Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 14:45 1 475 10

Цигарите увеличават риска от развитие на диабет

  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • диабет тип 2-
  • здраве-
  • рисков фактор

Вероятността от заболяване сред пушачите е по-голяма

Цигарите увеличават риска от развитие на диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Тютюнопушенето е един от най-важните контролируеми рискови фактори за диабета и затова вероятността от заболяване сред пушачите се увеличава, заяви пред РИА Новости Олга Котешкова, ръководител на отдела за обучение и лечение на диабета в Департамента по здравеопазване в Москва.

"Тютюнопушенето е един от основните модифицируеми рискови фактори за развитие на диабет тип 2, така че рискът пушачите да се разболеят от диабет е много по-голям" заяви ендокринологът.

„Пушенето намалява чувствителността на тъканите към инсулина. Вдишването на никотин предизвиква вазоспазъм. Рискът от образуване на атеросклеротични плаки - отлагания на холестерол - се увеличава няколко пъти, когато пушите”, каза тя.

"Тютюнопушенето се отразява неблагоприятно на храносмилателните органи, предизвиква повишаване на адреналина, води до депресия, раздразнителност, високо кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм. Пушачите имат по-лошо заздравяване на раните, което може да доведе до гангрена. Тютюнопушенето оказва неблагоприятно въздействие върху малките кръвоносни съдове в тялото на пациента. Пушещите пациенти с диабет могат да имат повишен риск от увреждане на бъбреците и очите", обясни Котешкова, предава БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    5 0 Отговор
    Олга Котешкова-ръководителка на отдела за обучение и лечение на диабета в Департамента по здравеопазване в Москва.
  • 2 цербер

    1 7 Отговор
    Цигарите са вредни за човека. Мой роднина почина от запушване на белите дробове преди няколко месеца. Почти не можеше да диша и говореше едвам-едвам. Свистене се чуваше ,като издишваше.

    Коментиран от #5

  • 3 шири

    5 6 Отговор
    Да оставим,че цигарите вече не са такива,както едно време. Сега са пълни с боклуци и отровни вещества,дори и тютюн нямат. Миришат на клозет,като горят.
  • 4 Ние не пушим цигари

    5 6 Отговор
    Пушим основно акцизи !
  • 5 Може и да не е от цигарите

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Ковид симптомтиката е подобна. Задух - бронхиален спазъм.Оправя се със спрей за астма.
  • 6 Идън

    12 1 Отговор
    Я стига! На фона на някои хранителни продукти цигарите са най- безвредни. ,,Погрижили са се,,- филтърът стига до половината на цигарата.От едно листо тютюн се пълни цяла кутия. А и по- добре да изпушиш пет цигари- отколкото да изядеш двеста грама оцветители- консерванти- набухватели и кой знае още какво.. А и почти всички болести се отключват от негативни емоции- стрес и невежество.Има много по-страшни неща от диабета...
  • 7 знам , така си е

    11 2 Отговор
    Един приятел ги отказа , стана 120 килограма и разви диабет .
  • 8 Пендо

    3 7 Отговор
    "Цигарите увеличават риска от развитие на диабет"
    Пропуснахте да кажете - и КОВИД
  • 9 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    Алкохола или дрогата хич не са вредни?Един комшия младо момче на 23 години скоро получи инфаркт ,едва го спасиха и то не от цигари ами от хранителните добавки за мускули ,иначе не пуши .Аз ги дъня по една кутия на ден ,преди бяха 2 кутии още съм добре ,даже нямам бръчки като изляза с дъщерята кой не ме познава за приятелка ме вземат.Ха сега де ,два пъти в седмицата и си пиивам по една ,две чашки алкохол .Мерси на Бог ,всичко ми е на ред ,това са лъжливи статии.

    Коментиран от #10

  • 10 Идън

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    :) Но ужасяващите картинки и надписи са само върху кутиите цигари...Това за мен е психически тормоз над пушачите, които плащайки висока цена помагат с парите от акциза да се лекуват много хора. Алкохолът и наркотиците не убиват само тези, които ги употребяват ако вземем за пример катастрофите по пътищата...И тяхното въздействие е по- бързо и много по- силно върху мозъка от това на тютюневите цигари...