31 Октомври, 2022 22:30 5 748 45

За поредна година СНИМКА на българско дете в хелоуински костюм взриви мрежата

  • хелоуин-
  • българия-
  • празник-
  • разделение-
  • спор

Разделението бе дали трябва да се празнува въобще този празник у нас

За поредна година СНИМКА на българско дете в хелоуински костюм взриви мрежата - 1
Снимкa: Shutterstock

Снимка на дете в София, облечено като Смъртта за Хелоуин, предизвика ожесточен спор в мрежата, пише Glasnews.bg.

Разделението бе дали трябва да се празнува въобще този празник у нас. Според мнозина важното в случая е желанието на детето.

За поредна година СНИМКА на българско дете в хелоуински костюм взриви мрежата

"Оставете децата да празнуват каквото си поискат, б*ти комплексарския народ, щом им е забавно и им харесва нека го празнуват, б*ти кретените в тая държава, всеки комплексар. Повечето такива на живо изглеждате всякаш за вас всеки ден е Хелоуин, бачкате 8 часа и се разхождате като изнервени зомбита. Пийнете си успокоителните", съветва Марио П.

"Само ходите и снимате, оставете децата да си живеят детството и да не се чувстват притеснени, че ще ги снимате и качвате по групите. Всеки си празнува каквото иска, който иска Хелоуин да празнува, кой иска 9 септември да си прави манифестации и така.", отбелязва друг.

Други не смятаха точно така.

"Този гаден американски празник въобще не трябва да се споменава в България! Малко ли български и християнски празници имаме?", пише Наско П.

Не липсваха и мнения, че това, че почиташ този празник, не значи, че не почиташ Деня на народните будители.

Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално е разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

Честването на Хелоуин води началото си от традициите на древните келти в Шотландия и Ирландия.

Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с празника. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.

Той е вторият най-комерсиален празник след Коледа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да е живо и здраво!

    95 16 Отговор
    Майка му и баща му показват колко са деградирали!

    Коментиран от #23

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    83 8 Отговор
    ТОВА не е БГ ПРАЗНИК

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    77 12 Отговор
    Ошашавихте дечурлигата. Вече не знаят на чии хора са.

    Коментиран от #9, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    82 9 Отговор
    За колониалните роби е чест да празнуват празниците на господарите си

    Коментиран от #10

  • 7 Койчу

    69 10 Отговор
    Ами то както тръгне така си и отива. Не е правило ама много често детските игри продължават и като пораснат. А се чудим после защо имало масови убийства и други такива ексцесии.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ганьо,Ганьоо

    13 29 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Ами Дядо Мраз и Снежанка забрави ли
  • 11 Празнуващ Хелоуин

    13 82 Отговор
    Хелоуин е як купон 🎃 веднъж се живее, трябва да се купонясва, а шматките да си говорят каквото искат 🤣

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нннн

    66 9 Отговор
    150 убити празнуващи Хелоуин в Сеул. В България засега се задоволяваме с идиотщини... Трябва да се забранят рекламата на този ,,празник" и продажбата на съответните атрибути (за ужас на търговците).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хайле Селасие

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "За едно нещо живея!":

    Аз също
  • 17 Анонимен

    72 7 Отговор
    Само ще ви попитам дали някой друг народ доброволно ще започне да празнува 24 май или Лазаров ден или Никулден защото са много ларж? Само ние обичаме още от време оно да се "гърчеем", а сего са облизваме и да се правим на дреги, които не сме. И за щастие не сме! Научете си децата да го разбират и да имат национално самосъзнание, а не само консуматорско.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Соваж бейби

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не знам защо се вкарва на мода по цял свят ?Преди повече от 2500 години в Ирландия, Великобритания и северозападна Галия /днешна Бретания/келтската година завършвала в края на октомври, в нощта на пълнолуние.Празник и за мъртвите едновременно и нова година -Samain...През 1846-1848 г., след болестта по картофите, ирландците емигрират в Съединените щати и отнасят със себе си приказки и легенди.
    Сигурно знаете легендата за Jack O’lantern пияница, който се осмелил да се противопостави на дявола, като му е направил шега че е изгонен от Рая на 31 октомври, ден преди смъртта си. После е бил осъден да се скита вечно , като му е дал да изяде една ряпа и запалена свещ, която сложил вътре, за да попречи на вятъра да я издуха.Хелоуин е национален празник в Съединените щати от края на 19-ти век, с традиционното търсене на сладкиши от къща на къща и прочутия Trick or Treat: лакомства или лош късмет. Много по интересна я намерили американците от ряпа, тиквата е станала звездният символ на този празник.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Соваж бейби

