Last news in Fakti

18 Юли, 2013 16:21 1 391 0

Китайска ученичка чете брайловото писмо с устните си (Видео)

  • брайлово писмо-
  • ученичка-
  • хонконг
Китайска ученичка чете брайловото писмо с устните си (Видео) - 1
Снимка: БГНЕС

 Сляпа ученичка в Китай чете  брайловото писмо с устни, съобщава Си Ен Ен.

Цанг Куан  е ученичка в Хонконг. Тя учи, въпреки че е сляпа и страда от сериозно увреден слух. Освен всичко останало, на нея й липсва чувствителност по върховете на пръстите, което дефакто я лишава от възможността да усвои  писмеността на слепите, създадена от Луи Брайл.

20-годишното момиче не се отказва  от амбициите си за образование, откривайки нов революционен начин за изучаването на специализираната азбука. Тя усеща издатините на брайловто писмо чрез устните  си.

Цанг признава, че не се сеща как идеята й е хрумнала, но в крайна сметка така успява да чете много по-лесно отколкото с пръстите си

Оказва се, че всъщност устните и езика са много по-умели в пространствената чувствителност. Те могат да възприемат две точки от брайловото писмо, намиращи се на разстояние от 1 до 3 мм една от друга. За сравнение пръстите на краката или дланите на ръцете могат да усещат точки на разстояние от 50 до 100 мм.

Преди средното си образование, Цанг е учила в специално учебно заведение, където е била  в клас съставен само от деца с различна степен на инвалидност. За техните нужди са се грижили специално обучени преподаватели, преподаващи им уроци чрез езика на глухите и брайловото писмо. Въпреки комфорта, който тя получавала в старото си училище, Цанг решила да запише редовно образование, което успешно да я интегрира към заобикалящата я среда.

Преходът й към стандартното образование не е бил лесен, тъй като в новото училище, в което тя учи няма преподаватели, които да са обучени да работят с ученици страдащи от подобни проблеми. Освен това тя е трябвало да изпрати всички нужни учебни материали на  намиращото се в Хонконг общество на слепите, което впоследствие да й ги върне, изписани на брайлова машина.

С времето нейните преподаватели успяват да се адаптират към ситуацията и започват да работят все по-успешно с нея, докато нейните съученици се стараят да улеснят максимално справянето й с учебния процес. Самата тя заявява, че вече е открила доста приятели сред тях.

В крайна сметка труда й се отплаща, като към момента тя е един от учениците с най-висок среден успех от положени изпити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА