Изследователи от университета "Рътгърс" и университета на Северна Каролина установиха, че на пръв поглед безобидните бурканчета за подправки могат да бъдат основен източник на замърсяване на хранителните продукти в кухнята, пише "Сайънс дейли", предаде БТА.
Докато готвят, хората постоянно използват подправки, в които може да има микроорганизми, като например причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в крайна сметка се озовават в човешкия организъм.
"Нашето изследване показва, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате предвид, както докато готвите, така и след това", казва професор Доналд Шафнър от изследователския екип.
За да се избегне подобна опасност, ученият препоръчва правилно боравене с храната, редовно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности и прибори.
"Целта на проучването беше да се определи разпространението и степента на кръстосано замърсяване на различни кухненски повърхности по време на приготвяне на храна", допълва Шафнър.
Изследователите установиха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са се оказали дръжките на крановете.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пластмовите
Коментиран от #2, #8
15:48 23.10.2022
2 и дървените дъски
До коментар #1 от "Пластмовите":
и кошовете за боклук, как да пием от тези хартиени сламки дето се топят и тези гадни бъркалки за кафе15:50 23.10.2022
3 Гост
15:50 23.10.2022
4 ха ха
16:09 23.10.2022
5 Рошко
16:12 23.10.2022
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 гларус
17:22 23.10.2022
8 нее
До коментар #1 от "Пластмовите":
Няма да ги хвърляш. Измиваш ги и ги слагаш във фурната на 100°C за 30 мин.19:00 23.10.2022
9 бушприт
08:16 24.10.2022
10 Джуджето хаяско
12:35 25.10.2022
11 123
16:35 25.10.2022