    37 7 Отговор

    До коментар #18 от "И пак":

    Простотия изобщо не го харесвам,магазините са много грозни с тези декори и облекла продавачките , и за деца и да ходят по къщите като просяци на такова ми прилича .Тука има заблудени или американофили не ги зам ама аз този празник никога не съм го празнувала и не съм излизала с децата ,не им е и на тях интересно .Дори и в двора не слагам декор има и къщи с декор на Хелоуин ,иначе не връщам деца позвънили за бомбони .

    Коментиран от #25

  • 22 Народна памет

    48 3 Отговор

    До коментар #19 от "Соваж бейби":

    Де да знаеха сънародниците ни и да разказваха на децата толкова много и за кукерите, нестинарите, русалките, самодивите, самовилите, баба Шарка и мн. др. от нашите народни и фолклорни традиции. ...НО– Мечтите са безплатни, а това да седнеш, да се поровиш, да научиш и предадеш на децата си е Прекалено трудно и отнема супер много време и енергия. Юруш на тиквите, тиквениците и комерсиалните истории– за тях се искат кинти, а не акъл!!!( плаче ми се!) И Честит светъл празник на Народните будители! Научете децата си, или научете от тях поне за трима такива от историята ни и споделете познавате ли поне ЕДИН съвременен български будител.

    Коментиран от #26, #40

  • 23 Много грешите

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да е живо и здраво!":

    Това е генерал атанас атанасов, който отива на инструкции в американското посолство!
  • 24 Не на измислицата

    50 6 Отговор
    На този чужд обичай, сутринта телевизиите в България се бяха направили целите в паяжина и много грозна декорация, срам, мисирките да виновни, откога говорят за това,продажници, а за децата родителите са виновни, че им позволяват, а не им обясняват за българските празници

    Коментиран от #35

  • 25 Народна памет

    37 3 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Ако се събере всичката тоалетна хартия, която късат и хвърлят малчуганите, сигурно производителите ще им платят обучението в колеж( най– малко), защото им създават работа поне за една година ( егати икономическия ефект!). Ако яйцата не бяха хвърляни по дворове, прозорци и улици – кокошките щяха да си почиват, дечицата щяха да ядат истински торти, кексчета или палачинки, и цената на Едно яйце нямаше да гони цената на един хляб...но Тиквен ден( от все сърце се радвам, че отмина). Честит днешен светъл Ден на народните будители!!! Вместо тиквени фенери, купете на дечицата си по едно българско знаменце и една българска книжка!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИДИОТИТЕ

    34 4 Отговор
    ОТ. ВСИЧКО ПРАВЯТ ПРАЗНИК
    ПРАЗНИ ПРАЗНИЦИ НА КУХИ. ТИКВИ!
  • 28 Шефа

    9 35 Отговор
    Това е един ден в който децата могат да се облекат с костюм и да ядат сладко на корем. Никое дете не се интересува от Ирландия ли е празника, католически ли е или какъвто там иска.

    Празника е за децата и всички възрастни, които забраняват на децата си да се забавляват щот не било българско с други деца трябва да се засрамят.

    Това, че някои възрастни го използват за да компенсират за неизживяно детство е съвсем отделен върпос.

