Last news in Fakti

21 Март, 2023 15:32 1 336 22

Тази зима беше най-топлата за последните 135 години

  • зима-
  • затопляне-
  • топла зима-
  • рекорд-
  • температурен рекорд-
  • температури

Това е и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години

Тази зима беше най-топлата за последните 135 години - 1
Снимка: Shutterstock

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години. Точно от толкова у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира климатологът гл. ас. д-р Симеон Матев от Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който направи онлайн презентация "Защо зимите не са това, което бяха?", пише БТА. Той е и един от авторите на научно-популярната платформа "Климатека".

Д-р Матев посочи, че до момента 2007 г. се е считала за най-топлата зима в България, но 2023 г. я изпреварва макар и с няколко десети от градуса. По-думите му най-голяма вина и за двете най-топли зими има месец януари, от който се очакват истински прояви за сезона. Климатологът коментира, че 1963 г. е може би най-студената зима за последните стотина години с най-дебела снежна покривка, а през 1985 г., 2012 г. и 2017 г. са последните по-студени зими у нас.

За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса, допълни д-р Матев, като отбеляза, че през последните десет години това повишение вече е със скорости два, три и четири пъти по-големи. По думите му това води до намаляване на ледените дни, на тези със снежна покривка и виелици и дните с екстремно ниски температури. Дори има деца на 7-8-годишна възраст в Южна България, които не знаят какво е сняг, коментира климатологът. За последните 20 години само веднъж е измерена температура от минус 20 градуса - през 2016 г., посочи още той.

Температурите през зимния сезон си следват общия ход на повишение на средните глобални температури, обясни д-р Матев. Той добави, че от 1850 г. до момента повишението на температурата е с близо 1,2 градуса, като най-бързо се затоплят полярните райони на Земята.

Повишението на зимните температури се дължи на някои циклични промени - Земята има както ледникови, така и междуледникови периоди, посочи климатологът. Към тях трябва да добавим антропогенното въздействие на икономическата дейност, употребата на огромни ресурси, при което се отделят голямо количество парникови газове, които са основният причинител на част от затоплянето, което наблюдаваме през последните 30 години, обясни той.

Изминалата зима в Европа е с положителна аномалия на средната сезонна температура от 1,44 градуса, посочи Симеон Матев.

От 1911 г. досега скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие. За последните 33 години - от 1991 г. насам, трендът на повишение е с 0,5 градуса на десетилетие или повече от три пъти по-голям отколкото за целия изминал период, коментира климатологът. По думите му, последните години показват доста бързо, направо стремглаво повишение на зимните температури, което важи и за глобалните. В последните години се затопляме много по-бързо, отколкото се затопляхме през целия изминал век, констатира той.

Д-р Матев посочи, че в Европа са поставени повече от 1000 топлинни рекорда по Нова година - от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. В Билбао - един от най-студените градове на Испания, на 2 януари отчетоха почти 25 градуса - лятна температура, отбеляза той. Изследване на австрийски климатолози показва, че в последните 50 години ски сезонът в Алпите е намалял с около 40 дни, посочи още Матев.

На въпрос дали се измества зимата, той коментира, че през март е нормално да има сняг. Ненормално е обаче, когато тези снеговалежи през пролетта зачестяват, а именно това се наблюдава, посочи климатологът. По думите му, това е потвърждение на теорията, че екстремните явления се увеличават. От една страна, имаме повишение на температурата, от друга - повишаване на случаите със снеговалежи в необичайно време на годината - през октомври, ноември, март и април, допълни той.

След суха и топла зима и, ако валежите през пролетта са по-малко от нормата, би могло да се очаква по-висок риск от горски пожари, коментира климатологът. Според него можем да очакваме по-студени зими, но не толкова скоро. Първи по-сериозни трендове на понижение на температурите може да очакваме след 2050 г., а по-сигурно след 2100 г., каза още д-р Матев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    8 3 Отговор
    Господ е българин!

