Last news in Fakti

7 Декември, 2022 11:32 1 739 3

Откриха останки от непознат вид малки динозаври (СНИМКА)

  • останки-
  • скелет-
  • кости-
  • динозавър-
  • аржентина

Костите на малките динозаври са открити от аржентински палеонтолози

Откриха останки от непознат вид малки динозаври (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Палеонтолози откриха непознат досега вид малки динозаври в Аржентина, живели на планетата преди 70 милиона години, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Националния съвет за научни и технически изследвания, пише БТА.

Останките са намерени близо до местността Салитрал Морено, разположена на юг от град Хенерал Рока. Специалиститe идентифицират нов вид динозавър, живял в аржентинска Патагония в края на периода креда, преди около 70 милиона години.

Новият вид е наречен Patagopelta cristata на мястото, където са намерени останките. Според учените е бил малък по размер в сравнение с други древни гущери - около 2-3 метра дължина.

Палеонтолозите са изследвали кости, открити около Салитрал Морено през 80-те години на миналия век. Специалистите не успяват да съберат пълен скелет на динозавър, но получената информация е достатъчна, за да смятат, че става въпрос за нов вид анкилозавър. Останки от тези тревопасни често са откривани в Северното полукълбо и много рядко в Южното.

Според една от хипотезите на специалистите размерът на Patagopelta cristata се дължи на факта, че на островите, в които се е превърнала северната част на Патагония, са успявали да оцелеят малки индивиди заради липса на храна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    2 0 Отговор
    Малък ама с големи зъби.

    Коментиран от #2

  • 2 Палеонтолог

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Същият е като украинският"герой" Зеленски малък но с големи зъби.
  • 3 Иванова

    0 0 Отговор
    Тове скелет на кучето ми на младини. Умря от пилешка кълка и го закопах.