Last news in Fakti

23 Октомври, 2022 21:08 3 996 11

Предстои частично слънчево затъмнение

  • слънчево затъмнение-
  • частично-
  • за трети път-
  • 25 октомври

От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври

Предстои частично слънчево затъмнение  - 1
Снимка: Shutterstock

Третото за тази година затъмнение ще се наблюдава след дни от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври. Това съобщи Пенчо Маркишки, астрофизик от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски", цитиран от БТА.

Това затъмнение се случва преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунния перигей.

"За София затъмнението ще започне в 12:27:16 ч.", каза Маркишки. Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му, ще се наблюдава в 13:36:39 ч. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния хоризонт. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч.Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма фаза по време на максимума. За Варна максималната фаза ще настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението там ще бъдат съответно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението за Варна ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди.

За любителите астрономи Маркишки припомня, че е нужна защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на явлението. Поставяйте подходящи слънчев филтри пред очите си и пред обективите на използваните от вас оптични прибори, съветва специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй тъй

    5 1 Отговор
    Криза баце, и слънце не остана
  • 2 Браво

    2 0 Отговор
    Само това ни липсваше,и през деня лампи да палим
  • 3 Лунатик

    1 0 Отговор
    Началото на края на света.

    Коментиран от #6

  • 4 БНТ

    0 0 Отговор
    А след това от 1999 година, кога ще е следващото пълно слънчево затъмнение?

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Офф-чар

    3 0 Отговор
    Най-накрая една добра новина! Различна от войната в Украйна и ковид
  • 6 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лунатик":

    Не точно по скоро само луди учени и все още няма обяснение ,има и ловци на затъмнение ...Кечуа и Аймара
    тези две цивилизации са ориентирани към факта, че затъмненията са свързани с конфликти между луната и слънцето. Затъмнението настъпва, защото луната побеждава слънцето.....Цветът на короната на затъмнението е имало значение, тъй като дава прогнози за това какво ще се случи след това:
    Червено, това означава, че ще има война
    Бяло, те се подготвят за студена година
    Синьо, годината щеше да е дъждовна
    Жълто, известява горещи дни и пожари.
    за Мапучите божествата идват от небето. Анту е слънцето, генератор на живот и енергия, но и контрол на природата. Куйен е луната, управител на духа на водите и на женското начало, защитник на сънищата и свидетел на борбата срещу силите на злото. Без да знаят какво е слънчево затъмнение, мапучите дават име на това астрономическо явление на своя език. Наричат ​​го Lai Antu, което означава "смърт на слънцето". Слънцето е тяхното основно божество и фактът, че може да загуби силата си, е източник на страх.Мачи жени са се молили и мапучите са хвърляли камъни...
  • 7 поне се посмяхме

    0 0 Отговор
    Покрай затъмнението поне да се посмеем на шегите.А у наше село минава момчето за тока.Дано не го свари тъмното,че да уплаши.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    От Земята, Луната и Слънцето изглеждат с еднакъв диаметър. Природна даденост. Това въпреки, че Слънцето е около 400 пъти по-голям диаметър от Луната. Но пък е толкова по-далече в сравнение с Луната - геометрично подобие.
  • 9 Вова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БНТ":

    20 April 2023 Total Solar Eclipse

    Ще е видимо в района на Папуа и Нова Гвинея, Индонезия, северната част на Австралия.
  • 10 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БНТ":

    2081-ва година
  • 11 Ффхйн

    0 0 Отговор
    Смятам да го гледам по БНТ там са много добри в отразяването на подобни явления.