1 Октомври, 2022 06:34, обновена 1 Октомври, 2023 05:16 10 748 5

Кой има имен ден днес, 1 октомври

  • покров богородичен-
  • честване-
  • имен ден-
  • православие

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица, Св. ап. Ананий, Преп. Роман Сладкопевец, Преп. Йоан Кукузел

Кой има имен ден днес, 1 октомври - 1
Снимка: БНР

На днешния ден православната църква чества Покров на Пресвета Богородица, Св. ап. Ананий, Преп. Роман Сладкопевец, Преп. Йоан Кукузел.

Покров Богородичен (от църковнославянски: покривало) е народен и православен празник. В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Валхерна през 10 век.

Градът бил заплашен от нападение на сарацините. Събрали се били за молитва огромно множество хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в знак на защита.

Предполага се, че празникът е честван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, но по-късно е забравен или забранен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 г., когато князът построява една от най-красивите руски църкви на Нерл във Владимир и я нарича на Покров Богородичен.

От Руската църква празникът е заимстван в Българската църква през 19 век. По новия стил този празник се празнува на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.

Този ден е едно от реалните доказателства, че след своето успение – физическа смърт, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също така да ни помага винаги, когато това е възможно. Текст на притчата:

„На 1 октомври 910 г. арабите нахлули във Византия по времето на Лъв Мъдри. В храма във Влахерна, където се пазела безценна християнска светиня – една от дрехите на Пресвета Богородица, се събрали много вярващи, за да молят Господ за защита.

Сред вярващите в храма били Св. Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний. Около 10 часа вечерта Св. Андрей Юродиви вдигнал глава към купола на църквата и останал изумен от гледката. Във въздуха била Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци. Божията майка коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха – омофор и с нея покрила вярващите.

Св. Андрей Юродиви запитал своя ученик дали вижда Божията майка, а той потвърдил. Арабите били отблъснати от града. Населението било спасено, а всички научили, че именно Пресвета Богородица ги е спасила.

В знак на благодарност към защитата на Божията майка, църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен покров – покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се”.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита".

На този ден имен ден празнуват: Анани и Анания.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    24 2 Отговор
    На колене пред Света Богородица и нейния покров!!! И с Бог напред да вървим! Амин!
  • 2 Хахаха

    5 8 Отговор
    Пълни глупости пишете. Българската църква да взима нещо от руската !
    Българската църква е основала руската и само е давара.
    Първият патриарх на руската църква е бългъринът Киприан !
    БПЦ е на 1140 години, а РПЦ преко сили е на 550 г.
  • 3 Някои си

    19 0 Отговор
    мислят, че ще живеят вечно и трупат, крадени, пари за два живота. Само, че си правят сметка без кръчмаря. Когато се самозабравиш и си мислиш, че си голямата работа има кой да ти припомни, че си само шепа пепел.
  • 4 Да, разбира се

    7 1 Отговор
    История и църква, винаги са,, ръка за ръка,, но тези които пишете много исторически данни, няма кой да ви ги разбере тук, така пишете все едно ще се явявате на изпит, пред,, ректор,, нямам предвид в момента, автора..!
  • 5 Имах съученик

    2 0 Отговор
    Анани.Той почина,Бог да го прости!