Last news in Fakti

23 Септември, 2013 08:16 1 420 0

И Близкият изток ни „краде” лекари

  • лекар-
  • пари-
  • пенсии

Преглед на печата

Блогърът Светльо Ангелов-Портос: Олигарси убиха дядо Кирил заради земите на църквата, пише "24 часа"
"В България не можеш да си олигарх, без да владееш земите на църквата. Това е основният мотив за убийството на Кирил Варненски. Той бе единственият, който се противопостави на правото на друг свой колега да продава тези земи. Той бе и единственият, който най-силно се противопостави на разкола, защото тогава битката бе за имотите на Българската православна църква." Това е тезата на блогъра поет Светльо Ангелов-Портос. 35-годишният варненец е син на известната сред поетичните и интелектуалните среди в морската столица Надя Стойчева. След средното си образование Ангелов започва да учи в протестантско училище в София, където навлиза в дълбините на теологията. Благодарение на Седмицата на православната книга, която се провежда всяка година във Варна и бе идея на покойния митрополит Кирил, Портос се запознава с православни теолози и се връща към ортодоксалната вяра.

Омбудсманът: Съдът да реши скрит данък ли е такса смет, съобщава "Труд"
Върховният административен съд (ВАС) да реши окончателно могат ли общините да определят такса смет според данъчната оценка на имота, или това е скрит данък. Това поиска омбудсманът Константин Пенчев. Той сезира ВАС с искане да излезе с тълкувателно решение за такса смет, което ще е задължително за цялата страна.
Ако съдът каже, че в настоящия вид тя е скрит данък, местната власт в цяла България ще трябва да се съобрази и да започне да я изчислява по друг начин.
Пенчев отдавна се бори срещу определянето на такса смет според размера и мястото на имота, което не отчита нито колко души живеят в него, нито колко отпадъци изхвърлят.
"Ще се боря с него упорито и непрестанно като китайска капка", заяви Пенчев пред "Труд". Битката му започна през 2011 г. с такса смет в София. Тогава ВАС не видя нарушение на закона в това, че столичаните я плащат по данъчна оценка. През юни тази година обаче трима магистрати от ВАС излязоха с друго становище за таксата за битови отпадъци в Ловеч. Те отмениха наредбата на местния общински съвет с мотив, че той може да я начисли въз основа на данъчна оценка само ако не може да определи количеството на изхвърления боклук. Така според Пенчев излиза, че съдът позволява едно на Столичната община и друго на тази в Ловеч.
"Заради важността на проблема и липсата на справедливост разчитам ВАС да се произнесе в законовия срок от 3 месеца", каза Пенчев.

Главният прокурор ще командва полицейско звено, разкрива "Сега"
Главният прокурор Сотир Цацаров ще разполага със собствено звено, което ще може да арестува, да проверява документи и да дава полицейски разпореждания. Това става ясно от законопроект за промяна за Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Проектът на новите разпоредби е качен на страницата на правосъдното министерство. Според законопроекта защитата на ключови свидетели ще премине изцяло към Цацаров. За целта ще бъда създадено Бюро за защита, чийто персонал ще има полицейски правомощия. На практика това означава, че служителите на бюрото ще могат да арестуват, да проверяват лични документи, да издават разпореждания, което в момента е право на МВР. Служителите на бюрото ще имат правомощия и по Указа за борба с дребното хулиганство. Освен това те ще обезпечават охраната на разследванията, ако главният прокурор им нареди. Другото им правомощие ще е да довеждат принудително хора в съда или такива с наложени присъди, които трябва да се излежат. В момента всичко това се прави от главна дирекция "Охрана", която е звено към правосъдното министерство, както и от МВР.

България може да загуби 85 млн. евро агросубсидии, предупреждава "Капитал Daily"
За трета поредна година България е изправена пред сериозен риск да загуби европейски средства по програмата за развитие на селските райони. Досега, през последните две години, от тази програма са отписани над 90 млн. евро заради слабо усвояване. Тоест - оказва се, че в резултат на слабата вътрешна организация страната не е в състояние да се възползва от механизмите за подпомагане на сектора от Брюксел. В момента ситуацията е такава, че ако не иска да отчете нови неусвоени средства, до края на годината земеделското министерство трябва да плати на бенефициентите по програмата близо 300 млн. евро. А според анализите, които самото ведомство прави, е много възможно да не успее. Сценариите, които служителите на министър Димитър Греков са направили, са няколко. Най-оптимистичният е изобщо да няма загуба на финансиране, а най-песимистичният сочи близо 85 млн. евро минус.

И Близкият изток ни „краде” лекари, акцентира „Монитор“
В текста се посочва, че в последните месеци все повече болници от близкоизточните страни търсят медици от ЕС. „Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки“, обясни организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков. За да работят в Обединените арабски емирства медиците се явяват на изпит по медицински английски език и на интервю. За труда си лекарите ще получават по 10 000 евро месечно.

Доброволната пенсия е по-изгодна от депозит, пресмята "Стандарт"
Спестяването на пари за доброволна пенсия вече е по-изгодно от трупането на средства в срочни банкови депозити. Това показват данните за доходността на частните пенсионни фондове, в които се влагат пари само по собствено желание. За последната една година до края на миналата седмица средната доходност на доброволните пенсионни фондове е 5,91%, показват изчисления на в. "Стандарт" на база на публикуваните данни от Комисията за финансов надзор. В същото време лихвите по банковите депозити постоянно намаляват. За последните 12 месеца лихвите по едногодишните левови депозити на гражданите падат от 5,73% през юли 2012 г. до 4,99% за юли 2013 г., за когато са последните данни на БНБ. Така се оказва, че спестените пари на депозит трупат по-малка доходност от средствата за трета пенсия в частните доброволни фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА