Last news in Fakti

1 Март, 2023 13:46 16 225 9

Знаете ли кой е най-студеният град в България?

  • най-студеният град-
  • българия-
  • трън-
  • рекорд

Там е измерена най-ниската температура у нас - минус 38,4 градуса

Знаете ли кой е най-студеният град в България? - 1
Снимка: Shutterstock

Още преди 70 години е измерена най-ниската температура у нас и това е минус 38,4 градуса. Този мразовит рекорд е белязан в Трън. Трън се намира в планински район, близо до границата със Сърбия и до градовете Брезник и Драгоман.

Разположен е на бреговете на река Ерма, в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Заобиколен е от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица.

Към настоящия момент Община Трън се определя като изостанал граничен и планински регион, но с развитие на туризма, пише actualno.com. Разположен е сред уникално красива и чиста природна среда, с множество културно-исторически и религиозни паметници, природни богатства, които тепърва ще бъдат разработвани в интерес на икономическото процъфтяване на общината. Има дадености и предпоставки да се превърне в привлекателна туристическа дестинация, което да привлече инвеститорски интерес и да създаде заетост на местните хора.

Споменът за това, че е бил един от най-студените градове на България се предава от поколение на поколение, защото хора, които могат да разказват за това от първо лице, вече почти няма.

Да не се забрави рекордът се грижи и Стаменка Милчева – учител в училището в Трън от над 40 години. Изучила е стотици деца и никога не е пропуска да предаде този урок. И до днес истинските, студени и снежни зими в града продължават.

Те носят най-голяма радост за децата. А по-възрастните предпочитат да наричат Трън „малката Швейцария”.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станчо

    20 34 Отговор
    Там как оцеляват без патриотичен газ от Русия? Сигурно са измрели отдавна...

    Коментиран от #4, #5

  • 2 турист

    18 16 Отговор
    Викат му също и "малкият Непал" щото 70% от жителите са некакви уродливи беззъби индороми.

    Коментиран от #6

  • 3 777777777777777

    1 2 Отговор
    Охрид
  • 4 Читател

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Станчо":

    И без демократична газ оцеляват. Когато имаш дърва... и ръцете не са ти завряни изотзадзе - няма драми.
  • 5 Защо

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Станчо":

    Оцеляват , защото дотират твоята топлина от Топлофикация София . И така 60г. Едно дърво не си пренесъл и нацепил , ама лаеш .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    6 0 Отговор
    Но не винаги е така, Трън в котловина, както и София и затова става така, но преди седмица бях в Трън, който е на около 700 м. надморско равнище и там беше топло, а имам къща в село близо до Трън на 1000 м. височина, ами там беше с 5 градуса надолу. Също така рекорди се поставят чест и в околността на Драгоман, там също има много ниски температури. Но тази зима беше топла, под -15 не е падало.
  • 8 учебник по география на България

    1 0 Отговор
    Това, го знаем още от училище, който не е бягал от час по география, само че де... Преди не знаех - сега зная, и вие също знаете:че най-студения град Трън има различен климат. Просвещавайте млади Българи, просвещението на сякоя добрина и благополучие е корен. А невежество на сяка злина и сякое злополучие е извор.
  • 9 Станчо, станчо

    0 0 Отговор
    Голям оли.рен си, да знаеш.