Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 11:47 2 834 15

Благородни елени и елени лопатари бяха разселени в Източните Родопи

  • благороден елен-
  • елен лопатар-
  • източни родопи-
  • разселване-
  • фондация по-диви родопи

"Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи", споделя Стефан Аврамов, експерт във фондация "По-диви Родопи"

Благородни елени и елени лопатари бяха разселени в Източните Родопи - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

17 благородни елени и 96 елени лопатари са разселени в Източните Родопи тази зима от Фондация "По-диви Родопи" в сътрудничество с държавни ловно стопанство "Женда, ловно-рибарските дружества "Крумовград" и "Кърджали" и Националния ловно-рибарски съюз.

Животните са под постоянно наблюдение от екипа на фондацията и партньорските организации и не трябва да бъдат ловувани поне 5 години, съобщиха от "По-диви Родопи", предава news.bg.

"Целта ни е да възстановим двата от общо трите вида елени, които се срещат в България, в целите Източни Родопи", споделя Стефан Аврамов, експерт във фондацията.

За следващите няколко години се планира разселване на още стотици животни в Източните Родопи. През февруари 2023 година предстои там да бъдат разселени още 35 благородни елена - в района на селата Болярци и Кирково в сътрудничество с ловно-рибарските дружества "Кирково".

През последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатари, както и 50 благородни елена, с което са създадени няколко увеличаващи се субпопулации на двата вида. Това представлява най-мащабното разселване на елени в България.

От "По-диви Родопи" обясняват, че остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Белоглавите лешояди, които се размножават в района, редовно се хранят с трупове на елени, станали плячка на хищници вълци. "Очакваме през следващите години да сме свидетели на повече доказателства за лешояди, "разчистващи" трупове на елени - било то снимки от фотокапани или сателитни предаватели, проследяващи движенията на животните и птиците", посочва още Аврамов. Пасейки храсти и дървета, елените заедно с другите тревопасни също така помагат за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион.

Популациите на елени се увеличават всяка година, както благодарение на разселване, така и по естествен път.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Благородният елен също е бил широко разпространен в миналото в България. На няколко пъти е бил на границата да изчезне, но е бил възстановяван. През 90-те години на миналия век числеността му бе рязко намалена заради бума на бракониерството, но в последните години видът бавно се възстановява в цяла България.

От фондация "По-диви Родопи" отбелязват също, че елените са интересен обект за наблюдение и снимане от туристи и фотографи и допринасят за утвърждаването на района като интересна туристическа дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    9 0 Отговор
    Дано не ги пречукат горките...
  • 2 Ром Бакарди

    2 3 Отговор
    Браву, браву...многу хуубава нувина....тъкмо наште роме угладняха, сига ша кльопат еленски бут, филе елена и локанки. Саму им дайти малку време да са урганизират и ша има нощни стрелби по движещи се мишени.
  • 3 Соцфосил от Възраждане

    2 5 Отговор
    Ужаст, някакво джендарско НПО пак е развъдило нещо с европейски пари без покритие.
  • 4 Дано

    12 1 Отговор
    живеят спокойно животните , че бракониерите край нямат !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сила

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Румен":

    БУЛГАР, БУЛГАР..... рипаш ли пиянски хора в калните селски бари, пуцаш ли у хоремаго с чифтето...... БЪЛГАРИ, ЮНАЦИ..... НА ТРИ МОРЕТА
  • 7 СПОРЕД МЕН

    6 3 Отговор
    ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ считат, че женския елен се нарича сърна. И тези полуграмотни хора, които бъркат Ирландия с Исландия, калий с калций, които не могат да пресметнат точно колко евро ще получат срещу един лев, каква е разликата между Президентска република и Република с парламентарно управление (както е записано в Конституцията), та тези хора ще гласуват на Референдум!

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 Хубаво е ,

    2 3 Отговор
    че го казвате! Бракониерите това и чакат.
  • 9 сложете им предаватели!

    3 0 Отговор
    сложихте ли им предаватели на рогите да се виждат къде са и дали са живи?

    и по тия животни се стреля от политик нагоре па тия няма кой гоо съди защото има за много други неща дето не ги съдите па за един убит елен ли ще влизат в затвора?

    обикновенния ловец по елени не стреля , това животни с ловна пушка трудно се убива да не кажа че е невъзможно почети
    проблем са тия с карабините но кои има карабина? ъ? защо я има тая карабина и по какво се стреля в бг с карабина?
  • 10 ГОЛЯМ СМЯХ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "СПОРЕД МЕН":

    90% са не са половината, бъдете спокоен

    макар да казаха че 80 % са дебилите, ас мисля са доста повече %
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "СПОРЕД МЕН":

    женското на ЕЛЕНА се казва ЕЛЕНКА господине! ас съм много учено
  • 12 Ром Бакарди

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "СПОРЕД МЕН":

    Ева.ла ве, умнико! Кат са имаш за толкоз умен и акъллия, я кажи как ти му викаш на женскиа елен? Питам та, щот си признавам чи сам прозт, ама ей тъй, за обща колтура. Щот мисля да влизам у стани бугат и аку ми са падни тоз вапрос, да сам пудготвен идин вид.

    Коментиран от #13

  • 13 СПОРЕД МЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ром Бакарди":

    Женската на елена се нарича КОШУТА, а мъжката сърна се нарича сръндак (или сърнец).
  • 14 прекрасно

    0 0 Отговор
    Но скоро ще бъдат изядени от двукраките. Имаше един момент, преди години, когато жив заек не беше останал в горите.
    Ако бездомните кучета, котки, гълъбите, които се навъдиха по градове и села, ставаха за храна, кметствата щяха да си отдъхнат.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Браво за инициативата, из Централна Европа по горите е пълно с елени и сърни...