Last news in Fakti

9 Януари, 2023 15:31 2 565 7

Маите са имали своя пазарна икономика

  • маи-
  • мексико-
  • южна америка-
  • история-
  • древни култури-
  • древна цивилизация-
  • икономика-
  • гватемала

Маите са разполагали с огромна икономическа свобода и са били способни да купуват и продават изработени от тях стоки

Маите са имали своя пазарна икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Преди повече от 500 години на територията на днешна Гватемала маите са търгували при много по-слаб контрол от властите, отколкото археолозите са смятали досега, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Изследване на учени от университета на щата Вашингтон, САЩ, върху латиноамериканската античност сочи, че управляващият елит тогава не се е намесвал в добива и търговията с обсидиан извън зоната на централизирания контрол. В районите с източници на обсидиан, използван за производството на оръжия и оръдия на труда, добивът и търговията с него се управлявала от местното население. С течение на времето добивът на естественото стъкло от вулканична лава и наличието на занаятчии за обработката му води до създаване на система, която по много начини напомня на съвременната пазарна икономика.

"Учените допускат, че търговията с обсидиан е била контролирана от управниците на маите, но нашето изследване показа, че това не е било така, поне не в този регион", каза Рейчъл Хоровиц, ръководител на изследването и преподавател по антропология в университета на щата Вашингтон. "Изглежда хората са разполагали с достатъчно икономическа свобода, като включително са имали възможност да купуват и продават занаятчийски стоки на места, наподобяващи съвременните супермаркети", каза тя, цитирана от БТА.

Хоровиц и екипът ѝ са извършили геохимичен и технологичен анализ на артефакти от обсидиан от 50 обекта около древната столица на народа Киче, за да определят произхода на суровината и техниките за обработката ѝ. Резултатите сочат, че управниците на народ киче са контролирали търговията само в районите около столицата, но не и извън тях, дори в завзети от тях територии.

"Отдавна съществува убеждението, че хората в миналото не са имали пазарна икономика, което е малко странно, ако се замислиш. Защо тези хора в миналото да не са имали пазарно стопанство? Колкото повече се вглеждаме, толкова повече осъзнаваме, че има множество различни начини, по които животът на хората в миналото прилича на съвременния", каза Хоровиц.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да но Траките

    6 0 Отговор
    са имали своя и преди тази на Маите! Само че сега какво се сбърка незнам!

    Коментиран от #2

  • 2 Индийски БИВОЛАР

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да но Траките":

    А МОШЕ И ШИМОН СА ПРАВИЛИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ
  • 3 ⚜️Просветен⚜️

    9 0 Отговор
    Да но Европейския съюз си няма пазарна икономика! Има си таван на цените и субсидии, което си е чист комунизъм! Освен това ЕС представлява вид Интернационал , нищо че до вчера се бориха с комунистическия интернационал! А ние любезно ще се правим, че не ги забелязваме тези противоречия! Аре у лево!
  • 4 кака Тити

    1 1 Отговор
    а касови апарати?
  • 5 плевен

    2 0 Отговор
    От американски екип, ръководен от жена, можеш да очакваш само глупости.
    Маите са имали силно централизирана икономика, благодарение на която са оцелели. Земеделците са били заядължени да поддържат централизирани хранителни складове. Това им е помогнало да преодоляват периодите на суша, причинени от Ел Ниньо. А тези периоди са траели по няколко години.
    Янките са установили от къде е идвал обсидиана и нищо повече. Оръжията с режещи ръбове от обсидиан са били в основни за голямата армия на инките. И няма да са централизирани?

    Коментиран от #7

  • 6 МАИТЕ ДАЛИ СА ИМАЛИ БОЙКО ЦЕЦО И ГОРАНОВ

    1 0 Отговор
    СВЕТАТА ТРОИЦА НА ГЕРБ . ПАЗАРНИ КРАДЦИ ОТ СЕЛСКО ПОТЕКЛО !
  • 7 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Всичко, което намирисва на централизация трябва да бъде отричано! Току виж индианците открили централизираната икономика, демек комунизма. От друга гладна точка, хубаво е бледоликите са ги изтрепали, за да въведат хубавата пазарна икономика.