    Коментиран от #34

  • 29 гфжцд

    30 6 Отговор
    Трагедия. Ние българите сме длъжни да се опитаме да запазим децата си от тази зараза на сектантите. Децата ако им дадеш ще празнуват всяка глупост която видят и чуят, но възрастните са за това за да ги възпитат. Имаме си хилядолетна традиция за празнуване на истински празници и нямаме нужда от отровата на сектите. Всеки българин да пази Светото Православие, за да може да опазим и България. И така всеки от поста които заема да се захваща с помоща на Господа наш Иисус Христос и на всички Православни светии да воюва с врага на човечеството и козните му.Отричаме и отхвърляме отровата на поднебесния и сектите му и славим Христа Иисуса.
  • 30 Да Коледа е

    14 0 Отговор
    Комерсиален празник, но Рождество Христов не е!
  • 31 Христово

    30 1 Отговор
    Честит празник на Народните будители!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Празнуващ Хелоуин

    3 38 Отговор
    Дреме ми за измислените ви будители 🤣
  • 34 Абре абдaл

    24 4 Отговор

    До коментар #28 от "Шефа":

    Това е поредния некротически ритуал, налаган от глобалните сaтaнисти и изврaтeняци през - "няма нищо лошо, я как му се радват децата".
  • 35 ТОЧНО

    28 1 Отговор

    До коментар #24 от "Не на измислицата":

    Така е, мисирките са виновни.Вместо да говорят за Будителите, те се надпреварват да възхваляват за някакв празник.Сънзация .Но нали имаше СЕМ
  • 36 Буха ха

    30 3 Отговор
    Хелоуин си има своята роля в тоталното затъпяване и опростяване на народонаселението. Много по лесно се управлява стадо овце от "стадо" тигри
  • 37 34567876543

    24 2 Отговор
    У БГ имате проблем с две оръжия на запада -генното оръжие и идеологията за намаляне на вниманието какво се случва около вас и като материал,особенно вашите деца ,които няма да живят в собственна държава и порядки ,без идентичност,неволеви характери,бездушни бъдещи поколения.Православен народ да се ползва с католически празници си е пътник.Всеки народ си заслужава съдбата ,която си избира .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Идън

    7 6 Отговор
    Отдавна отбелязвам Helloween. А също така и Accept, Gamma Ray,Удо, но най- много Michael Schenker.
  • 40 Идън

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Народна памет":

    При нас издълбани тикви с връвчица или тел за дръжка и вътре свещ правехме вечерта на Димитровден. Тиквата е последното,което се прибира от полето- всичко друго вече е прибрано от градините и тиквите са онова нещо, което отбелязва , че сме готови за зимата. Стадата са прибрани- стопаните са се разплатили на пастирите и печките започват да се палят- за да е топло на децата.. А децата пообиколят улиците с тиквите в ръце и се прибират д а присъстват на почитането на Светеца със свещичка и гозбите на баба...

    Коментиран от #42

  • 41 абе,

    21 1 Отговор
    Това ми е най-гнусния /празник/ и то поради отвратителните костюми в които празнуващите се обличат.Игнорирам този търговски гробищен маскарад,отвратителен начин за почитане на мъртвите.
  • 42 Соваж бейби

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Идън":

    В България е друго ,Хелуин е друго малко изкривена версия ,бил е забранен от християнската църква ,после си го връщат другата църква под друго име пак в календара дълга история .Джак с фенера, героят, който е вдъхновл Кошмара преди Коледа! Осъден да се скита вечно в мрака между Ада и Рая, като си осветява марка, с огън в изваяна ряпа. В Съединените щати ряпата е заменена от тиква. От 5 години упорито правят опити да го легализират и в Франция с най различни маркови продукти,бонбони ,облекла но не минава номера .Някой магазини ,касиерки ,но до там и малко хора намират се ,но до там .От тази държава също не можеш да убедиш хората както и в България да се празнува ирландската задушница ,задължително е присъствало и прасето на масата ,което е било символ на лош звяр и се изяжда ....Иначе пък рок бандата много ги харесвам не знам защо са си лепнали това име .
  • 43 Орех

    6 0 Отговор
    Идва от,, Козяк,,
  • 44 Това няма никаква почва в българия

    5 1 Отговор
    само чуждопоклонници и безродници го празнуват ,те предават българската нация , празници и традиций затова българия изчезва с всеки ден по малко
  • 45 Русенец

    4 1 Отговор
    Кога изоставихме сурвакането и прегърнахме чуждите ритуали? Ще се събудим ли, скоро или и децата си ще възпитаме в чуждопоклонничество?