    Коментиран от #3

  • 2 Русофил

    9 12 Отговор
    Тази зима размаза руснаците с техния газ.

    Коментиран от #17

  • 3 Шейтан

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Чакам те при мен скоро.

    Коментиран от #8

  • 4 Най-скапаната..

    7 2 Отговор
    Ако това е "зима",аз съм "щастлив българин"..
  • 5 Да да

    8 2 Отговор
    Така си е моя малък племеник си поръча шейна на Дядо Коледа и успя да я кара цял един път, викам му "другия път си поръчай падълборд та да не може да изринем снега" 😅
  • 6 А очакваха

    8 0 Отговор
    антарктическа зима ! Специалистите !
  • 7 дом

    7 7 Отговор
    Супер. Дано и следващата да е така.

    Коментиран от #18

  • 8 И кат ти дода?

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шейтан":

    С флейта,кавал или друга духова музика ще ме посрещнеш?

    Коментиран от #10

  • 9 Стар шофьор

    8 1 Отговор
    Вярно е...и миналата бе такава,но тъпанарите от Народното събрание ме ЗАДЪЛЖИХА да си сменям гумите със ,,зимни"...от...до....въпреки ,че по времето на ,,бай Тошо" кръстосвах България дори през проходите с едни единствени ,,ВИДА СПОРТ" взети с връзки(иначе регенерация) с безотказният ми ,,МОСКВИЧ" 2140-412...
    ЕГАТИ
  • 10 Шейтан

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "И кат ти дода?":

    С голяма вилица да те бутам по-надолу в казана ще те срещна.
  • 11 Бла

    9 0 Отговор
    Топофикация не хареса това !
  • 12 ъгъл

    1 0 Отговор
    Следващата зима ще бъде най-топлата за последните 136 години. Ръйш?
  • 13 ???

    1 0 Отговор
    Къде това?
  • 14 Сократ

    9 0 Отговор
    Зимата беше топла, но без валежи. А това означава суша. Някои се радват, ама какво ще пием? А след тази зима ще дойде друга. Не е ясно каква ще е.
  • 15 Русенец

    4 0 Отговор
    Тази зима беше най-топлата, а аз платих най-тлъстата сметка за парно, за последните 7 години. И няма комисия, която да се самосезира и това е. А във фикацията вече ме гонят, още щом ме видят, че наближавам.

    Коментиран от #19

  • 16 Тропици ми дай

    3 1 Отговор
    С помощта на ХАРП още по-топло ще става.
  • 17 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не знам за руснаците, но те плащат газ в пъти по-евтино от нас, а на мен ми разказаха играта с тия надути сметки за парно. Не съм пускал радиатор, но платих трицифрена сума.
  • 18 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "дом":

    Топлата зима означава малко зърно. Хората са казали: дебел сняг - голям комат. А тази зима сняг имаше само няколко дни.
  • 19 Просто Киро

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Лъжеш!
    Американският втечнен газ е четири пъти по-евтин от руския тръбен газ!
    На 2-ри гласувай пак за мен и газът ще бъде вече осем пъти по-евтин!
  • 20 МДААА

    3 1 Отговор
    Да не се радваме,... да видим какво сухо и безводно лято ни чака, и после доматите били по 5 лева а нямало карпузи, но има внос на кауни от Франция
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    ТОВА Е СУБТРОПИЧНА ЗИМА!ЗИМАТА НА 23г ще е още по СУБТРОПИЧНА!ОТ 12г и повече земята Българска влезе в субтропика!Пролетта и есента ще са дъждовни.Ноември средата и декември ще са ДЪЖдовни !Сега ще има хубави дъждове до края на Юни.Лятото ще е много жежко и топло без валежи.Не откриваш колелото нито аз съм пророк!Това е СУбтропичен климат ,ганчооо овць!
  • 22 Петров

    0 0 Отговор
    По сметките за парно излиза, че цялата зима е било - 20´.