Last news in Fakti

23 Август, 2013 13:48 6 571 0

Заспивате на работа? 7 трика как да останете будни

  • съвети-
  • работа-
  • сън

Пиенето на кафе и движенията помагат да се събудите, но има и други начини

Спите ли на работа? Разбира се, че отговорът е не! Само че замислите се малко и ще се сетите, че поне 1-2 пъти сте задрямвали или сте затваряли за малко очи. Изморени, недоспали, препили от предишната вечер или просто ви е скучно, причините, които биха ви накарали да заспите на бюрото си са безброй, но как да останем будни въпреки изтощението?

Ето няколко бързи съвета как да прогоните съня от клепачите си:

1. Слушайте музика, за предпочитане по-енергична.

Музиката предизвиква емоционални реакции при хора и ангажира вниманието на много части на мозъка. Ако е възможно, танцувайте или пейте заедно с песента, която слушате.

Дразнеща музика може да ви държи будни по-добре от музика, която познавате и ви харесва. Но не пречете на бодрите си колеги и не забравяйте да използвате слушалки!

Слушайте тихо вместо силно. Често срещано погрешно схващане е, че силната музика ще ви помогне да стоите будни. Всъщност е точно обратното. Тихата музика ще помогне повече в борбата ви със съня тъй като ви принуждава да слушате внимателно, за да чуете инструментала или текста на песните.

2. Стойте на ярка светлина.

За предпочитане е естествената дневна светлина. Вашият биологичен часовник се регулира от излагането на слънце. Това означава, че може да излъже тялото ви да вярва, той трябва да бъде будно, дори когато се чувствате ужасно уморени.

Ако можете да излезем навън (дори в облачен ден) или хвърлите зареян поглед през прозореца за цяла минута, вие ще станете по-бдителни. Силната изкуствена светлина също върши работа. Колкото по-ярка е – толкова по-добре. Където и да работите, старайте се да имате добра светлина, ако трябва си донесете лампа за бюрото.

3. Дъвчете лед.

Ако дъвчете лед е почти невъзможно да заспите. Ниските температури запазват мозъка свеж. Дори докато шофирате късно през нощта, и се чувствате изтощен.

Въобще дъвченето на нищо, дори ако това е химикалка или молив, кара тялото ви да мисли, че се храните. Тялото ви ще се подготви за приема на храна чрез освобождаване на инсулин, което ще ви направи по-бдителни.

4. Наплискайте си лицето със студена вода.

Ако това не е достатъчно студено, свалете си пуловер или сакото, така че да останете на студено. Отворете прозорец или пуснете вентилатор или климатик насочени към лицето ви.

5. Използвайте обонянието си.

Силен аромат – приятен или не - може да ви направи по-бдителни много бързо. Ароматерапията често препоръчва етерични масла от розмарин, мента, евкалипт или кафе (сварено или на зърна) за стимулиране на нервната система и намаляване на умората. Отворете шишенце ароматно масло и вдишайте дълбоко когато се чувствате сънливи.

6. Яжте здравословно.

Яденето може да ви помогне да останете будни, толкова дълго, до колкото избегнете да напълните стомаха си. Както повечето от нас знаят, яденето в големи количества често ни прави сънливи, така че хапвайте по малко.
Същото важи и за кофеина - консумирайте кафе, сода или енергийни напитки на малки дози.

Избягвайте закуска, които са с високо съдържание на въглехидрати (кифлички, препечен хляб, сладкиши, гевреци и др.) Такъв тип храна дава на тялото ви голямо количество захари на куп и ще ви се приспи моментално.

Хапвайте семки, но без ръце - използвайте само зъбите и езика си. Това ще раздвижи мозъка и ще ви попречи да заспите. А солта на слънчогледовите или тиквените семки е ободряваща и стимулираща.

7. Движете се!

Ако се разтегнете или усучете тялото си, това ще помогне за подобряване на циркулацията на кръвта, което пък ще помогне да се събудите. Ако движите главата / шията си за около 20 секунди също може да помогне.

Правете упражнения. Само защото сте в седнало положение не значи, че не можете да използвате мускулите си.

Ако има къде, опитайте прости упражнения като скокове, лицеви опори, коремни преси и клякания. 

Ако тези трикчета не ви помогнат, просто се наспете добре следващия път, за да се събудите бодри и отпочинали!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА