Last news in Fakti

1 Март, 2023 05:00, обновена 1 Март, 2024 04:13 3 565 15

Честита Баба Марта! - Март 2024

  • баба марта-
  • празник-
  • мартеници-
  • традиции

Един от най-любимите празници на малки и големи

Честита Баба Марта! - Март 2024 - 1
Снимка: Shutterstock

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

Обреди и Традиции

Легендите и преданията, свързани с Баба Марта, са многобройни. Според една от тях тя е сестра на Малък и Голям Сечко (месеците януари и февруари) и е люта и сърдита, защото двамата ѝ братя или правят някоя голяма пакост, или винаги изпиват виното и не я оставят да го опита. Друга легенда пък разказва за една козарка, която извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Тя била убедена, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея. Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата. Не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото ѝ замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни. Според вярванията нейното променливо настроение и избухливост оказват влияние на времето. В миналото се вярвало, че когато тя се засмее, навън ще е слънчево и топло, но разсърди ли се, задухва силен вятър и облаци закриват слънцето. Именно затова огромна част от традициите и обичаите, свързни с този ден и месеца като цяло, са посветени на умилостивяването на Баба Марта. Поверието гласи, че на първи март тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червени чорапи и червена зaбрадка. Хората вярвали, че старицата ще влезне само в спретната и подредена къща.

На 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.

Според някои вярания на този ден се празнува и за предпазване от змии и гущери, схващани като потенциални вредители. Като предпазни мерки срещу тях палят огън, прескачат го, люлеят звънци, обикалят къщата.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват специално за 1-ви март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца, младоженците или новородените домашни животни. Мартениците се слагат на китките, на врата като огърлица или на дрехите отляво. В някои български региони мястото, където е поставена мартеницата зависи от социалното положение. Младите неомъжени девойки носят мартеници от ляво на дрехите си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си слагат мартеница в десния чорап. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се слагат мартеници.

Старицата имала и изисквания относно хората, които ще срещне на първи март. Тя не обичала да вижда стари жени и за това те си седяли вкъщи, за да не я разгневят. Затова пък младите момичета и децата се радвали на нейната благосклонност и благодарение на тях времето можело да бъде топло и слънчево. Баба Марта била изключително благоразположена към хората, които носели мартеници, откъдето идва и многовековната традиция на този ден да се окичваме с бели и червени конци.

Хората носят мартеници за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Поверия

Преди изгрев слънце жените изнасят на двора нещо червено – дреха, престилка, пояс или прежда – и го оставят там девет дни. Вярва се, че червеното ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Бабите не излизат рано, за да не срещнат баба Марта и да не я разсърдят. Ако я срещнат момичета, времето ще е топло и хубаво.

Жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. За предпазване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените избягват да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан Стубел

    15 4 Отговор
    Баба Марта бързала,

    мартенички вързала:

    морави, зелени,

    бели и червени:

    мървом на гората –

    ма листят листата.

    и да дойдат всичките:

    щъркелите, птичките,

    първият певец,

    косер хубавец.

    после на градините –

    да цъфтят гиргините

    и латинки алени,

    и божури шарени.

    ябълки да зреят,

    круши да жълтеят.

    а пък на дечицата

    върза на ръчицата

    мартенички чудни

    със ресни червени,

    да са ранобудни,

    да растат засмени.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Акула

    11 5 Отговор
    Честита Баба Марта на всички

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реру

    9 3 Отговор
    ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

  • 8 редник

    7 1 Отговор
    Честита Баба Марта!
    Здраве и берекет!
  • 9 Георги Илиев Митев

    7 0 Отговор
    Сатирично стихотворение по случай първи Март: " Честита баба Марта ! Дойде и месец Март, с пролетта на старт . Тя , баба Марта , даде ни надежда. Дай , Боже , с лошо време да не ни подвежда . А как да минем на " зелено " , щом всичко вносно , скъпо е платено . За млади , стари занапред , живот и здраве, и късмет ! " . Автор: Георги Илиев Митев. София (2024).
  • 10 Акула

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Разкрит":

    Моля не съм Вальо а и Вие нямате Елементарно Възпитание и ви липсва Емпатия
  • 11 дядо поп

    1 4 Отговор
    А какво се прави с мартеничката ако както тази година , още преди първи Март видях лястовички , щъркели и цъфнали дървета?
  • 12 Честита!

    2 1 Отговор
    〰️🤍...❤️...🤍...❤️〰️
  • 13 Мъдрият

    1 4 Отговор
    Мартеницата е амулет и езически символ!

    И никой, който е православен християнин, не трябва да носи мартеници!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    COPY-PASTE: "След победата на Хор във войната му със Сет, той освен бялата корона, която била символ на владеенето на Горен Египет (Небесното царство), получава и червената на Долен Египет (Земното царство). Мартеницата е символа който подсказва истината и носи информацията за връзката на Горен Египет както са наричани балканите и Долен Египет както е наричано поречието на Нил. В исторически план е доказано че Долен Египет е основан от тракиския народ Хиксти и Хиксоси дошли от балканите където е доказано че още преди 8000 години е съществувала и процъфтявала цивилизация цели 4500 години преди пирамидите да бъдат построени. Създавайки сатрапска система на управление хикстите полагат основите на и изграждат бъдещата Египетска империя, поставяйки началото на първите фараонски династии. Приемствеността се запазва чак до династията на птоломеите когато тракийският владетел Александър Велики македонски е приет в Египет като Божество. В негова чест е построен град Александрия с прословутата александрииска библиотека събрала знанието и мъдростта на света.
    Виждате откъде идва връзката на историята с мартеничката и защо тя се свързва с Древен Египет! На Първият Вселенски Събор в Никея през 325 година Шести Канон гласи :
    Да се спазват древните обичаи, приети в Египет, Либия и Пентапол....
    Впоследствие Шести Канон остава, но текстът е променен. За Египет въобще и не става дума. С какво е пречел Египет на следващите мастити прелати от катедрите ?
    Може би става ясно

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    COPY-PASTE: ...
    Може би става ясно че с това се цели прекъсване на връзката между Горен и Долен Египет, чиито символи са червения и белия цвят вплетени в мартеницата.
    Мартеницата е древен символ, с който се пожелава на децата и да се превърнат в Хор - Христос на Земята. ..!"
    ... "Класическата" мартеница, тази с пискюлите, е стилизирано изображение на червената и бялата корона. Особено голяма е приликата с бялата корона.