Last news in Fakti

23 Май, 2022 18:15 2 251 1

Важно за хората с алергии

  • алергии-
  • полени-
  • дъжд-
  • алергични реакции

Този уикенд се очаква дъждът да изчисти въздуха от всякакви полени и да донесе спокойствие на всички алергични

Важно за хората с алергии - 1
Снимка: Shutterstock

Новата седмица ще бъде с висока концентрация на полени във въздуха. Прогнозата и данните за поленовия фон се изготвят всяка седмица от Мариела Христова – биолог от лаборатория “Алергия” към НЦЗПБ (Националният център по заразни и паразитни болести).

През следващите дни краткотрайни валежи и гръмотевици ще има само на отделни места. Така във въздуха ще се повиши концентрацията на алергизиращ цветен прашец. Основен алерген ще бъде отново поленът на тревите от сем. Житни. Продължават да цъфтят и иглолистните, отделящи огромно количество прашец, който не алергизира, но силно зацапва повърхностите.

Пухчетата на тополите, които също силно се забелязват, на практика не са алергизиращи, само дразнят механично, когато попаднат в носа, очите и устата. Освен това всяка година тополите цъфтят заедно с тревите от сем. Житни и така дискомфортът причинен от тревите лесно се приписва на тополите, информира bTV.

Събота и неделя очакванията са дъждът да изчисти въздуха от всякакви полени и да донесе спокойствие на всички алергични.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край реката редят се тополите

    1 0 Отговор
    Пухът на тополите също събира и концентрира полена от въздуха, така че е косвено алергичен.