. до 2021 г. е повече два пъти над този, отчетен за периода 1993 - 2002 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мммда

    2 0 Отговор
    Морето е кисело!
  • 2 Че кой

    4 0 Отговор
    Ги е мерил тогава?
  • 3 гост

    3 0 Отговор
    От колко години .Ко каза ко
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Американските домакинства да продължават да харчат три пъти повече ток от българските.
  • 5 Механик

    1 0 Отговор
    Кой измери колко кисело е морето преди 26000 години и с какви уреди?
    Предпоалагам, че и тогава това са били "англиските учени", дето стигнали до извода, че са пакистанци.
  • 6 Николай Стоименов

    0 0 Отговор
    Ти да видиш: те го наблюдават от 26000 години