Last news in Fakti

23 Август, 2022 12:17 2 730 9

Нарколог посочи ефективен начин за отказване от тютюнопушенето

  • нарколог-
  • тютюнопушене-
  • отказ-
  • психотерапия-
  • акупунктура

Специалистът съветва да се прибегне до психотерапия и акупунктура

Нарколог посочи ефективен начин за отказване от тютюнопушенето - 1
Снимка: Shutterstock

При отказване от тютюнопушенето е необходимо да се комбинира биологично и психотерапевтично лечение, посочва психиатърът-нарколог Олег Гончаров.

Според експерта никотиновите лепенки и дъвките могат да помогнат за преодоляване на лошия навик, но не трябва да се подминава и психологическия фактор. Гончаров подчертава, че може да има илюзорно усещане, че зависимостта може да бъде контролирана.

"Искам да пуша, не искам да пуша е илюзия, която не работи. Следователно психотерапията задължително се добавя към терапията, например мотивационно интервю, което помага на човек да остане мотивиран да откаже да използва никотин ”, подчертава наркологът.

Наркологът и психиатър Алексей Казанцев съветва да се прибегне до психотерапия и акупунктура. Специалистът добавя още, че в някои случаи четенето на тематична литература помага на пациентите. Освен това може да се използват и специални лепенки и спрейове.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съвършен човек

    3 1 Отговор
    Аз кога ще живея истински добре?
  • 2 Истина

    7 1 Отговор
    Хвърляш и толкоз !

    Коментиран от #4

  • 3 Съвършенството на 21 век

    0 2 Отговор
    Добре че аз не съм наркоман и пушач!
  • 4 Идън

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Никога изведнъж. Това е стрес за организма и този стрес избива в много посоки свързани с психическото и физическото здраве.Това е все едно човек с топлинен удар да се постави в хладилна камера или след пости да преядеш.Намаляват се бройките изпушени цигари всеки ден. Когато станат 3 или 5 отказът е лесен.А в края на краищата такова количество дори е за предпочитане пред някои хапчета. Дозата прави отровата или лекарството.

    Коментиран от #8

  • 5 Пушач

    4 1 Отговор
    Просто реших да не пуша и край вече стана година
  • 6 Бизнес

    3 2 Отговор
    Да лепенки ,да дъвки , да психо,да и игли … Е АЗ ЩЕ ПУША . А на вас ви препоръчвам СОПА терапия . Непомага но ПОНЕ ще ВИ БОЛИ .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 К@н@дец@ от Х@рв@рд

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Дрънканици на кило! Всичко от раз се отказва и после... инат т.е. характер.
  • 9 Доктор Ох сърби

    1 0 Отговор
    Глупости! Само се чудят как да вземат парите на хората. Няма никаква зависимост от никотина и никакви лепенки, хапчета, терапии или психолози не са нужни. Просто решаваш, че вече си пушил достатъчно и сега можеш и да спреш. Знаеш, че ако пожелаеш винаги можеш да започнеш пак. Дори можеш да си оставиш цигари в случай, че животът ти зависи от това, да запалиш отново.
    Пушил съм 40г, накрая бях на 2-3 кутии дневно и от 15 години съм ги отказал. Просто реших че мога и без тях, а спестените пари може да се използват по-интересно и по-полезно.